Zelfsabotage: 7 redenen waarom je jezelf tegenhoudt

Zelfsabotage is een complex fenomeen, maar het is gelukkig niet iets waar je voor altijd aan vastzit.

© Getty Images - nensuria

GettyImages-2148443939.jpg

Heb je ooit het gevoel gehad dat je jezelf in de weg staat, zelfs als je weet dat je eigenlijk gewoon verder kunt? Misschien herken je het als uitstelgedrag of de twijfel en het gevoel dat je niet vooruitkomt, zelfs als je zo hard probeert. Zelfsabotage is iets wat velen van ons ervaren, vaak zonder dat we het doorhebben. De reden? Een combinatie van angsten en diepgewortelde gewoonten die ons onbewust tegenhouden. Wat zijn nu precies de achterliggende oorzaken? Waarom blokkeren we onszelf, ondanks onze beste bedoelingen?

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage is het onbewust of bewust ondermijnen van je eigen succes, geluk of welzijn. Dit betekent dat je jezelf tegenhoudt om doelen te bereiken, zelfs als je ze eigenlijk wilt behalen. Vaak gebeurt dit door negatieve gedachten, uitstelgedrag, perfectionisme, faalangst of destructieve gewoonten.

Een work-out overslaan of te laat komen op een date terwijl het juist serieus wordt... We saboteren onszelf allemaal weleens. De volgende zeven redenen geven inzicht in waarom we vaak de weg naar succes niet durven in te slaan en hoe je deze obstakels kunt overwinnen. Het is tijd om de blokkades te doorbreken en jezelf te bevrijden van je eigen belemmeringen die jouw groei in de weg staan.

1. Angst om te falen

Eén van de meest voorkomende redenen voor zelfsabotage is de angst voor mislukking of falen. Deze angst kan zo sterk zijn dat we er alles aan doen om te voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarin we mogelijk kunnen falen. Het idee dat we niet voldoen aan onze eigen verwachtingen, of die van anderen, kan verlammend werken.

Deze angst leidt vaak tot uitstelgedrag. In plaats van de stap te zetten die nodig is om vooruit te komen, zoek je afleiding of vermijd je een bepaalde situatie. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je in dezelfde vicieuze cirkel blijft hangen en niet verder komt. Het geheim om deze angst te overwinnen is door kleine stapjes te zetten en te accepteren dat mislukken een normaal onderdeel van succes is. Iedereen maakt fouten – het gaat erom wat je ervan leert.

2. Perfectionisme en te hoge eisen stellen

Perfectionisme is een andere grote boosdoener als het gaat om zelfsabotage. Mensen die perfectionistisch zijn, stellen vaak onrealistisch hoge eisen aan zichzelf en hun werk. Ze zijn bang om iets niet perfect te doen, wat hen tegenhoudt om überhaupt te beginnen. Deze constante zoektocht naar perfectie zorgt ervoor dat ze nooit tevreden zijn met hun prestaties, zelfs niet als ze goed zijn.

Dit kan leiden tot vertragingen, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs burn-out. De oplossing ligt in het leren loslaten van de drang naar perfectie. Door te accepteren dat goed genoeg vaak voldoende is, kun je jezelf bevrijden van de druk die je op jezelf legt en uiteindelijk meer bereiken.

3. Onbewuste overtuigingen

Zelfsabotage heeft vaak zijn oorsprong in onbewuste overtuigingen die we over onszelf hebben. Deze overtuigingen kunnen diep geworteld zijn in onze kindertijd of voortkomen uit negatieve ervaringen in het verleden. Bijvoorbeeld, als je als kind hebt geleerd dat je niet goed genoeg was of dat je altijd hard moest werken om iets te bereiken, kan dit je huidige gedrag beïnvloeden.

