Vitamine B6-vergiftiging: zó herken je een teveel aan vitamine B6
Nee, bij supplementen geldt niet: baat het niet dan schaadt het niet.
© Getty Images - Siarhei Khaletski

Last van tintelingen in je handen en voeten? Zenuwpijn of coördinatieproblemen? Misschien denk je niet meteen aan je vitamines, maar een teveel aan vitamine B6 kan hier weleens de oorzaak van zijn.
Vitamine B6 is een onmisbare voedingsstof die een grote rol speelt in je energieniveau, immuunsysteem en zenuwstelsel. Hoewel een tekort aan B6 vervelend kan zijn, is een overschot minstens zo schadelijk. Vooral als je langdurig te veel binnenkrijgt via supplementen, kun je last krijgen van vervelende – en soms blijvende – klachten. Dit wordt ook wel een vitamine B6-vergiftiging genoemd.
Hoe herken je een teveel aan vitamine B6 en wat kun je eraan doen? In dit artikel lees je alles over vitamine B6, de signalen van een vergiftiging en wat je kunt doen om een teveel te voorkomen.
Wat is vitamine B6 en waarom heb je het nodig?
Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, is een essentiële water-oplosbare vitamine die bijdraagt aan tal van belangrijke functies in je lichaam. Het helpt je lichaam bij het omzetten van voeding in energie, ondersteunt de aanmaak van neurotransmitters (stoffen die je zenuwen helpen communiceren) en is belangrijk voor de opbouw van eiwitten. Bovendien speelt vitamine B6 een rol bij de productie van hemoglobine, het stofje in je bloed dat zuurstof transporteert. Kortom: vitamine B6 is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Gelukkig halen de meeste mensen voldoende B6 uit hun voeding.
Waar zit vitamine B6 in?
Gelukkig is vitamine B6 in veel voedingsmiddelen te vinden, waardoor het vrij gemakkelijk is om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Goede bronnen van vitamine B6 zijn onder meer:
- Vlees, vis en gevogelte (vooral kip, varkensvlees en zalm)
- Volkoren producten zoals volkorenbrood, rijst en pasta
- Groenten zoals spinazie, broccoli en aardappelen
- Fruit, met name bananen
- Peulvruchten en noten
Ready voor een vitamine B6 boost? Speciaal voor jou hebben we hier de grootste vitaminebommetjes met B6 op een rijtje gezet.
In principe zou je dus voldoende vitamine B6 uit je voeding moeten halen. Toch zijn er mensen die er zomaar voor kiezen om extra vitamine B6 via supplementen in te nemen, bijvoorbeeld om hun energieniveau te verhogen, hun immuunsysteem te versterken of voor verlichting bij menstruatieklachten. Hier begint het probleem...
Wanneer is vitamine B6 schadelijk?
Bij het slikken van supplementen denken veel mensen: baat het niet dan schaadt het niet. Maar dat is dus niet het geval.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B6 voor volwassenen ligt volgens het Voedingscentrum tussen de 1,5 milligram en twee milligram. De maximale veilige dosis is 25 milligram per dag. Dit is ruim voldoende voor de meeste mensen om gezond te blijven.
Maar… hier komt de adder onder het gras: sommige multivitamine of vitamine B6-supplementen bevatten veel hogere doseringen, tot wel 100 milligram of meer per tablet. Wanneer je langdurig te veel vitamine B6 binnenkrijgt, kan dit leiden tot een vitamine B6-vergiftiging. Tot nu toe ontving Bijwerkingencentrum Lareb 238 meldingen van zenuwpijnen bij mensen die producten gebruikten met vitamine B6.
