De effecten van ruzie met je partner op je gezondheid (en hoe je het weer goedmaakt!)
Met stampen en schreeuwen kom je nergens, met deze tips wél.
© Getty Images - Kseniya Ovchinnikova

Ruzie gehad? Ugh. We hebben allemaal weleens bonje, maar dat maakt het niet minder vervelend. Sterker nog, onderzoek toont aan dat het zelfs effect kan hebben op onze gezondheid. Des te belangrijker om het ook weer uit te praten, voor jou én je (ruzie)partner.
De impact van ruzie op je gezondheid
Afhankelijk van hoe de ruzie is geëindigd, zit je waarschijnlijk niet helemaal lekker in je vel. Misschien ben je het huis uit gestormd of geef je elkaar al een paar uur een cold shoulder. Deze studie toont aan dat dit soort negatieve communicatiepatronen tussen partners schadelijk zijn voor hun immuunsysteem en emotionele gezondheid, en dat je vatbaarder bent voor ziekten. Een goed voorbeeld is dat vermijdingsgedrag. Dit zorgt ervoor dat je een hoger niveau van IL-6 (dit is een ontstekingsstof in het lichaam) hebt en bijvoorbeeld wondjes langzamer genezen. Daarnaast kan het leiden tot negatieve emoties en stress-gerelateerde gevoelens.
Zo maak je ruzie weer goed
Dat je het af en toe niet met elkaar eens bent, kun je niet voorkomen – en misschien moeten we dat ook helemaal niet willen. Het is wél belangrijk hoe je dat vervolgens samen oplost. En hoewel dat per stel natuurlijk verschilt, geven de tips hieronder je alvast een goed startpunt. Kom je er samen echt niet uit? Dan is het helemaal niet gek om een objectieve derde partij in te schakelen, zoals een relatietherapeut. Dat is niks om je voor te schamen, you do you.
- Neem een adempauze. Het bekende advies is: ga nooit slapen voordat je een ruzie hebt uitgepraat. Daar zijn we het niet mee eens. Voel je dat je overweldigd bent of emotioneel raakt, dan is het helemaal oké om een time-out te nemen.
- Eén team, één taak. In een fikse ruzie vergeet je al gauw waar het echt om draait. Het gaat er niet om wie ‘wint’, maar om samen tot een oplossing te komen.Herinner jezelf er daarom aan wat belangrijk is en zoek naar die compromis.
- Luister wat de ander te zeggen heeft. In plaats van al na te denken over je eigen comeback, is het belangrijk om actief te luisteren. Dit helpt je niet alleen te begrijpen hoe jullie in deze situatie zijn beland, maar is ook simpelweg respectvol naar de ander toe.
- Zoek naar een achterliggende oorzaak. Misschien is waar jullie nu ruzie om hebben, onderdeel van een groter probleem. Dat je boos bent omdat je partner te laat kwam voor een date, is bijvoorbeeld begrijpelijk als dit al de derde keer op rij is.
- Geef het toe als je fout zit. Heel moeilijk, we weten het. Maar als je tijdens de ruzie doorhebt dat je iets inderdaad niet goed hebt aangepakt, is het alleen maar sterk om dit toe te geven. Zeg oprecht ‘sorry’ en probeer niet onnodig je gelijk te bewijzen.
- Focus je op het hier en nu. Het is heel verleidelijk om er (on)opgeloste situaties uit het verleden bij te halen. Vaak helpt het de situatie niet of maakt het het juist erger. Probeer je daarom te richten op het probleem dat nú speelt.
- Bekijk het vanuit hun perspectief. Als je je best doet om je in te leven in de situatie van je partner, begrijp je hun argumenten misschien beter. Vraag jezelf af: ‘Wat zou ik hiervan vinden?’ en ‘Hoe zou ik hier zelf op reageren?’. Misschien kom je hiermee weer tot nieuwe inzichten.
- Spreek een aantal ruzie-regels af. Bijvoorbeeld: we schreeuwen en schelden niet, en negeren elkaar nooit. Dit helpt je om zelfs in het heetst van de strijd respectvol met elkaar om te gaan. Bovendien krijg je van dit soort emotionele reacties meestal achteraf spijt.
Hebben jullie het uitgepraat? Mooi. Dan kun je deze drie dagelijkse dingen doen voor een sterke relatie.