Zorgt stress echt voor rimpels?

Experts leggen het uit.

© Getty Images - fizkes

Zorgt stress voor rimpels?

Je agenda is overvol, je rent van werkafspraak naar koffiedate en tussendoor probeer je nog snel te bedenken welke boodschappen er gedaan moeten worden. En oh ja, wanneer heb je eigenlijk tijd om te sporten? Het leven is druk, druk, druk. We staan constant aan en ook die acht uur slaap halen velen lang niet iedere nacht. Niet gek dus dat je je regelmatig gestrest voelt. Dat je van drukke periodes met weinig slaap niet knapper wordt, is geen nieuws, maar kan stress ook daadwerkelijk rimpels veroorzaken? Wij zochten het uit.

Wat doet stress met je huid?

Langdurige stress verstoort allerlei processen in je lichaam, en je huid blijft daarbij niet gespaard. Hoe stress je huid precies beïnvloedt, verschilt per persoon, legt Dr. Sebastiaan Van der Bent, dermatoloog bij het ziekenhuis van Alrijne, uit: ‘Bij stress maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan, wat de talgproductie verhoogt. Dit kan zorgen voor een vettere huid en meer acne. Ook kunnen huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem verergeren.’

Maar dat is nog niet alles. Volgens Van der Bent heeft stress ook invloed op het autonome zenuwstelsel, wat voor een verandering in de doorbloeding kan zorgen. Hierdoor zouden de bloedvaten kunnen vernauwen, waardoor er minder bloed naar de huid kan stromen en er een doffe teint ontstaat.

Daarnaast heeft stress nog een extra effect. Volgens dermatoloog Rob Volkering zorgt het stresshormoon cortisol er ook voor dat de cellen in de opperhuid en het bindweefsel beïnvloed worden. Hierdoor genezen wonden slechter, raakt je DNA beschadigd en neemt de hoeveelheid collageen en elastine in de huid af. Twee essentiële eiwitten die je huid stevig en elastisch houden.

Zorgt stress daadwerkelijk voor meer rimpels?

Door de afbraak van collageen en elastine wordt de huid slapper en ruwer, waardoor fijne lijntjes en rimpels sneller ontstaan. Beide dermatologen benadrukken dat grootschalig onderzoek hiernaar ontbreekt, maar zijn het erover eens dat stress zeker een rol speelt bij huidveranderingen.

Zijn er specifieke gebieden in het gezicht waar deze stressrimpels ontstaan?

‘De meest bekende plekken voor het ontstaan van stressrimpels zijn het gebied tussen de wenkbrauwen - beter bekend als de fronsrimpel - en de horizontale lijnen op het voorhoofd’, vertelt Van der Bent. Al kan stress volgens hem ook onbewuste spanning veroorzaken. Dit gebeurt bijvoorbeeld rondom de ogen - de bekende kraaienpootjes -, bij de kaaklijn en bij de mondhoeken. ‘Dit kan bijdragen aan rimpels rond de mond.’

Is er een manier om dit tegen te gaan?

Hier zijn beide dermatologen kort over: probeer stress tot een minimum te beperken. Daarnaast zijn goede huidverzorging, SPF, voldoende beweging, genoeg slaap, gezonde voeding en een regelmatige leefstijl effectieve manieren om huidveroudering tegen te gaan. Is het al te laat en zijn de rimpels al aanwezig? Dan kun je stressrimpels volgens Volkering nog kiezen voor botox.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?