Minimalistisch leven: hoe minder bezit je mentaal lichter maakt
Minder spullen zorgen simpelweg gewoon voor minder afleiding.
© Getty Images - Liudmyla Lazoryshyna

Heb je ooit het gevoel gehad dat je wordt opgeslokt door je spullen? Kasten vol kleding die je nauwelijks draagt, een zolder vol ‘voor het geval dat’-spullen en een eindeloze verzameling gadgets die eigenlijk alleen maar stof vangen. Het moderne leven is overladen met bezittingen en hoewel we denken dat meer spullen ons gelukkiger maken, is vaak het tegenovergestelde waar.
Minimalistisch leven draait om het loslaten van overbodige ballast en het creëren van ruimte, zowel fysiek als mentaal. Maar hoe werkt dat precies?
De mentale last van te veel spullen
Elke keer dat je een rommelige kamer binnenloopt, verbruikt je brein energie om alle prikkels te verwerken. Spullen vragen om aandacht: ze moeten opgeruimd, gerepareerd of onderhouden worden. Hoe meer je bezit, hoe meer je hersenen moeten verwerken. Dit leidt tot stress, besluiteloosheid en een gevoel van onrust. Minimalisme biedt een oplossing: door minder te bezitten, verminder je de mentale ruis en creëer je een kalmere, heldere mindset.
De voordelen van een minimalistische leefstijl
Lloyd en Pennington (2020) hebben in hun studie Towards a theory of minimalism and wellbeing de relatie tussen minimalisme en welzijn onderzocht. Hun bevindingen suggereren dat het verminderen van materiële bezittingen daadwerkelijk kan bijdragen aan een verhoogd gevoel van welzijn en tevredenheid. Ook onderzoek van de Universiteit Maastricht laat zien dat minder consumeren niet gelijkstaat aan minder geluk. Integendeel, minimalisme kan juist bijdragen aan een betere mentale gezondheid.
Nog even alle voordelen op een rij:
1. Meer rust en focus
Minder spullen betekent minder afleiding. Je kunt je beter concentreren op wat écht belangrijk is, zoals je dierbaren en relaties, persoonlijke groei en creativiteit. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd.
2. Minder stress en meer vrijheid
Wanneer je niet gehecht bent aan materiële zaken, ervaar je minder zorgen over verlies of schade. Je hebt minder financiële druk, omdat je niet constant het nieuwste van het nieuwste hoeft te kopen. Dit kan je een gevoel van vrijheid geven.
3. Meer tijd en energie
Minder spullen betekent minder schoonmaken, organiseren en zoeken naar verloren voorwerpen. De tijd die je bespaart, kun je besteden aan dingen die je écht gelukkig maken.
4. Duurzamer leven
Minimalisme is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor de planeet. Minder consumeren betekent minder afval, minder productie en een kleinere ecologische voetafdruk.
Hoe begin je met minimalistisch leven?
Minimalisme hoeft niet te betekenen dat je in een leeg huis met alleen een matras en een stoel leeft. Het gaat erom dat je bewust kiest voor wat je écht nodig hebt en wat bijdraagt aan je geluk. Hier zijn een paar stappen om te starten:
1. Opruimen met intentie
Begin met een ruimte in je huis en vraag jezelf bij alle spullen af: 'Gebruik ik dit echt? Word ik hier blij van?' Zo niet, dan is het misschien tijd om het los te laten. Doe dit stap voor stap, kamer voor kamer. Doneer, verkoop of recycle wat je niet meer nodig hebt. Je gaat vanzelf merken dat een opgeruimd huis zóveel rust geeft in je hoofd.
2. Koop bewust
Voordat je iets nieuws aanschaft, stel jezelf de vraag: 'Heb ik dit echt nodig? Voegt het waarde toe aan mijn leven?' Het klinkt gek, maar we kopen heel vaak dingen om maar te kopen en iets nieuws in handen te hebben, niet per se omdat we het graag willen en goed kunnen gebruiken. Denk daar maar eens goed over na. Minimalisme draait niet om niets bezitten, maar om bewust bezitten.
3. Digitaliseer waar mogelijk
Boeken, papieren en fotoalbums nemen veel ruimte in. Overweeg om belangrijke documenten te digitaliseren en gebruik een e-reader of cloudopslag om fysieke rommel te verminderen. En vergeet niet: als dat ene fotoboek van vroeger voor veel waardevolle herinneringen zorgt, dan lekker bewaren. Je hoeft echt niet alles te digitaliseren.
4. Omarm ervaringen boven bezittingen
Geluk zit niet in spullen, maar in herinneringen en ervaringen. In plaats van je geld uit te geven aan materiële zaken, investeer in reizen, cursussen of gezellige avonden met vrienden en familie. Dat levert je uiteindelijk veel meer op, wedden?
5. Minimalisme is persoonlijk
Er is geen vaste regel voor hoeveel je mag bezitten. Minimalisme ziet er voor iedereen anders uit. Het gaat om het vinden van de juiste balans die voor jou werkt.
Geniet meer met minder
Minimalistisch leven is geen trend, maar een bewuste keuze voor meer rust, vrijheid en geluk. Het draait niet om het tellen van spullen, maar om het loslaten van wat je niet (meer) nodig hebt. Door minder te bezitten, maak je ruimte voor de dingen die er écht toe doen. Dus, waar begin jij vandaag mee?
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?