Symptomen van een vitamine B6-vergiftiging
Wat gebeurt er als je te veel vitamine B6 binnenkrijgt? Het antwoord is simpel: het kan je zenuwstelsel beschadigen. Vitamine B6-vergiftiging veroorzaakt vaak zenuwproblemen, en de symptomen kunnen ernstig zijn. Bij een teveel aan vitamine B6 kunnen de volgende klachten optreden:
Neurologische symptomen:
- Tintelingen, gevoelloosheid of een branderig gevoel in je handen en voeten
- Spierzwakte of een verlies van coördinatie, waardoor je bijvoorbeeld moeilijker kunt lopen of dingen kunt oppakken
- Pijnlijke zenuwen, wat voelt als brandende of stekende pijn in je handen, voeten of andere delen van je lichaam
- Verlies van fijne motoriek, wat bijvoorbeeld problemen kan geven bij het typen of vastpakken van kleine voorwerpen
Algemene symptomen:
- Vermoeidheid of een aanhoudend gevoel van zwakte
- Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
- Misselijkheid, braken en maagklachten
- Duizeligheid of hoofdpijn
Deze symptomen kunnen ernstig zijn en leiden tot blijvende zenuwbeschadiging als je niet snel ingrijpt. Het is dus essentieel om te letten op de hoeveelheid vitamine B6 die je binnenkrijgt, zeker als je supplementen gebruikt.
Hoe voorkom je een vitamine B6-vergiftiging?
Gelukkig kun je veel doen om een vitamine B6-vergiftiging te voorkomen. Hier zijn enkele handige tips:
1. Controleer je supplementen
Als je vitamine B6-supplementen gebruikt, kijk dan goed naar de dosering. Vermijd hoge doses boven de 25 milligram per dag, tenzij je dit onder toezicht van een arts doet. Kies juist voor supplementen die een lagere dosering bevatten (bijvoorbeeld drie tot vijf milligram per dag), omdat dit vaak voldoende is om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen.
2. Let op je voeding
Zoals gezegd, kun je je dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 meestal goed uit je voeding halen. Als je een gezond en gevarieerd dieet volgt, is de kans op een vitamine B6-overschot minimaal. Het is niet waarschijnlijk dat je teveel B6 uit je voeding haalt, aangezien het lichaam overtollige hoeveelheden van deze wateroplosbare vitamine uitscheidt via urine.
3. Raadpleeg een arts bij klachten
Heb je last van tintelingen of andere symptomen die je niet kunt verklaren? Stop dan onmiddellijk met het nemen van vitamine B6-supplementen en/of raadpleeg een arts. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe kleiner de kans dat de symptomen blijvend zijn.
4. Wees voorzichtig met langdurig gebruik
Als je vitamine B6-supplementen langdurig gebruikt, wees dan extra alert op de mogelijke symptomen van een vergiftiging. Als je geen medisch advies hebt gekregen om hoge doseringen in te nemen, is het beter om de aanbevolen doseringen te volgen.
Wat te doen als je een vitamine B6-vergiftiging hebt?
De behandeling van een vitamine B6-vergiftiging is relatief eenvoudig: stop met het innemen van vitamine B6-supplementen. Bij de meeste mensen verdwijnen de symptomen binnen enkele maanden nadat ze gestopt zijn met het innemen van hoge doses vitamine B6. Het lichaam heeft tijd nodig om overtollige vitamine B6 af te voeren.
Als je symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts te raadplegen. In zeldzame gevallen kunnen de zenuwbeschadigingen blijvend zijn, dus het is belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden.
Vitamine B6 is belangrijk, maar te veel is schadelijk
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in je gezondheid, maar zoals met (bijna) alles geldt: te veel is niet goed. Een vitamine B6-vergiftiging kan leiden tot vervelende en soms blijvende klachten zoals tintelingen, zenuwpijn en coördinatieproblemen. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen door je inname van vitamine B6 goed in de gaten te houden, vooral als je supplementen gebruikt.
Voedingssupplementen worden over het algemeen als veilig gezien, maar toch kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben. Gebruik je vitamine B6-supplementen? Wees dan bewust van de dosering en luister goed naar je lichaam. Heeft je lichaam teveel vitamine B6 gekregen? Stop dan met de supplementen en raadpleeg bij klachten altijd een arts.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?