Eau de.. eh? Zo herken je de verschillende parfumconcentraties

Als je deze kleine gids bij de hand houdt, vind je het juiste parfum in no-time.

© Getty Images - Carol Yepes

Zo herken je verschillende parfumconcentraties

Eau de parfum, eau de cologne of extrait de parfum. Het lijkt alsof parfumhuizen iedere keer met iets nieuws komen - en misschien is dat ook wel zo. Daarom zetten we de verschillende parfumconcentraties op een rij en vertellen we je hoe je ze herkent. Houd je namelijk van een subtiel parfum, dan wil je geen extrait in je (digitale) winkelmandje gooien. You’re welcome.

Wat bedoelen we met parfumconcentratie?

We beginnen met een cursusje parfum voor dummies. Geurolie is de basis van ieder parfum en wordt verdund met een ander bestanddeel, zoals alcohol, water of olie. In de meeste parfums is dat alcohol, omdat dit de geur niet aantast en het helpt om de parfum langer houdbaar te houden. Bij een gevoelige huid kan alcohol ook irriterend zijn, in dat geval is een parfum op alcohol- of waterbasis een betere optie voor je.

Wanneer we spreken over parfumconcentratie, dan gaat het om de hoeveelheid geurolie die in het parfum zit. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker het parfum is. Geuren met een hoge concentratie geurolie ruik je vaak langer en laten een sillage (lees: geurspoor) achter. Iemand ruikt je parfum nog, wanneer je al lang de ruimte uit bent gestapt. En daar moet je natuurlijk van houden.

Deze parfumconcentraties zijn er

Parfums worden doorgaans in vijf verschillende categorieën verdeeld: extrait de parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en eau fraîche. Een enkel parfumhuis maakt daar een uitzondering op. Heel ingewikkeld, we know, daar komen we later op terug. In ieder geval red je je met deze vijf termen als je op zoek bent naar je volgende parfum.

  1. Extrait de parfum (XDP): dit type parfum is het krachtigste en heeft vaak tussen de twintig en dertig procent geurolie. Omdat het zo geconcentreerd is, heb je maar een kleine hoeveelheid nodig en is het vaak beschikbaar in kleinere flacons. De prijs van extrait de parfum is om deze reden ook vaak een stuk hoger.
  2. Eau de parfum (EDP): deze populaire variant heeft vijftien tot twintig procent geurolie en is daarom ook erg geconcentreerd. Veel geuren die je voorbij ziet komen, vallen in deze categorie. Door de hoge hoeveelheid parfumolie heb je er lang plezier van, terwijl de prijs iets lager is.
  3. Eau de toilette (EDT): in deze categorie vind je parfums met vijf tot vijftien procent geurolie. Deze parfums zijn licht en fris, en zijn heel geschikt voor iedere dag. Vaak ruik je ze alleen als iemand dichterbij komt, om je bijvoorbeeld een knuffel te geven. Verder zie je ze vaak in grotere flacons van 100 milliliter.
  4. Eau de cologne (EDC): met twee tot vijf procent geurolie is dit een categorie met lichte geuren die sneller vervagen, vaak binnen twee tot drie uur. Dat maakt dit type parfum geschikt om in je tas te mikken, wanneer je je even snel wilt opfrissen. Wat heel fijn is, is de betaalbare prijs waarvoor je deze geuren shopt.
  5. Eau fraîche (EF): in deze lichte concentratie vind je maar één tot drie procent geurolie. Deze subtiele geuren vervliegen vaak al in een uur of twee. Heel fijn als je gevoelig bent of geur of graag van geur wisselt gedurende de dag. Door de lage prijs kun je namelijk vaker afwisselen, dan met een duurder parfum.

Wat zijn de uitzonderingen?

Er zijn ook parfumhuizen die het graag iets anders doen. Het Amerikaanse Commodity heeft een geheel eigen geursysteem ontwikkeld, op basis van sillages. Hierbij kies je of en hoe sterk je wilt dat anderen jouw parfum kunnen ruiken. Van een geur voor jou alleen tot een knaller waarbij mensen niet om je heen kunnen. Andere huizen, zoals Chanel, ontwikkelen een intense-variant van een traditioneel parfum. Let dus op dat je de juiste variant voor jezelf pakt en wees niet bang om om hulp te vragen.

Ook is het goed om te weten dat het verschil tussen bijvoorbeeld een eau de parfum en een extrait de parfum, niet altijd alleen zit in de parfumconcentratie. Parfumhuizen kunnen ook de samenstelling van de geurnoten veranderen per variant of zelfs iets toevoegen. Onze tip: ga dus altijd naar een winkel. Neem het liefst een sample mee en probeer ‘m de hele dag uit, zodat je je zuurverdiende centjes niet investeert in een dikke miskoop.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?