Exit eczeem: dit kun je ertegen doen
Dat het vanzelf weggaat, is (helaas!) te optimistisch gedacht.
© Getty Images - Kinga Krzeminska

Na een hardlooprondje in augustus zag ik het ineens: aan de binnenkant van mijn linker elleboog zat een roodoranje, ruw plekje. In de weken daarna werd de plek groter en ook op mijn ellebogen, knieholtes, oksels en buik verschenen jeukende plekken. Hoe kom ik op mijn veertigste nou weer aan eczeem? En vooral: hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?
Wat is eczeem?
Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei niet-besmettelijke huidaandoeningen. De meest voorkomende vorm is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Hierbij reageert de huid overdreven op prikkels uit de omgeving, waardoor deze ontsteekt. Bekende symptomen zijn jeuk, roodheid, schilfering, bultjes en blaasjes. Vaak zit het in huidplooien, maar het kan overal op het lichaam voorkomen.
In Nederland hebben ruim 400.000 volwassenen er last van, ongeveer 2,5 procent van de bevolking. De afgelopen jaren is dit aantal toegenomen, blijkt uit cijfers van het gezondheidsplatform VZinfo.nl. En dat zijn alleen maar de mensen die ermee naar de huisarts gingen.
Eczeem: dit zijn de triggers
Dirk Jan Hijnen, dermatoloog bij het Erasmus MC vertelt over eczeem: ‘Veel mensen krijgen last van constitutioneel eczeem in de winter, als de verwarming aan gaat en de lucht in huis droger wordt.’ Ook noemt hij bepaalde levensgebeurtenissen als trigger, bijvoorbeeld veel stress of een ernstige ziekte.
‘Toch is er vaak geen duidelijke reden waarom iemand op een bepaald moment eczeem ontwikkelt,’ vervolgt Hijnen. ‘We weten alleen dat het deels te maken heeft met genetische aanleg.’ En dat is frustrerend. Want als je niet weet waar je klachten vandaan komen, weet je ook niet of je ze kunt voorkomen. Veel mensen met eczeem blijven zoeken naar een oorzaak: hun wasmiddel of bepaalde voeding zoals melk, suiker of varkensvlees. Helaas heeft dat medisch gezien allemaal geen zin.
Medicatie tegen eczeem
De huisarts vertelde me dat er medicatie tegen eczeem bestaat: hormoonzalven, officieel corticosteroïden genoemd. Hierin zit een bestanddeel dat lijkt op het lichaamseigen hormoon cortisol. Die zalven remmen ontstekingen en onderdrukken klachten. Dit durfde mijn huisarts me alleen niet voor te schrijven, want mijn huid zou er mogelijk dunner van worden. Ik moest het doen met een vette crème.
Toen ik twee weken later weer bij de huisarts zat, kreeg ik na flink aandringen eindelijk een hormoonzalf voorgeschreven. Na de eerste verlichting van de zwakste zalf - eindelijk geen jeuk meer! - kwam mijn eczeem terug. Na overleg met de dermatoloog kreeg ik een zalf uit klasse twee voorgeschreven. Binnen een paar dagen waren de jeuk én huiduitslag na drie maanden eindelijk weg.
Advies als je last hebt van eczeem
Eczeem kan altijd terugkomen, laat Hijnen weten. Dan kun je opnieuw smeren, of een sterkere zalf vragen. ‘Mensen met ernstig of hardnekkig eczeem adviseren we te switchen naar een andere behandeling,’ vervolgt Hijnen. ‘Er zijn medicijnen in de vorm van pillen en een prik die patiënten tweewekelijks zelf toedienen. Die behandeling is duur, maar life changing voor mensen die al jaren niet slapen van de jeuk en overal wondjes hebben. Ga altijd naar de huisarts met klachten, adviseert Hijnen. ‘De impact van eczeem komt in de buurt bij die van suikerziekte, blijkt uit onderzoek.’ Alle reden om het serieus te nemen, dus.
Wil je meer over dit onderwerp lezen? Het hele artikel vind je in de nieuwste editie van Women’s Health met covermodel Pam van Pam in de Gym. Koop 'm hier.