Last van bindingsangst? Een relatietherapeut vertelt waar het vandaan komt
Voor als je telkens in de stress schiet wanneer iets een beetje serieus wordt...
© Getty Images - Sutthichai Supapornpasupad

Schiet jij in de stress wanneer een relatie nét iets te serieus wordt? Dan kan het zomaar zijn dat je het lastig vindt om je te binden. Het probleem zit hem bij bindingsangst niet in hoe leuk je iemand vindt, maar komt juist neer op de angst die je voelt bij het idee van een vaste relatie. Relatietherapeut Joey Steur van Praktijk De Liefde legt uit waar die bindingsangst vandaan komt.
Wat wordt bedoeld met bindingsangst?
'De term bindingsangst hoor je met name de laatste jaren veel voorbij komen', legt Steur uit. 'Bij deze angst gaat het er naar mijn idee om dat je bang bent om je emotioneel te hechten aan een ander. Dit uit zich in het vermijden van een emotionele verbinding. Ook zien we in de praktijk terug dat wanneer mensen met bindingsangst wél een relatie aangaan, ze het vrij snel weer afbreken. Vaak is het zo je je bij bindingsangst emotioneel afsluit, en dat een relatie zich vaak niet tot iets serieus ontwikkelt. Het komt er dus vooral op neer dat je bij deze angst moeite hebt met het hechten aan anderen.'
Waar kom die angst vandaan?
Volgens Steur komt bindingsangst veelal voort uit gebeurtenissen in het verleden. 'Deze angst is vaak het gevolg van eerdere pijnlijke ervaringen, bijvoorbeeld afwijzing of verlating in de kindertijd. Het heeft dan te maken met onveilige hechting; je hebt door je verleden geleerd dat een ander dichtbij laten komen risico's met zich meebrengt. Bij een veilig hechting heb je juist de behoefte om je aan iemand te hechten', aldus Steur. Je durft je bij bindingsangst dus niet te binden aan een ander, uit angst om door diegene teleurgesteld te worden.
Zo kun je bindingsangst herkennen
Het komt vaak voort uit nare ervaringen dus, die bindingsangst. Maar waar kun je deze angst precies aan herkennen? 'Wat je bij bindingsangst vaak ziet is dat er sprake is van een zekere tegenstrijdigheid', licht steur verder toe. Ook wanneer je bindingsangst hebt verlang je, zoals de meeste mensen, naar verbinding en liefde. Maar zodra dit dichtbij komt, raak je bij overweldigd en trek je je terug. Vaak zie je een push-en-pull-patroon: je trekt relaties aan, maar stoot ze vervolgens ook weer af.'
Steur benoemt een aantal signalen waaraan je bindingsangst kunt herkennen:
- Je haakt af voordat een relatie serieus wordt. Voordat je je kunt hechten trek je de stekker er dus al uit.
- Je zoekt naar perfectie en het is 'nooit genoeg'. Je vermijdt het aangaan van een serieuze verbinding door het streven naar een perfecte partner. Een heleboel potentiële partners voldoen daardoor niet aan je eisen.
- Je vindt het lastig om je kwetsbaar op te stellen en de emotionele verbinding aan te gaan. Je geeft het verliezen van je vrijheid vaak als reden waarom je geen serieuze relatie aan wilt gaan. Vaak zit hier de angst voor emotionele verbinding achter.
- Je trekt vaak onbereikbare partners aan. 'Onbereikbare liefdespartners houden het patroon in stand', legt Steur uit. Bij bindingsangst heb je de neiging om de cirkel rond te blijven maken, en dus kies je voor partners die emotioneel niet beschikbaar zijn.
Wist je dat bindingsangst ook vaak te maken heeft met verlatingsangst? Hier lees je wat deze twee met elkaar te maken hebben.
Dit kun je doen bij bindingsangst
Mocht je je in deze signalen herkennen, dan raadt Steur aan om bij jezelf op onderzoek uit te gaan. 'Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af wat maakt dat je niet verder wilt gaan of waarom je een lichamelijke reactie krijgt als iemand dichterbij komt. Durf daarbij ook je eigen patronen te herkennen. Merk je bijvoorbeeld dat je het steeds als eerste uitmaakt of voel je je snel benauwd of verstikt, dan is de eerste stap om je hier bewust van te zijn.Vervolgens kun je nagaan waaruit dit is ontstaan. Daarbij kun je denken aan verlating of onveilige hechting. Zo kun je jezelf afvragen welke ervaringen jou hebben geleerd dat liefde onveilig of beperkend is.'
In de praktijk komt dit volgens Steur voornamelijk neer op doorzetten. 'Bij angst willen we er vaak graag van weg, maar het is juist zo belangrijk om er stil bij te staan en te achterhalen wat het precies zo eng maakt. De uitdaging zit 'm er bij bindingsangst vooral in: durf je te blijven? Juist door door te zetten zul je merken dat je je steeds veiliger gaat voelen.' Dit hoef je volgens haar niet alleen te doen. Steur: 'Naast zelfreflectie kan ook het praten met mensen in je omgeving enorm helpen. Wat ook goed kan werken is om het bespreekbaar te maken met degene met wie je aan het daten bent. Het gaat er vooral om dat je het behapbaar voor jezelf maakt; probeer kleine stappen te zetten, zodat je de angst beetje bij beetje aanpakt. Merk je dat je er zelf niet uitkomt, dan is therapie natuurlijk ook een goede optie.'
Ben je benieuwd wat Joey Steur nog meer te vertellen heeft over liefde en relaties? In haar boek Uit Je Liefdesdip legt ze uit wat er bij liefde allemaal komt kijken en geeft ze je praktische tips voor een stabiele relatie.