Red flag alert: waar moet je op letten als je gaat daten?

Rode vlaggen zijn in het begin subtiel, maar onthullen vaak veel over jullie toekomstige relatie.

© Getty Images - Westend61

GettyImages-1169336700.jpg

Daten kan een spannende en leuke ervaring zijn, maar het is ook belangrijk om alert te blijven op signalen die kunnen wijzen op toekomstige problemen. Rode vlaggen, oftewel 'red flags', kunnen in het begin subtiel zijn, maar ze zeggen vaak veel over hoe een relatie zich zal ontwikkelen. Matchmaker Patricia Huijbers Koenders deelt haar inzichten over de belangrijkste rode vlaggen waar je op moet letten en hoe je ze kunt herkennen.

1. Luister naar je gevoel

Niet elke rode vlag is voor iedereen hetzelfde. Wat voor de ene persoon een probleem is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het allerbelangrijkste advies volgens Huijbers Koenders is: 'Luister naar je gevoel. Als iets niet goed voelt, wees dan alert.' Vaak voel je intuïtief aan dat er iets niet klopt, ook al kun je er nog niet precies de vinger op leggen. Neem dat gevoel serieus.

2. Wisselend gedrag

Een veelvoorkomende rode vlag is wisselend gedrag. 'De ene dag is iemand heel enthousiast en lief, de volgende dag afstandelijk en koud', zegt Huijbers Koenders. Dit kan wijzen op emotionele instabiliteit of manipulatie. Een gezonde relatie wordt gekenmerkt door consistentie en betrouwbaarheid. Als iemand je continu in verwarring brengt over hoe hij of zij zich voelt, kan dat op de lange termijn voor problemen zorgen.

3. Negatief praten over exen

Het is normaal om af en toe over een ex te praten, maar als iemand voortdurend negatief spreekt over een vorige relatie zonder enige zelfreflectie, is dat een waarschuwing. 'Als iemand zijn ex constant bekritiseert, kan dit betekenen dat diegene nog niet over het verleden heen is', legt ze uit. Dit kan erop duiden dat iemand de verantwoordelijkheid voor problemen niet bij zichzelf zoekt en nog niet klaar is voor een nieuwe, gezonde relatie.

4. Grenzen niet respecteren

Als iemand druk uitoefent om sneller exclusief te worden of jouw keuzes niet respecteert, is dat een teken dat ze jouw autonomie niet waarderen. 'Grenzen stellen is essentieel in een relatie. Als iemand jouw tempo niet respecteert of over jouw grenzen heen gaat, is dat een rode vlag', benadrukt de matchmaker. Dit kan zich uiten in emotionele druk, jaloezie of het niet serieus nemen van jouw wensen en behoeften.

5. Te snel, te intens

Sommige mensen overspoelen je direct met complimenten, beloftes en aandacht. Hoewel dit romantisch kan lijken, kan het ook een teken zijn van manipulatie. 'Te veel complimenten, snelle beloftes en overdreven aandacht kunnen een manier zijn om iemand emotioneel te binden', waarschuwt Huijbers Koenders. Dit wordt ook wel 'love bombing' genoemd en kan later omslaan in controle of emotionele afstand.

6. Altijd het slachtoffer spelen

Een persoon die altijd anderen de schuld geeft voor zijn of haar problemen, mist vaak zelfreflectie. 'Als iemand nooit verantwoordelijkheid neemt en altijd een ander de schuld geeft, wees dan op je hoede', zegt Huijbers Koenders. Dit gedrag kan zich later in de relatie uiten in emotionele manipulatie of onvermogen om conflicten op een volwassen manier op te lossen.

7. Geen langdurige vriendschappen

Stabiele relaties met vrienden en familie zeggen veel over iemands vermogen om langdurige connecties aan te gaan. 'Als iemand geen stabiele vriendschappen heeft of afstand houdt van familie, kan dat betekenen dat ze moeite hebben met diepe connecties', legt ze uit. Dit kan een signaal zijn dat ze relaties niet op een gezonde manier onderhouden.