Deze onbewuste overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je kansen in het heden niet volledig benut, omdat je je innerlijk niet waardig voelt om succes te behalen. Het kan een uitdaging zijn om deze beperkende overtuigingen te overwinnen, maar het begint met het bewust worden van de patronen die je hebt ontwikkeld in het verleden en het actief werken aan je zelfbeeld.

4. Gebrek aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de key tot persoonlijke groei en succes. Wanneer je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen, is de kans groot dat je jezelf saboteert. Het kan zich uiten in twijfels over je capaciteiten, het constant vergelijken van jezelf met anderen of het vermijden van nieuwe uitdagingen.

Het bouwen van zelfvertrouwen begint met het erkennen van je prestaties en het vieren van kleine successen. Door jezelf positieve feedback te geven en realistische doelen te stellen, kun je je zelfvertrouwen stap voor stap opbouwen. Vergeet niet: iedereen begint ergens en het is oké om fouten te maken tijdens je reis (zie reden nummer 1).

5. Veilig in je comfortzone

Eén van de grootste redenen waarom we onszelf saboteren, is onze liefde voor de comfortzone. Het is makkelijk om in oude gewoonten te blijven, zelfs als deze niet bijdragen aan ons succes. Het onbekende kan eng zij en onze hersenen proberen ons te beschermen door ons vast te houden aan wat we kennen, zelfs als dat niet het beste voor ons is.

De waarheid is dat groei juist buiten je comfortzone ligt. Het kan confronterend zijn om nieuwe dingen te proberen, maar door stap voor stap uit je comfortzone te treden, ontdek je een wereld van mogelijkheden. Je moet jezelf uitdagen, ook al voelt het oncomfortabel in het begin.

6. Angst voor succes

Ja, je leest het goed – angst voor succes is een werkelijke reden waarom mensen zichzelf saboteren. Het klinkt misschien vreemd, maar voor sommige mensen kan succes beangstigend zijn. Het idee dat je succesvol wordt, kan zorgen voor extra druk, verantwoordelijkheid en zelfs jaloezie van anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf onbewust tegenhoudt in het bereiken van je doelen. Ook ben je bang voor het zwarte gat als je eenmaal je doel hebt bereikt.

Deze angst komt vaak voort uit de gedachte dat succes grote veranderingen met zich meebrengt – veranderingen die je misschien niet wilt of niet aankunt. De sleutel is om succes niet als een bedreiging te zien, maar als een kans voor groei en zelfontplooiing. Door je focus te leggen op de positieve aspecten van succes, kun je deze angst overwinnen.

7. Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is waarschijnlijk een van de bekendste vormen van zelfsabotage. Het komt vaak voor wanneer we ons overweldigd voelen door de taken die voor ons liggen of wanneer we twijfelen over de uitkomst. Het is makkelijker om iets uit te stellen dan om de confrontatie aan te gaan, zelfs als we weten dat uitstellen de situatie alleen maar erger maakt.

Dit is vaak gekoppeld aan emotionele factoren, zoals angst of onzekerheid. Het is belangrijk om te erkennen dat uitstellen een tijdelijke opluchting biedt, maar de gevolgen op lange termijn kunnen ernstig zijn. Het helpt om een gedetailleerde planning te maken, kleine doelen te stellen en jezelf verantwoordelijk te houden voor de voortgang.

Wat je kun je doen bij zelfsabotage?

Zelfsabotage is een complex fenomeen, maar het is niet iets waar je voor altijd aan vastzit. Het begint met bewustwording, want door te begrijpen welke patronen en overtuigingen je tegenhouden, kun je actie ondernemen om ze te veranderen. Of het nu gaat om het overwinnen van perfectionisme, het versterken van je zelfvertrouwen of het durven aangaan van nieuwe uitdagingen: er is altijd ruimte voor groei.

Het is een proces en het vraagt geduld en toewijding. Maar als je jezelf toestaat om de barrières die je hebt opgebouwd los te laten, kun je de vrijheid ervaren om je doelen te bereiken. Dus stop met jezelf tegenhouden – de wereld ligt aan je voeten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?