Dit is de beste temperatuur om in te slapen

Koel of juist heel warm, deze temperatuur is volgens experts het beste voor je lichaam.

© Getty Images - Maria Korneeva

Wat is de beste temperatuur om in te slapen?

Slaap jij graag met alle ramen open of kan het jou in de slaapkamer juist niet warm genoeg zijn? De ideale slaapkamertemperatuur is voor iedereen anders. Terwijl de een bij 18 graden al ligt te zweten, trekt de ander bij 23 graden nog een dikke trui en sokken aan. Maar wat doet deze temperatuur eigenlijk met je nachtrust? Krijg je wel genoeg rust in een koude slaapkamer en is het slecht om de hele nacht zwetend in een warme kamer te liggen?

De cyclus van je lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur heeft een cyclus van 24 uur. Deze temperatuur is in de middag het hoogst en daalt daarna langzaam. Tijdens je slaap is je lichaamstemperatuur op zijn laagst. De temperatuur van de ruimte waarin je slaapt, is dan ook van invloed op het op peil houden van je lichaamstemperatuur. Als de kamer te warm of koud is, kan je lichaam zijn ideale temperatuur niet bereiken, waardoor je minder goed slaapt.

Wel of geen raam open

Of je er nu wel of geen fan van bent, goede ventilatie in de slaapkamer is volgens Gezondheidsnet geen overbodige luxe. Slechte ventilatie kan namelijk leiden tot klachten als ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Ook zorgt de frisse lucht ervoor dat schimmels en huisstofmijt minder kans maken.

Iedere dag even het raam openzetten is hiervoor niet genoeg. Deze frisse lucht is namelijk met een half uur alweer verdwenen. Het is daarom belangrijk om de hele dag door voor goede ventilatie te zorgen. Niet alleen om gezondheidsklachten te voorkomen, maar ook omdat we tijdens onze slaap koolstofdioxide uitademen. Aangezien de meeste slaapkamers niet erg groot zijn, blijft de koolstofdioxide zonder ventilatie hangen en neemt het koolstofdioxidegehalte tijdens je slaap snel toe.

Hoewel dit gelukkig niet schadelijk is voor je gezondheid, heeft het wel invloed op je slaap. Uit onderzoek van de Universiteit van Eindhoven is gebleken dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt wanneer het koolstofdioxidegehalte in de lucht laag is. Ook zou een lage score volgens Deens onderzoek zorgen voor een betere concentratie overdag.

Heb je een rooster in je slaapkamer? Zet deze dan altijd open. Heb je dit niet? Dan is het verstandig om je raam een stukje open te zetten.

Slechte luchtkwaliteit in huis: dit zijn de gevolgen voor je gezondheid

Slapen zonder kleding

Doe jij in bed graag alles uit of slaap jij het liefst in een dikke pyjama? Als je tot de laatste categorie behoort, zou je eens kunnen proberen om met wat minder kleding in bed te stappen. Zonder kleding slapen zou namelijk verschillende voordelen hebben. Zo vermindert het de spanning op je lichaam, bevordert het de bloedcirculatie en zorgt het ervoor dat je lichaamstemperatuur beter kan worden gereguleerd. Ook zou je je hierdoor minder vaak omdraaien, wat zorgt voor een comfortabelere nachtrust.

De ideale temperatuur om in te slapen

Zowel een te warme als een te koude kamer zorgen ervoor dat je niet optimaal slaapt. Neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University en specialist in slaapwetenschappen Dr. Rachel Salas ontdekte dat de ideale temperatuur om in te slapen 18 graden is. Een koelere omgeving zou ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. Toch maar even de verwarming uitdraaien voordat je gaat slapen dus.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?