Wat kun je beter smeren: een vitamine C- of antioxidantenserum?

Cosmetisch arts Jetske Ultee vertelt.

© Getty Images - Anna Efetova

gettyimages-1411091924

Dikke kans dat je een vitamine C-serum of antioxidantserum wordt aangeraden als je aan een schoonheidsspecialist vraagt wat je kunt smeren tegen pigmentvlekken. Maar wat is het verschil tussen een vitamine C-serum en een antioxidantserum? En hoe maak je de beste keuze voor jouw huid? Eerst even kort wat antioxidanten ook alweer zijn: dit zijn vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en vrije radicalen uitschakelen. Ook vitamine C is een antioxidant, net als vitamine E, ferulinezuur en vitamine B2 (niacinamide). Een antioxidantserum bevat een combinatie van antioxidanten in een flacon. Daar kan vitamine C er dus ook eentje van zijn. Maar wanneer gebruik je dan een vitamine C-serum en wanneer een antioxidantserum?

Wat kun je beter smeren: een vitamine C- of antioxidantenserum?

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt uit: ‘Gebruik je dagelijks een vitamine C-serum, dan neemt de collageen in je huid toe. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid. Daarnaast kan vitamine C ook bijdragen aan het verminderen van pigmentvlekjes.’

Waar een vitamine C-serum dus vooral gericht is op het verhelderen van de huid en het bevorderen van collageenproductie, kan een breder antioxidantserum ook bescherming bieden tegen zonschade. Het werkt dan als een extra verdedigingslinie voor uv-stralen. ‘Maar goede zonbescherming blijft natuurlijk de belangrijkste stap om je huid te beschermen tegen de zon,’ zegt Ultee. Kies je voor een antioxidant- serum, let dan goed op welke ingrediënten erin zitten. Ultee: ‘Naast vitamine C zijn andere bewezen werkzame ingrediënten bijvoorbeeld vitamine E, ferulinezuur, Q10 en groene thee.’ Vitamines en mineralen hebben verschillende eigenschappen. Heb je last van puistjes? ‘Dan helpt niacinamide talgregulerend. Maar dit ingrediënt vermindert ook pigmentvlekjes en gaat zonschade tegen.’ Ga je liever voor een gekalmeerde, zachte huid zonder rode plekken?

‘Ga dan op zoek naar ingrediënten als groene thee, zoethout- wortelextract en bètaglucaan.’ Nu je weet wat je moet smeren, is er nog één belangrijk feit dat we je willen meegeven. Zeker bij een gevoelige huid moet je opletten met het gebruik van vitamine C. Ultee: ‘Vitamine C in hogere concentraties kan de huid irriteren. Het is daarom belangrijk om producten met vitamine C rustig op te bouwen. Twee keer per week smeren is dan al voldoende.’

Zo bewaar je vitamine C

Vitamine C is gevoelig voor zuurstof en warmte. Kies voor een luchtdichte flacon met pompje en dus geen open potje. Als vitamine C in aanraking komt met zuurstof, wordt-ie namelijk minder effectief. Datzelfde geldt voor warmte, bewaar je serum daarom op een koele plek.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?