Schokkend nieuws: meer dan honderd vrouwen raakten zwanger met de Ballerine-spiraal
En dat zouden er ook nog eens flink wat meer kunnen zijn...
Een belangrijk onderwerp voor veel vrouwen: anticonceptie. Het kiezen voor een geschikte methode kan niet altijd even makkelijk zijn. Naast het condoom en de anticonceptiepil is ook het spiraaltje een methode die regelmatig wordt gebruikt. Nu blijkt uit cijfers van consumentenprogramma Radar dat in Nederland minstens 115 vrouwen zwanger zijn geraakt met de Ballerine-koperspiraal, meldt de NOS.
Ballerine-koperspiraal: zo werkt het
Het gebruik van de Ballerine-spiraal als anticonceptie begon in 2019. Voor vrouwen die op zoek waren naar een langdurige, hormoonvrije oplossing, klonk dit als een goede keuze. Het verschil met andere spiralen zit ‘m in het koperen gedeelte. Waar andere spiraaltjes (zoals de Kyleena en de Mirena spiraal) hormonen afgeven, doet de koperen spiraal dit niet. De Ballerine-spiraal is een koperen spiraal die op langzaam tempo koper afgeeft in de baarmoeder. Dit proces zorgt ervoor dat zaadcellen onvruchtbaar worden en niet in staat zijn om een eicel te bevruchten. Het voorkomt daarbij ook dat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan innestelen.
Er ontstond vrij snel onrust rondom deze spiraal. In 2021 werd de verkoop van de Ballerina-spiraal stopgezet, vanwege tekortkomingen in het technisch dossier. Ondanks dat de schorsing in 2022 weer werd opgeven, is de verkoop van deze spiraal ook daarna niet verder gegaan.
Cijfers tonen aan: een verontrustend aantal zwangerschappen door de Ballerine-spiraal
Uit cijfers blijkt dat deze spiraal helaas niet zo effectief werkt. Volgens Rader is het aantal gemelde zwangerschappen van vrouwen met de Ballerine-spiraal opvallend hoog. Er zijn in Nederland ongeveer 8000 van deze spiralen verspreid onder zorgverleners. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap geeft aan dat er bij koperspiralen gemiddeld vijf zwangerschappen per 1000 geplaatste spiralen worden verwacht. Volgens deze verwachting zouden er dus per 8000 Ballerine-spiralen zo'n 40 zwangerschappen voorkomen. In werkelijkheid zijn er nu al 115 zwangerschappen gemeld. Een stuk meer dan waar rekening mee werd gehouden, dus.
Wat betekent dit voor jou?
De spiraal wordt gelukkig niet meer geplaatst. Wel is het zo dat er nog steeds vrouwen zijn die ermee rondlopen. Bijwerkingen als zwangerschappen en expulsies (de spiraal zakt hierbij naar beneden) worden regelmatig gemeld. Dit geeft aan dat het goed is om actie te ondernemen. Heb jij zelf de Ballerine-spiraal en ervaar je bijwerkingen? Meld dit dan vooral bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten (MEBI), zodat er een steeds beter beeld over de gevolgen van dit spiraaltje gemaakt kan worden. Ook is het verstandig om langs te gaan bij je huisarts als er bij jou een Ballerine-spiraaltje is geplaatst, om je te informeren over eventuele verwijdering van de spiraal.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?