Ben jij demiseksueel? Dit is alles wat je erover wil weten

Snel met iemand het bed induiken? Ho maar!

Seksualiteit is veel meer dan alleen maar aantrekkingskracht op basis van uiterlijk of fysieke kenmerken. Heb je weleens gehoord van demiseksualiteit? Het is een seksuele geaardheid die vaak onbekend is, maar het maakt duidelijk dat voor sommige mensen seksuele aantrekking pas ontstaat als er een diepe emotionele band is. Als je jezelf niet direct seksueel aangetrokken voelt tot mensen, maar wel als je elkaar goed leert kennen, dan zou je wel eens demiseksueel kunnen zijn. Dit is alles wat je moet weten over demiseksualiteit, van de definitie tot hoe je herkent en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is demiseksualiteit?

Demiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand pas seksuele aantrekking voelt voor een ander nadat er een diepe emotionele band is opgebouwd. In andere woorden, demiseksuelen ervaren meestal geen seksuele aantrekkingskracht op basis van uiterlijk, geur of andere oppervlakkige kenmerken. Ze hebben eerst een sterke emotionele connectie nodig met iemand voordat ze zich seksueel aangetrokken kunnen voelen.

Het woord 'demiseksueel' komt van woord 'demi' dat 'half' betekent in Latijn. Vertaald is het dus half-seksueel. De seksuele aantrekking komt niet vanzelf, maar in een specifieke context: een emotionele en vaak langdurige band. Het kan worden beschouwd als een soort 'middenweg' tussen seksuele aantrekking en aseksualiteit (waarbij iemand geen seksuele aantrekking voelt).

Dus, bij demiseksualiteit gaat het niet over seks. Het gaat over het vermogen om seksuele aantrekkingskracht te voelen tot specifieke mensen. Je kunt je seksueel aangetrokken voelen tot iemand zonder seks met diegene te hebben en je kunt seks hebben met iemand zonder je daadwerkelijk tot diegene aangetrokken te voelen.

Verschil tussen demiseksualiteit en andere seksuele oriëntaties

Om beter te begrijpen wat demiseksualiteit precies inhoudt, is het handig om te kijken naar het verschil tussen demiseksualiteit en andere seksuele oriëntaties:

  • Heteroseksualiteit - Aantrekking tot mensen van het andere geslacht.
  • Homoseksualiteit - Aantrekking tot mensen van hetzelfde geslacht.
  • Biseksualiteit - Aantrekking tot mensen van beide geslachten.
  • Aseksualiteit - Geen seksuele aantrekking tot anderen, ongeacht de emotionele band.
  • Demiseksualiteit - Enkel seksueel aangetrokken tot een ander wanneer er een diepe en emotionele connectie is.

Demiseksualiteit bevindt zich eigenlijk ergens tussen seksuele aantrekking en aseksualiteit. Het kan zijn dat iemand geen seksuele gevoelens ervaart zonder eerst een sterke emotionele band te hebben opgebouwd, maar dat ze alsnog seksueel geïnteresseerd kunnen raken wanneer die band er wél is.

En voor de duidelijkheid: een emotionele band is geen garantie voor de ontwikkeling van seksuele aantrekkingskracht. Om een voorbeeld te geven: heteroseksuele mannen voelen zich seksueel aangetrokken tot vrouwen, maar ze voelen zich niet per se aangetrokken tot elke vrouw die ze ontmoeten.

Hoe weet je of je demiseksueel bent?

Als je jezelf niet zeker weet of je demiseksueel bent, zijn er een paar tekenen waar je op kunt letten:

