Waarom self-care méér is dan een bubbelbad en kaarsen

Ga vooral lekker badderen als je daar zin in hebt, maar vergeet ook deze punten niet.

© Getty Images - Westend61

GettyImages-556453517.jpg

Self-care is de laatste jaren een populair begrip geworden. Op sociale media word je overspoeld met beelden van luxe baden, geurkaarsen en gezichtsmaskers. En hoewel deze ontspannende momenten zeker waardevol kunnen zijn, is self-care veel meer dan alleen een beetje wellness. Echte zelfzorg gaat over het zorgen voor je mentale, fysieke en emotionele welzijn op een duurzame manier.

Self-care is luisteren naar jezelf

Self-care begint met zelfbewustzijn. Wat heb jij écht nodig om je goed te voelen? Soms betekent dat een avondje Netflix zonder schuldgevoel, maar het kan ook betekenen dat je grenzen stelt, nee zegt of juist een moeilijke taak aanpakt om later stress te voorkomen.

Om beter naar jezelf te luisteren, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en echt de tijd te nemen om te voelen en te reflecteren. Je lichaam geeft signalen, zoals vermoeidheid of spanning, die je kunnen helpen begrijpen wat je nodig hebt. Schrijf je gedachten op om meer helderheid te krijgen en stel jezelf de vraag: wat heb ik nu écht nodig? Durf vaker nee te zeggen om je grenzen en energie te beschermen. Meditatie of bewuste ademhaling kan helpen om je innerlijke stem te versterken, terwijl je intuïtie vaak de juiste richting aangeeft. Vermijd afleiding en zoek de stilte op, want juist daar hoor je jezelf het best.

Het draait om gezonde gewoontes

Echte self-care gaat verder dan jezelf trakteren op een lekker warm bad. Het draait om het opbouwen van gewoontes die je welzijn structureel verbeteren. Denk aan voldoende slaap, voedzaam eten, regelmatig bewegen én (ja, daar is-ie) tijd maken voor ontspanning en me-time. Deze dingen zijn misschien minder fotogeniek dan een mini-spa met bubbelbad, maar ze hebben een veel grotere impact op hoe je je voelt.

Self-care is ook mentaal werk

Soms is de beste vorm van zelfzorg het aanpakken van lastige emoties of patronen. Dit kan betekenen dat je tijd neemt voor reflectie, een dagboek bijhoudt, een fles wijn opent en je hart uitstort bij een vriendin, een therapeut bezoekt of werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het is niet altijd leuk of makkelijk, maar het zorgt er wel voor dat je op lange termijn beter in je vel zit.

Sociale self-care: de kracht van verbinding

Self-care betekent niet dat je alles alleen moet doen. Je sociale welzijn is minstens zo belangrijk. Tijd doorbrengen met dierbaren, steun vragen wanneer je die nodig hebt en investeren in betekenisvolle relaties zijn krachtige vormen van zelfzorg die vaak over het hoofd worden gezien. Denk na over met wie je het liefst tijd doorbrengt en zorg ervoor dat deze fijne ontmoetingen je energie geven in plaats van je uitputten.

Self-care is niet egoïstisch

Veel mensen worstelen met de gedachte dat zelfzorg egoïstisch is. Maar door goed voor jezelf te zorgen, vul je je energie aan en sta je met meer kracht en positiviteit in het leven. Wanneer je uitgeput, gestrest of overbelast bent, heb je minder te geven – zowel in energie als in geduld. Door bewust tijd te nemen voor rust, ontspanning en persoonlijke groei, laad je jezelf op en kun je met meer liefde en aandacht aanwezig zijn in je relaties en verantwoordelijkheden. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak om mentaal, emotioneel en fysiek in balans te blijven. Pas wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je er écht zijn voor anderen.

Natuurlijk is er niets mis met genieten van een warm bad of een geurkaars, maar echte self-care gaat dus veel dieper. Het draait om het maken van keuzes die je welzijn op lange termijn verbeteren. Door bewust met je mentale, fysieke en emotionele gezondheid om te gaan, zorg je ervoor dat je niet alleen op korte termijn ontspant, maar ook voor een lange tijd goed in je vel zit.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?