Heb je een blaasontsteking? Dít wil je erover weten

Als je dit nu vanaf het toilet leest: we feel for you.

© Getty Images - herstockart

Alles over blaasontsteking

Blaasontsteking komt in Nederland veel voor. Maar liefst 116 op de duizend vrouwen kreeg er één in 2021, volgens Zorginstituut Nederland. Mocht het bij jou nu ook raak zijn, we got you. We leggen je uit wat een blaasontsteking is, hoe je het herkent en natuurlijk hoe je er weer vanaf komt. Want als we één ding uit ervaring kunnen zeggen, dan is dat dat het hartstikke zeer doet. Ugh.

Wat is een blaasontsteking?

We gaan eerst terug naar de basis: wat is een blaasontsteking, of urineweginfectie, eigenlijk? Komt-ie: dit is een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Vaak wordt deze volgens Thuisarts.nl veroorzaakt doordat bacteriën via de plasbuis in de blaas komen en vast gaan zitten aan de binnenkant. In veel gevallen is het de bacterie die bij iedereen in de darm en rondom je anus leeft. Niet heel sexy, we know, maar we kunnen het beestje maar beter bij z’n naam noemen.

Vrouwen krijgen vaker blaasontsteking dan mannen - daar zijn een paar redenen voor. Anatomisch gezien is onze plasbuis namelijk korter en ligt de uitgang ervan dichter bij de anus. Daarnaast kunnen bacteriën ook bij seks in je plasbuis terechtkomen, met blaasontsteking als gevolg.

Zo herken je blaasontsteking

Heb je een blaasontsteking, dan herken je de symptomen gemakkelijk. Ten eerste moet je in veel gevallen vaak plassen, maar komt er steeds een klein beetje uit. Daarnaast voelt het vaak branderig of pijnlijk en kan het sterk ruiken. Je plas ziet er meestal ook anders uit: er zitten kleine stukjes in of het is roze gekleurd doordat er bloed in zit. Hoewel deze klachten in sommige gevallen vanzelf weg kunnen gaan, is het ook verstandig om aan de bel te trekken. De huisarts kan namelijk een onderzoek doen en de juiste medicatie voorschrijven als het nodig is. Niets engs, je belt simpelweg de huisarts en levert een buisje met plas in.

Misverstanden over blaasontsteking

Helaas zijn er een hoop veelvoorkomende misverstanden over blaasontsteking. Ten eerste: cranberrysap, maar daar komen we later op terug. Een volgende is dat je blaasontsteking kan krijgen door kou of blote kleding: daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Dat geldt ook voor het zitten op een koude ondergrond. Zo, hebben we dat ook meteen de wereld uitgeholpen.

Blaasontsteking: zo kom je er vanaf

Zoek je op ‘blaasontsteking’, dan kom je vaak direct een oude remedie tegen: cranberrysap. Onderzoek laat zien dat dit inmiddels achterhaald is. Dit onderzoek toonde namelijk aan dat cranberrysap niet helpt bij blaasontsteking en een ander onderzoek bevestigde dat het ook niet helpt om de kans op een volgende te verkleinen. Wat je wél kunt doen? We zeiden het al: laat je plas controleren bij de huisarts. Die beslist of je het even moet uitzitten of dat je antibiotica voorgeschreven krijgt.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je situatie te verbeteren, volgens het LUMC:

  1. Drink minimaal twee liter vocht op een dag.
  2. Gebruik eventueel paracetamol als je veel pijn hebt (maximaal vier keer per dag 1000mg).
  3. Ga direct naar het toilet en plas helemaal uit.
  4. Ga na seks direct naar het toilet om te plassen.
  5. Ga je naar het toilet, veeg je dan van voor naar achteren af.

En daarna?

De helft van de vrouwen is na een week weer van de blaasontsteking af. Merk je dat je klachten niet weggaan? Of dat je zelfs opnieuw een blaasontsteking krijgt? Blijf er niet te lang mee rondlopen en bel de huisarts. Verder kunnen we nog maar één ding zeggen: heel veel sterkte!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?