Onderzoek stelt: jonge vrouwen met baarmoederhalskanker blijken vaak niet gevaccineerd
Aandacht voor HPV: waarom een vaccinatie tegen dit virus een groot verschil kan maken.
© Getty Images - champpixs

Het is vandaag HPV Awareness Day, een dag waarop vele organisaties over de hele wereld aandacht schenken aan HPV-gerelateerde kankersoorten. Een vaccinatie tegen HPV kan het krijgen van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker voorkomen. Het wordt vele vrouwen dan ook op het hart gedrukt om zich te laten inenten om zo de kans op baarmoederhalskanker te verkleinen. Nu blijkt uit onderzoek: een groot deel van de jonge vrouwen met deze kankersoort is niet gevaccineerd tegen het HPV virus. Hoe zit dit precies?
Wat is HPV?
Het HPV virus, voluit ook wel het humaan papillomavirus genoemd, is een zeer besmettelijk virus dat heel veel mensen - ongeveer 8 op de 10 - oplopen. Er zijn verschillende soorten, maar de gevaarlijkste typen kunnen leiden tot onder andere baarmoederhalskanker, maar ook kanker in de mond- en keelholte.
HPV kun je zien als een soa: het is seksueel overdraagbaar. Alle seksuele handelingen, waaronder geslachtsgemeenschap, maar ook orale seks en het aanraken van geslachtsdelen met handen, vingers en huid. Veel mensen dragen dit virus - vaak zonder dat ze het doorhebben - bij zich. Je kan het dus ook oplopen als je maar met één persoon in je leven het bed deelt.
Een vaccinatie beschermt
Gelukkig is er een manier om de kans op dergelijke kankersoorten door een besmetting met het HPV virus aanzienlijk te verkleinen: een vaccinatie. Door je te laten inenten maakt je lichaam antistoffen voor het virus aan, waardoor het virus vanzelf wordt opgeruimd bij besmetting. Het vaccin beschermt langdurig voor 95 % tegen de typen 16 en 18 van het virus. Vaak werkt het vaccin het best als je nog niet besmet bent met het virus en daarmee dus nog geen seks hebt gehad, vandaar dat vrouwen op jonge leeftijd vaak worden gevaccineerd.
De cijfers laten zien: weinig inentingen
Naar aanleiding van de HPV Awareness Day maakte het Integraal Kankercentrum Nederland en het Amsterdam UMC vandaag bekend dat vrouwen onder de dertig jaar met baarmoederhalskanker vaak niet gevaccineerd zijn tegen het HPV virus. Van deze groep vrouwen blijkt slechts vijftien procent te zijn ingeënt, terwijl dit percentage bij de algemene groep vrouwen op 55 procent ligt. Daarbij vermelden de onderzoekers wel dat ook andere factoren mee kunnen spelen en dat er niet is vastgesteld dat een vaccinatie een verschil maakt. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
Artsen adviseren: laat je vaccineren!
'Onze studie wijst uit dat het grootste deel van de gevallen van baarmoederhalskanker optreedt in de ongevaccineerde groep', vertelt hoofdonderzoeker Maaike van der Aa van IKNL aan NOS. Het advies van artsen luidt dan ook duidelijk: laat je vaccineren. Zo is uit internationaal onderzoek al gebleken dat een HPV-vaccinatie de kans op baarmoederhalskanker met 87 procent verkleint. Naast een vaccinatie kun je ook meedoen aan het bevolkingsonderzoek, waar je vanaf je dertigste verjaardag een uitnodiging voor krijgt.
Wil jij je laten vaccineren tegen het HPV-virus? Dit kan via de website van de Rijksoverheid, of raadpleeg je huisarts.