Ben je graag op jezelf? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van alleen zijn
Blok dus eens wat vaker een me-time moment in je agenda.
© Getty Images - Tomas Rodriguez

Alleen zijn heeft vaak een negatieve lading. Veel mensen koppelen het aan eenzaamheid en voelen al snel medelijden, alsof alleen zijn betekent dat je niet goed genoeg bent. Een gedachte die zelfs wordt onderbouwd met harde cijfers. Zo bleek uit een onderzoek tijdens de coronapandemie dat de negatieve effecten van alleen zijn vergelijkbaar zijn met het roken van vijftien (!) sigaretten per dag.
Al geldt dit laatste alleen voor mensen die gedwongen alleen zijn, zoals ten tijde van de pandemie het geval was. Kies je er bewust voor om alleen te zijn? Dan blijkt dat nog helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, alleen zijn lijkt de laatste tijd een heuse rebranding te hebben doorgemaakt.
De voordelen van alleen zijn
Alleen zijn kent een hoop voordelen. ‘Alleen zijn met je gedachten is essentieel. Zie het als het onderhoud van je brein’, legt psycholoog Dr. Sula Windgassen uit. Als je alleen bent, worden de gebieden in je hersenen geactiveerd die gedachten, herinneringen en emoties verwerken. Een proces dat volgens haar de negatieve effecten van chronische stress kan beperken en zelfs je slaapkwaliteit, immuunsysteem en de gezondheid van je darmen kan verbeteren. Let wel: deze effecten gelden dus alleen wanneer je er zelf voor kiest om alleen te zijn.
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar alleen zijn heeft grappig genoeg ook een positief effect op bestaande relaties. Volgens Francesca Specter, de auteur van het boek Alonement zorgt alleen zijn voor een gevoel van zelfvertrouwen en leert het je om je behoeften niet op anderen te projecteren.
En dat is nog niet alles. Volgens Dr. Thuy-vy Nguyen, psycholoog, onderzoeker en co-auteur van het boek Solitude, geeft alleen zijn ons een gevoel van vrijheid. Het vermindert externe verplichtingen, waardoor we meer autonomie en ruimte krijgen om emoties en ervaringen te verwerken. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat deelnemers na slechts vijftien minuten alleen zijn al minder angst, frustratie en spanning voelen. Dit komt doordat even op jezelf zijn helpt om afstand te nemen van situaties en je emotionele balans te herstellen.
Oefenen met alleen zijn
Voelt alleen zijn voor jou nog vrij oncomfortabel? Begin dan met kleine dingen alleen te doen, zoals schoonmaken, opruimen of een creatief DIY-project. Al zit de angst ‘m volgens Specter niet zo zeer in het alleen zijn, maar in het alleen zijn met je gedachten. Het is daarom belangrijk dat alleen zijn met jezelf als een safe space voelt. Activiteiten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld journaling, meditatie en mindfulness. Zo leer je je brein om anders tegen alleen zijn aan te kijken.
Het vinden van een balans
Hoeveel me-time je nodig hebt, verschilt per persoon. Het is belangrijk om hierin een balans te vinden. Net zoals een overvolle agenda met sociale afspraken je kan uitputten, is jezelf volledig isoleren ook niet goed voor je. Zie alleen zijn dus niet als een manier om je af te zonderen, maar als een manier om bewust ruimte te creëren om je mentale energie op te laden.