Ja, een dating burn-out bestaat en zó ga je ermee om
Volgens onderzoekers zijn we massaal swipe-moe.
© Getty Images - Complexio

Als je vrijgezel bent, is de kans groot dat je een datingapp op je telefoon hebt staan. Misschien zelfs wel drie. Vandaag de dag is het toch de meest laagdrempelige manier om een love match te vinden. Toch zijn we er na jaren van swipen klaar mee, blijkt uit recent onderzoek van Forbes. We duiken in onze datingapp-gewoontes en vertellen je natuurlijk hoe je herstelt van een dating burn-out.
Onze zoektocht naar een match
Een aantal van de meest geliefde datingapps in Nederland zijn Tinder, Bumble en Hinge. En hoewel ze allemaal een eigen liefdesformule hebben, is hun belangrijkste doel om jou aan je ideale match te koppelen. Wat we precies zoeken in een match, loopt enorm uiteen. Bijna de helft van de respondenten geeft aan een langdurige relatie te zoeken, terwijl twintig procent liever casual wil daten met één partner. Verder is tien procent op zoek naar friends with benefits.
Bij de drie eerder genoemde apps kun je dit duidelijk communiceren op je profiel. En dat is maar beter ook, zo voorkom je aan beide kanten onduidelijkheid of zelfs teleurstelling.
Hoelang swipen we?
Behoorlijk wat, kunnen we je vertellen. Gemiddeld geven respondenten namelijk aan bijna 51 minuten per dag op datingapps te zitten. Bij vrouwen is dit iets meer: 52 minuten tegenover 49 minuten bij mannen. Gecertificeerd sekstherapeut Rufus Tony Spann geeft aan dat de mensen die veel tijd doorbrengen op een datingapp, waarschijnlijk op zoek zijn naar een egoboost of het gebruiken als sociale en emotionele uitlaatklep.
Hoe we ons gedragen op datingapps
Het begint allemaal bij ons profiel: het uitzoeken van foto’s en het schrijven van een bio. Of we daarin helemaal eerlijk zijn? Niet altijd. Bijna een op de vijf ondervraagde volwassenen zegt te liegen over hun leeftijd. Bij mannen is dit 23 procent en bij vrouwen 19 procent. Andere little white lies hebben te maken met inkomen (14 procent), interesses (14 procent), relatiestatus (13 procent) en lengte (15 procent).
Is het profiel op orde, dan beginnen we met swipen. En hebben we eenmaal een match, dan kunnen we een persoonlijk bericht sturen. 27 procent van de respondenten zegt altijd te beginnen met een compliment als gespreksstarter, terwijl 26 procent het openingsbericht afstemt op het profiel van de ander. 13 procent heeft een gewaagde tactiek: zij kiezen voor een pick-up line. Opvallend is ook dat we niet altijd even creatief zijn. 19 procent heeft een aantal standaard gespreksstarters die steeds opnieuw worden ingezet.
Datingapps: dit zijn de nadelen
Al dat swipen kan ons het gevoel geven dat we ons vervangbaar voelen - er is ten slotte eindeloos veel concurrentie. Op de vraag hoe vaak respondenten zich emotioneel, mentaal of fysiek uitgeput voelden door datingapps, antwoordde 78 procent van de singles dat ze dit soms, vaak of altijd hebben. Delen we het op in leeftijdsgroepen, dan scoren millennials met 80 procent het hoogst. Gen Z komt daarna met 79 procent.
Dr. Spann zegt hierover: ‘Mensen die een burn-out ervaren door datingapps zijn uitgeput van het constant ontmoeten van nieuwe mensen, mislukte kansen en leugens. Na verloop van tijd kunnen deze gevoelens ervoor zorgen dat iemand de hoop verliest in het datingproces en het vinden van de juiste persoon.’ Andere redenen die zorgen voor dating burn-out zijn onder meer love bombing, gaslighting en vreemdgaan.
Hoe ga je om met een dating burn-out?
Kun je je helemaal herkennen in het bovenstaande? Het is een schrale troost, maar weet dan dat je niet de enige bent. We geven je vijf tips om bewuster te daten, het hoort ten slotte júist iets leuks te zijn.
- Neem een swipe-pauze. We zeiden het al eerder: het is echt oké om een welverdiende pauze voor jezelf in te lassen. Verwijder de datingapps voor een periode van je telefoon en focus je volledig op jezelf, je vrienden of familie.
- Reflecteer op je dategeschiedenis. Weet je eigenlijk wel waar je naar op zoek bent? Zo niet, zoek dat uit. Daarnaast is het goed om te kijken of je huidige methode daar wel op aansluit. Misschien past een andere app beter bij je, of ontmoet je mensen liever op een andere manier.
- Probeer ook offline te daten. We know, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar bezoek de plekken waar jouw ideale match zich ook zou bevinden. Misschien is dat de sportschool, een festival of een specifiek restaurant.
- Stel grenzen en wees eerlijk. Goede communicatie gaat namelijk twee kanten op. Spreek je verwachtingen duidelijk uit naar potentiële love matches en deel ook je eigen gevoelens. Weet je direct dat het ‘m niet wordt? Houd iemand dan ook niet aan het lijntje.
- Houd het lekker luchtig. Een eerste date is geen sollicitatiegesprek. Experimenteer met nieuwe date-ideeën en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Twijfel je of je met iemand op date wil? Ga er gewoon voor, wie weet verrast deze persoon je.
Interessant hè? Ons dategedrag. Als je meer wil lezen, dan vind je hier de laatste trends rondom daten.