Drie recepten voor het allerlekkerste (en snelste) lunchgerecht: de pantosti
Van spicy tot high protein, het water loopt je meteen in de mond.
© Getty Images - LauriPatterson

De ideale lunch is gezond en makkelijk, maar vooral heel lekker. En het liefst eet je ‘m iedere week, zonder dat je het zat wordt. Klopt? Top. We leggen je uit waarom de pantosti zo’n fijn lunchrecept is en geven je drie verschillende varianten om uit te proberen. Zo zit er ongetwijfeld een tussen die je komende week op je bord wil hebben.
Tips voor de perfecte pantosti
Heb je nog niet eerder een pantosti gemaakt, dan geven we je een snelle cursus. Zoals de naam verklapt, maak je dit type tosti in de koekenpan. Ideaal als je, net als deze redacteur hier, geen tosti apparaat in huis hebt. Heb je je pan bij de hand, dan kun je verder met de onderstaande tips.
- Kies het juiste brood. Sla het witte tosti-brood van de supermarkt over en kies voor brood dat voedzamer is, zoals volkoren- of meerzadenbrood. Ook zuurdesembrood is door de stevige structuur een goede keuze, al betaal je daar natuurlijk de hoofdprijs voor bij de bakker.
- Smeer de buitenkant van het brood in. Zo voorkom je dat je tosti droog wordt of aan de pan vast blijft plakken. Daarnaast zorgt het ervoor dat hij lekker crunchy wordt. Boter geeft het beste resultaat, maar een gezondere optie is om je pantosti te bakken in kokos- of olijfolie.
- Gebruik de juiste baktechniek. Bak je je pantosti op te hoog vuur, dan verbrandt de buitenkant al voordat de kaas gesmolten is. Kies dus voor laag tot middelhoog vuur. Plaats daarnaast een deksel op de pan om de hitte goed vast te houden.
Drie pantosti-recepten
Nu je de techniek onder de knie hebt, gaan we door naar onze favoriete recepten. Natuurlijk kun je je favoriet customizen door ingrediënten toe te voegen of juist weg te laten. Kijk maar mee.
High protein pantosti met kip en cottage cheese
Boodschappenlijstje:
- Twee boterhammen naar keuze;
- 100 gram gegrilde kipfilet;
- Een halve avocado in plakjes;
- 50 gram cottage cheese;
- 20 gram geraspte parmezaan;
- Eén theelepel mosterd.
Bereiding:
- Meng de cottage cheese met de parmezaan, mosterd, peper en zout.
- Besmeer één kant van beide boterhammen met het mengsel.
- Verdeel de kipfilet en avocado over een boterham en dek deze af met de ander.
- Smeer de buitenkant van je tosti in met een dun laagje boter voor een krokante finish.
- Bak de pantosti op lage temperatuur tot hij goudbruin en knapperig is.
Spicy pantosti met kimchi en kaas
Boodschappenlijstje:
- Twee boterhammen naar keuze;
- 50 gram kimchi, uitgelekt;
- 50 gram mozzarella, in plakjes of geraspt;
- Eén theelepel gochujang.
Bereiding:
- Smeer een dunne laag gochujang op één kant van elke boterham. Let op: dit is pittig!
- Verdeel de mozzarella over de laag gochujang op één van de boterhammen.
- Leg de kimchi op de kaas en dek dit af met de andere pantosti.
- Smeer de buitenkant van je tosti in met een dun laagje boter voor een krokante finish.
- Bak de pantosti op lage temperatuur tot hij goudbruin en knapperig is.
Mediterrane tosti met geitenkaas
Boodschappenlijstje:
- Twee boterhammen naar keuze;
- 50 gram zachte geitenkaas;
- Eén eetlepel pesto;
- Eén theelepel honing;
- Twee plakjes zongedroogde tomaat;
- Een handje spinazie.
Bereiding:
- Besmeer één boterham met pesto en verdeel de geitenkaas erover.
- Voeg zongedroogde tomaat en spinazie toe.
- Besprenkel dit met een beetje honing en dek het af met de andere boterham.
- Smeer de buitenkant van je tosti in met een dun laagje boter voor een krokante finish.
- Bak de pantosti op lage temperatuur tot hij goudbruin en knapperig is.
Zo, dat is een fijne afwisseling van je broodje pindakaas. Wil je meer eetinspiratie? Hier vind je nog een lading lunchrecepten.