Subtiele red flags die vaak over het hoofd worden gezien

Sommige rode vlaggen zijn minder opvallend, maar kunnen op de lange termijn grote gevolgen hebben. Huijbers Koenders benoemt enkele signalen die mensen vaak pas herkennen als ze al diep in de relatie zitten.

Manipulatief gedrag

Manipulatie kan zich op veel manieren uiten, van subtiele controle tot gaslighting (het verdraaien van de realiteit om jou aan jezelf te laten twijfelen). 'Sommige mensen bespelen je zo subtiel dat je het pas doorhebt als je al diep in de relatie zit', waarschuwt de expert in daten. Dit kan zich uiten in:

  • Schuldgevoel aanpraten.
  • Je overtuigen dat jij overdrijft als je iets vervelend vindt.
  • Overdreven charme in het begin om later grenzen op te rekken.

Neerbuigende ‘grapjes’

Let op als iemand zogenaamd grappige opmerkingen maakt over je uiterlijk, ambities of interesses. 'Als iemand steeds neerbuigende grapjes maakt ten koste van jou, is dat een manier om je zelfvertrouwen te ondermijnen', zegt Huijbers Koenders. Respect in een relatie is essentieel, en iemand die jouw grenzen niet respecteert in de vorm van humor, zal dat op andere vlakken waarschijnlijk ook niet doen.

Vage of tegenstrijdige antwoorden

Iemand die onduidelijk is over zijn of haar gevoelens of intenties, laat vaak zien dat hij of zij niet helemaal eerlijk of toegewijd is. 'Als iemand continu vaag is over wat hij wil of wisselend gedrag vertoont, is dat een teken dat hij misschien niet oprecht investeert in iets duurzaams.'

Is iemand nog niet over zijn of haar ex heen?

Soms is een date nog niet klaar voor een nieuwe relatie. Je herkent dit aan:

  • Veel praten over hun ex, meestal met boosheid of spijt.
  • Vergelijkingen maken tussen jou en hun vorige partner.
  • Angst voor binding of juist te snel in iets nieuws willen stappen.

Huijbers Koenders adviseert: 'Als hun verleden te veel aanwezig is, kunnen ze er misschien nog niet klaar voor zijn. Vertrouw op je gevoel.'

Hoe weet je of iemand alleen een rebound zoekt?

Als iemand vooral fysieke intimiteit zoekt zonder emotionele diepgang, kan dat een teken zijn dat hij of zij niet klaar is voor een serieuze relatie. Andere signalen zijn:

  • Onregelmatig gedrag: soms veel aandacht, dan weer afstandelijk.
  • Geen duidelijke toekomstvisie of plan.
  • Snel teleurgesteld of onzeker in de relatie.

'Luister naar je gevoel: als iemand geen duidelijkheid geeft over wat hij wil, is de kans groot dat hij niet klaar is voor iets serieus', zegt Huijbers Koenders.

Wat als je je toch aangetrokken voelt tot iemand met rode vlaggen?

Het kan gebeuren dat je ondanks waarschuwingen toch gevoelens krijgt voor iemand met rode vlaggen. Wat dan?

  1. Neem afstand en reflecteer - Stel jezelf kritische vragen, zoals waarom voel ik me zo aangetrokken tot deze persoon? Herhaal ik een patroon uit het verleden? Voelt dit écht goed, of hoop ik dat het goedkomt?
  2. Praat erover met een betrouwbaar persoon - Soms helpt een externe blik om dingen helder te krijgen. Vraag een vriend(in) of familielid om hun mening.
  3. Let op hoe je je voelt na interacties - Geeft iemand je energie en een veilig gevoel, of voel je je vaak onzeker, in de war of gespannen?
  4. Wees eerlijk tegen jezelf - Rode vlaggen verdwijnen niet vanzelf. Wat je nu ziet, wordt later vaak alleen maar sterker.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?