Werken red-light maskers echt?

Werkt deze beauty gadget echt of kun je je geld beter in een extra pot crème steken?

© Getty Images - Sergey Mironov

Werken red-light maskers echt?

We kunnen er al maandenlang niet meer omheen: de red-light maskers. Heel beautyland lijkt ervan in de ban. De robotachtige gadget belooft een egale huid, het tegengaan van huidveroudering en het verminderen van bestaande rimpels en fijne lijntjes. Kleine side note: goedkoop zijn ze niet. Voor een gemiddeld LED-masker leg je al gauw honderden euro’s neer. Is dit wondermasker echt je zuurverdiende centen waard of kun je je geld - en tijd - beter ergens anders in steken? Dermatologen geven antwoord.

Wat zijn de voordelen van red-light maskers?

Vertraagde huidveroudering

Volgens Corey L. Hartman, dermatoloog en oprichter van Skin Wellness Dermatology, heeft rood licht ontstekingsremmende eigenschappen, iets wat volgens hem een van de hoofdoorzaken van huidveroudering is. Een onderzoek naar dit effect liet zien dat door rood licht rimpels met maar liefst 30 procent verminderden. Ook zou roodlichttherapie volgens een ander onderzoek een positief effect hebben op de collageenaanmaak.

Minder acne

Red-light maskers zouden daarnaast ook een positief effect hebben op acne. Heb je last van acne? Dan kun je naast een red-light masker ook een blauwlichtmasker proberen. Dit licht vermindert namelijk de talgproductie en pakt de bacteriën aan die acne veroorzaken.

Verminderde rosacea, eczeem en hyperpigmentatie

Door de ontstekingsremmende werking kan een red-light masker volgens dermatoloog Roger Kapoor ook huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en hyperpigmentatie verminderen. Al is er voor dat laatste nog weinig bewijs. Toch zou de snellere celvernieuwing er volgens Kapoor voor kunnen zorgen dat dark spots sneller vervagen.

Snellere genezing van wonden

Volgens Kapoor zou rood licht ook wonden sneller kunnen laten genezen en weefsel sneller laten herstellen, al is dit tot nu toe wel nog alleen in het laboratorium getest.

Een kleine kanttekening

Hoewel de effecten van roodlichttherapie dus veelbelovend klinken, is er volgens Shoshana Marmon, assistant professor dermatologie aan het New York Medical College, wel een kleine kanttekening bij te plaatsen. Veel van de onderzoeken waar deze resultaten uit bleken, zijn namelijk gedaan onder kleine groepen patiënten of gefinancierd door de betrokken partijen. Om er echt achter te komen wat de effecten van roodlichttherapie zijn, is er volgens haar meer onafhankelijk onderzoek nodig.

Hoe krijg je de beste resultaten van een red-light masker?

Of de effecten echt zo veelbelovend zijn, is dus nog niet helemaal duidelijk. Maar als je toch graag een red-light masker wilt gebruiken, hoe zorg je dan voor de best mogelijke resultaten? ‘Consistency is key’, zegt Dr. Marmon. De meeste maskers kunnen - afhankelijk van het type - zo’n twee tot vijf keer per week gebruikt worden. Houd je hieraan en realiseer je dat het even kan duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Volgens Dr. Marmon duurt het gemiddeld vier tot zes weken voordat je de effecten begint te zien.

Let er bij de aanschaf van een LED masker ook op dat het bij jouw levensstijl past. Er zijn namelijk veel verschillende varianten op de markt. Kies er dus eentje die het beste bij jou past en die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Zonder consistentie zal geen enkel masker namelijk goed werken.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?