Wanneer is het tijd om je hardloopschoenen te vervangen?

We vertellen je ook meteen op welke signalen je moet letten.

© Getty Images - Xavier Lorenzo

Wanneer moet je je hardloopschoenen vervangen

Vier decennia geleden probeerden onderzoekers voor het eerst de levensduur van een paar hardloopschoenen te berekenen. Tevergeefs, want de hardloopindustrie is het er nog steeds niet over eens wanneer je hardloopschoenen hun beste tijd hebben gehad. Hoog tijd om in de materie te duiken, denken wij zo.

Wat zeggen onderzoekers?

Laten we beginnen met een kort lesje geschiedenis: in 1985 gebruikten wetenschappers zowel machines als mensen om de schokabsorptie van hardloopschoenen te testen. Het resultaat? Na 240 kilometer had de schoen nog zo’n 67 procent van de oorspronkelijke demping. Na 400 tot 800 kilometer daalde dit al naar minder dan zestig procent. Inmiddels zijn we veertig jaar verder en moeten we het nog steeds met dit onderzoeksresultaat doen. Hoe komt dat toch?

Standaard vs. carbon

Allereerst: waarom is het nou zo moeilijk om te bepalen wanneer je je hardloopschoenen moet inwisselen voor een nieuw exemplaar? Dat heeft alles te maken met het materiaal van de schoen. Hardloopschoenen kun je grofweg onderverdelen in twee typen: de standaard hardloopschoenen en de carbonschoenen, ook wel superschoenen genoemd.

Een standaard hardloopschoen is ontworpen om je voeten goed te ondersteunen en lang mee te gaan, maar geeft minder ‘energie’ terug bij elke stap. De carbonschoen is gericht op snelheid, met een carbonplaat in de zool die werkt als een super veerkrachtige trampoline. Je krijgt meer energie terug bij elke stap. Dat is vooral handig als je een snelle tijd wil neerzetten tijdens een hardloopwedstrijd. Het schuim in de tussenzool van de standaard hardloopschoen gaat doorgaans langer mee. Carbonschoenen zijn een stuk kwetsbaarder.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Nu denk je misschien: wat moet ik met deze informatie? Door te weten welk type hardloopschoen en schuim je hebt, ontcijfer je wanneer je je schoen moet vervangen. En geloof ons: dat wil je weten. Want loop je te lang op hardloopschoenen die geen demping meer bieden, dan kun je last krijgen van vervelende onderbeenblessures. Bovendien haal je véél meer uit je hardloopwedstrijd op gloednieuwe schoenen dan op een afgedankt paar.

Rohan van der Zwet, product marketing manager op het gebied van hardlopen bij Asics zegt hierover: ‘Grofweg zou ik zeggen dat de meeste standaard hardloopschoenen op dit moment zo’n 600 tot 800 kilometer meekunnen. Een carbonschoen draag je liever niet langer dan 300 tot 500 kilometer.’

4 signalen dat je je hardloopschoenen wil vervangen

Van der Zwet legt uit: ‘Let goed op wat je onder je voeten voelt. Tekenen zijn bijvoorbeeld dat je pijn voelt aan één kant van je enkel of voet, die alleen optreedt tijdens of na het dragen van de schoenen. En let vooral ook op deze vier punten.’

  1. Slijtage-alert. Wist je dat de hielkraag van je hardloopschoenen een van de plekken is die het snelst slijt? Het materiaal kan dun worden of zelfs scheuren. Dit heeft invloed op je loopcomfort, maar meestal niet direct op je looppatroon.
  2. Scheuren en gaten. Deze kunnen ontstaan op plekken waar veel wrijving plaatsvindt of op de plek waar de schoen buigt tijdens het lopen. Let goed op zodra kleine scheurtjes groter worden. Dan kan het zo zijn dat je voet minder op zijn plek wordt gehouden in je schoen.
  3. Gladde zolen. Versleten zolen herken je aan een vermindering van grip en tractie onder de zool. Als het loopvlak glad aanvoelt, is het tijd om je schoenen te vervangen.
  4. Minder demping. Als je schoenen minder dempend aanvoelen, dan is het hoog tijd om ze te vervangen. Het is natuurlijk moeilijk om deze verandering in één keer te merken, maar het gevoel bouwt zich op naarmate je kilometers maakt.

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Het hele artikel vind je in de nieuwste editie van Women’s Health met covermodel Pam van Pam in de Gym. Koop 'm hier.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?