  • Je voelt geen onmiddellijke seksuele aantrekkingskracht - je merkt dat je niet snel seksueel aangetrokken raakt tot mensen op basis van hun uiterlijk, geur of andere fysieke kenmerken. Tijdens een stapavond met iemand zoenen zou je nooit doen.
  • Je hebt tijd nodig om een emotionele band op te bouwen - snel met iemand het bed induiken? Ho maar! Seksuele aantrekkingskracht komt pas naar voren als je een sterke emotionele verbinding hebt met iemand. Dit kan bijvoorbeeld na vriendschap of een langdurige relatie zijn.
  • Je begrijpt niks van flirten - flirten lijkt je zinloos, want volgens jou is een dieper gesprek een betere manier om iemand te leren kennen.
  • Je ziet seks als een soort verplichting - misschien had je seks met een vorige partner omdat het voelde alsof het erbij hoorde, maar eigenlijk vond je het niet leuk.
  • Jouw seksuele gevoelens zijn anders dan bij anderen - terwijl veel mensen seksuele aantrekking ervaren op basis van fysieke aantrekkingskracht of spontaniteit, voel jij je pas aangetrokken tot iemand nadat je elkaar goed hebt leren kennen.
  • Als je seksuele aantrekkingskracht voelt, is dat verwarrend - je voelt niet vaak seksuele aantrekkingskracht, dus als je het voelt herken je het niet als seksueel. Het kan hetzelfde voelen als de warmte van vriendschap.

Als je herkent wat hier staat, zou je misschien demiseksueel kunnen zijn. En dat is helemaal prima! Het is belangrijk om te begrijpen dat seksuele oriëntaties complex zijn en dat je eigen ervaring uniek kan zijn. Er is geen 'juiste' manier om seksualiteit te ervaren. Met dit artikel hopen we dat je jouw gevoel beter kunt begrijpen.

Het spectrum van demiseksualiteit

Demiseksualiteit is onderdeel van een groter spectrum van seksuele aantrekking. Sommige mensen vallen ergens tussen demiseksualiteit en aseksualiteit in, terwijl anderen misschien ergens tussen demiseksualiteit en andere seksuele geaardheden zoals hetero- of homoseksualiteit zitten. Dit betekent dat het niet zo zwart-wit is als wel of geen seksuele aantrekkingskracht; de ervaring van demiseksualiteit kan variëren van persoon tot persoon.

Bijvoorbeeld: iemand die zich demiseksueel identificeert, kan zich soms seksueel aangetrokken voelen tot iemand die ze emotioneel dicht bij zich voelen, maar kan dit ook helemaal niet ervaren bij iemand anders. Dit hangt allemaal af van de emotionele verbinding die ze met iemand hebben.

De uitdagingen van demiseksualiteit

Zoals bij elke seksuele geaardheid kunnen er ook uitdagingen zijn die specifiek zijn voor demiseksuelen. Omdat demiseksualiteit niet altijd direct begrepen wordt, kunnen demiseksuelen het moeilijk vinden om zich geaccepteerd te voelen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die niet begrijpen waarom je geen seksuele aantrekkingskracht voelt voor iemand die er aantrekkelijk uitziet of zelfs voor een romantische partner, tenzij je echt een sterke emotionele band hebt.

Een andere uitdaging kan zijn in de context van relaties. In een cultuur waar veel nadruk wordt gelegd op de 'chemie' of fysieke aantrekkingskracht, kan het voor demiseksuelen lastig zijn om relaties te navigeren. Ze kunnen zich soms buitengesloten voelen, omdat veel relaties beginnen met seksuele aantrekkingskracht, terwijl voor hen de emotionele connectie eerst komt.

Hoe ga je ermee om als je demiseksueel bent?

Als je je als demiseksueel identificeert, is het belangrijk om in je eigen tempo te verkennen wat voor jou werkt. Hier zijn een paar tips om je seksuele oriëntatie te omarmen:

Tip 1: wees geduldig met jezelf

Seksuele aantrekking komt voor demiseksuelen niet altijd direct. Het is oké om de tijd te nemen om je eigen gevoelens te begrijpen.

Tip 2: praat met anderen

Als je je onzeker voelt over je gevoelens, kan het helpen om met andere demiseksuelen of LGBTQIA+ gemeenschappen te praten. Het delen van ervaringen kan verlichting bieden en je helpen te begrijpen dat je niet alleen bent.

Wees open in relaties

Als je een romantische relatie hebt of aangaat, wees dan open over je gevoelens en verwachtingen. Het is belangrijk dat je partner begrijpt dat je seksuele aantrekking tijd nodig heeft en niet altijd direct komt.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?