Eerste hulp bij herpes: wat te doen bij een koortslip

Op een koortslip zit je tenslotte nooit te wachten.

© Getty Images - dima_sidelnikov

Wat te doen bij koortslip

Iedereen die ooit last van een koortslip heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk het kan zijn. Hoe verklein je de kans op het krijgen van een koortslip en welke middelen kunnen verlichting bieden als het tóch de kop opsteekt? Wij zochten het uit.

Wat veroorzaakt een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus, een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door het Herpes Simplex Virus; een virus dat veel mensen bij zich dragen, vaak zonder dat ze dit zelf door hebben. Lang niet bij iedereen komt het virus namelijk tot uiting. Zo is in Nederland vijftig tot zeventig procent van de bevolking hier drager van.

Het virus kent twee varianten: Type 1 zorgt meestal voor herpesinfecties in het gezicht, zoals de bekende koortslip. Type 2 veroorzaakt meestal infecties rondom de geslachtsorganen. Al kunnen beide typen in principe ieder gebied van de huid besmetten. Dat betekent dat je van type 1 in het slechtste geval dus ook down under klachten kunt krijgen.

Wat merk je van een koortslip?

De meest voorkomende variant van herpes is een koortslip. Bij een koortslip ontstaan kleine, branderige blaasjes, die vervolgens indrogen tot korstjes. Na verloop van tijd vallen die korstjes er vanzelf af. Meestal is een koortslip naast vervelend niet erg pijnlijk. Toch is het een vervelende kwaal waar je niet op zit te wachten.

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wanneer je eenmaal besmet bent met het herpesvirus, kom je er niet meer vanaf. Ook als het virus niet actief is, blijft het aanwezig in je lichaam. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een koortslip te verkleinen.

Gezond leven

Te weinig slaap, een slechte weerstand, stress of ongezond eten zijn triggers die ervoor kunnen zorgen dat het herpesvirus geactiveerd wordt. Probeer dus zoveel mogelijk voor een gezonde leefstijl te zorgen.

Smeren, smeren, en nog eens smeren

Ook zonlicht kan een koortslip aanwakkeren. Bescherm je lippen daarom altijd met een voedende balsem. Al is dit ook aan te raden wanneer de zon niet schijnt. Niet alleen de zon, maar ook de kou kan de kans op een koortslip namelijk vergroten.

Blijf er vanaf

Heb je ondanks bovenstaande tips toch een koortslip gekregen? Dan is het belangrijk om de blaasjes niet aan te raken. Het vocht in de blaasjes is namelijk heel besmettelijk. Als de blaasjes na verloop van tijd eenmaal zijn ingedroogd, is de kans op besmetting minder groot.

De klachten verlichten

Volgens Maguza, het zorgmagazine van het Universiteit Ziekenhuis Antwerpen, helpen de meeste huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen een koortslip helaas niet. Sterker nog, sommige tips, zoals het aanstippen van de blaasjes met ontsmettende alcohol of koelen met ijsblokjes kunnen zelfs meer kwaad doen dan goed.

Word je gek van de pijn en het branderige gevoel? Crèmes met zinksulfaat of zinkoxide zorgen ervoor dat de blaasjes sneller indrogen en kunnen de klachten daarmee soms iets verlichten.

Het goede nieuws: het gaat vanzelf over

Hoe vervelend een koortslip ook is, gelukkig gaat een koortslip in de meeste gevallen vanzelf weer over. Zijn de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen? Ga dan even langs je huisarts.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?