Hoe ga je om met een afwijzing van je droombaan?
Zo voorkom je dat je je motivatie verliest.
© Getty Images - fizkes

Je was zo blij toen je op gesprek mocht komen bij dat bedrijf waar je al zo lang wilt werken. Toch krijg je een aantal dagen later helaas het bericht dat je het niet bent geworden. Een flinke teleurstelling. Hoe ga je om met de afwijzing van je droombaan zonder je motivatie te verliezen?
Een afwijzing is geen verlies
Dat je teleurgesteld bent is logisch. Toch is het belangrijk om te proberen je afwijzing niet als een verlies te zien (alhoewel, hun verlies is het natuurlijk wel). Zie het daarentegen als een moment om van te leren en groeien. Hoewel een afwijzing nooit leuk is, is het wel een moment om feedback te verzamelen. Wat zou je beter kunnen doen? Waar liggen kansen om jezelf te ontwikkelen? Is er iets dat je bij een volgende sollicitatie anders kunt doen?
Je bent het weliswaar niet geworden, dat neemt niet weg dat het een mogelijkheid biedt om je netwerk uit te breiden. Laat je dus niet tegenhouden door je ietwat gekrenkte ego, maar voeg de medewerkers met wie je het gesprek hebt gehad dus gewoon toe op LinkedIn. Wie weet wat het in de toekomst nog eens kan brengen.
Neem de tijd om je teleurstelling te verwerken
Hoewel je er weinig mee opschiet om er wekenlang in te blijven hangen, is het belangrijk om je gevoelens wel te erkennen en de tijd te nemen om deze een plekje te geven. Het is tenslotte nooit een goed idee om emoties op te kroppen. Je mag dus best even balen. Al is het ook belangrijk om te onthouden dat iedereen in zijn of haar carrière te maken krijgt met afwijzing. Sterker nog, de succesvolste mensen hebben de meeste afwijzingen gekregen. Laat je dus niet gek maken en blijf geloven in jezelf.
Neem het niet persoonlijk
Probeer de afwijzing niet al te persoonlijk op te vatten. In de meeste sollicitatieprocedures zijn er meerdere kandidaten in de race voor dezelfde rol, waardoor de werkgever nu eenmaal een keuze moet maken. De kans dat dit aan jou als persoon ligt, is dus erg klein. Veel waarschijnlijker is het dat de ervaring of eigenschappen van een andere sollicitant beter aansluiten bij de rol of de organisatie.
Vraag om feedback
Je moet misschien even over een drempel heen, maar toch kan het waardevol zijn om om feedback te vragen. En hiermee bedoelen we niet dat je op hoge poten contact op moet nemen met het bedrijf voor tekst en uitleg. Hiermee kun je een eventuele toekomstige baan bij de organisatie namelijk wel vergeten. Wat je wel kunt doen, is op een rustige en vriendelijke manier vragen of ze feedback willen geven op jouw sollicitatie. Hierin kom je misschien dingen te horen die niet allemaal even leuk zijn, maar wel waardevol zijn voor toekomstige sollicitaties.
Denk aan je reputatie
Of je nu wel of niet om feedback vraagt, zorgt ervoor dat je altijd reageert op de afwijzing. Door het bedrijf vriendelijk te bedanken voor de tijd en moeite, laat je zien dat je professioneel bent. Iets wat een gunstig effect heeft op je reputatie en de relatie met de medewerkers van de organisatie. Wie weet komt er over een tijd een nieuwe rol vrij en ben jij hierdoor de eerste aan wie ze denken.
Reflecteer
Heb je nuttige feedback gekregen? Reflecteer hier dan op. Mis je bepaalde kennis of vaardigheden? Kijk dan of je jezelf hierin kunt verbeteren. Kun je hier een boek over lezen, tutorials over bekijken of misschien zelfs een cursus in volgen? Onderzoek de mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je in het vervolg wel geschikt bent voor de functie.
Ga niet bij de pakken neerzitten
We snappen dat je na de afwijzing misschien niet direct zin hebt in een nieuwe sollicitatie. Toch is het goed om je hier niet te lang door tegen te laten houden. Je bent het dit keer weliswaar niet geworden, maar er zijn gelukkig nog een hoop andere mooie bedrijven waar je eventueel wel aan de slag zou kunnen. Blijf dus doorzetten en laat jezelf niet uit het veld slaan door deze ene afwijzing. En onthoud: good things take time.