Hoe de wereldberoemde ‘Let Them’-theorie jou helpt controle over je leven te nemen
De virale mindset tool van podcaster en motivational speaker Mel Robbins is een enorm succes.
© Getty Images - Boston Globe

Heb je recent op Instagram of TikTok gescrold, dan heb je haar vast voorbij zien komen: Mel Robbins. Als ex-advocaat, podcaster en motivational speaker helpt Robbins mensen om hun leven te transformeren. De ‘Let Them’-theorie is een van haar belangrijkste methoden. De kern? Andere mensen lekker hun gang laten gaan.
Wat is de Let Them-theorie?
Hoewel Robbins de bedenker van de theorie lijkt, worden daar ook vraagtekens bij gezet. Verschillende nieuwssites halen een gedicht van Cassie Philips uit 2022 aan, genaamd ‘Let Them’. Nadat dit viral ging, deelde Robbins de theorie in een viral video in 2023.
‘Als je vrienden je niet uitnodigen voor brunch, let them. Als de persoon die je aantrekkelijk vindt, zich niet wil binden, let them,’ opent Robbins haar video. ‘We verspillen zo veel energie aan het forceren van anderen om aan onze verwachtingen te voldoen,’ vervolgt ze. Het advies? Als mensen niet bieden wat jij nodig hebt, laat ze dan zichzelf zijn. Zo weet je wie die persoon écht voor jou is.
De Let Them-theorie: hoe het werkt
Stel dat een vriendin haar verjaardag viert, maar ze jou niet heeft uitgenodigd. Dan kun je de confrontatie aangaan om tóch een uitnodiging te krijgen. Het alternatief is om dit te laten gaan en je te realiseren dat ze misschien toch niet zo’n goede vriendin is. Datzelfde geldt voor die date die al voor de derde keer op rij heeft afgezegd, of dat ene familielid dat nooit iets goed over je te zeggen heeft. Let them!
Met deze mindset laat je anderen doen, zeggen en geloven wat ze willen. Je neemt de macht over de situatie terug door ‘m te accepteren zoals-ie is, en zélf te kiezen wat je ermee wilt doen. Dat klinkt eenvoudig, toch? Niet voor iedereen, en dat is een indicatie dat je je te veel aantrekt van de meningen en acties van andere mensen.
Wat vindt een expert van de Let Them-theorie?
Onze Amerikaanse collega’s vroegen psycholoog Jade Thomas om haar mening over de trend. Thomas: ‘Ik denk dat deze theorie zo populair is omdat het zo simpel en herkenbaar is. Zo veel mensen raken gefocust of geïrriteerd door wat anderen doen, denken of zeggen waardoor deze theorie een verfrissend perspectief biedt.’
De theorie klinkt misschien als vermijdingsgedrag, maar is volgens Thomas geworteld in cognitieve gedragstherapie. ‘In veel van mijn werk met cliënten zie ik dat angst of stress wordt veroorzaakt wanneer we geen controle hebben. Helaas zijn anderen iets dat we niet kunnen controleren,’ zegt ze. ‘Mijn cliënten laat ik zich richten op de dingen die ze wel kunnen controleren. Ik help ze erkennen hoeveel emotionele energie ze misschien steken in dingen die ze niet kunnen controleren, wat eigenlijk leidt tot geen verandering in de uitkomst. Dit idee sluit goed aan bij de theorie van Mel Robbins.’
Kortom: de volgende keer dat iemand je teleurstelt, let them. Vervolgens is het aan jou om te kiezen wat je ermee doet. En dat is toch een betere positie om in te zitten, als je ‘t ons vraagt.