Kun je met ‘buitenkleding’ op je schone bed zitten? Dit zeggen experts

Eén woord: ieuw.

© Getty Images - jose carlos cerdeno martinez

Buitenkleding op schone bed

Wissel jij bij thuiskomst direct van buitenkleding naar je binnenkleding? Dan ben je lang niet de enige. De vraag komt op maandagochtend omhoog op de Women’s Health-redactie en van de zes collega’s, antwoorden er vier volmondig ‘ja’. Met dezelfde kleding waarmee je net in het openbaar vervoer zat, rustig op de bank gaan zitten is voor ‘team binnenkleding’ écht een no go. Genoeg reden om uit te zoeken hoe experts hierover denken, dus.

Binnenkleding vs buitenkleding

Mocht je deze struggle helemaal niet herkennen, dan leggen we ‘m nog even uit. Terwijl sommige mensen na een lange dag gewoon op bed of de bank ploffen, is er een groep die daar spontaan jeuk van krijgt. Zij moeten de kleren die zij buiten aan hebben gehad, eerst verwisselen voor kleding die ze alleen binnen aan hebben. Vaak zijn dat comfy kleren zoals leggings, joggingpakken of badjassen. Waarom? Ze hebben het idee dat het onhygiënisch is of dat je er zelfs ziek van kunt worden.

Wat zeggen experts?

De discussie wakkerde voor het eerst aan tijdens de coronaperiode. Destijds was onduidelijk of je ook besmet kon worden door bijvoorbeeld boodschappen, deurklinken en jawel: kleding. En hoewel die tijd nu gelukkig achter ons ligt, is de gewoonte blijven hangen. Dr. Thomas A. Russo vertelt aan SELF dat experts zich op dit moment niet druk maken om de ziektekiemen op onze kleding: het risico dat je daar ziek van wordt is erg klein.

De reden hiervoor is dat het risico om ziek te worden niet alleen afhangt van of er een ziekteverwekker op je kleding zit, maar ook de hoeveelheid. Van sommige bacteriën en virussen is maar een kleine lading nodig om ziekte te veroorzaken, bij anderen is dat veel groter. Daarnaast zijn veel ziekteverwekkers niet lang stabiel buiten het lichaam. Heel geruststellend, als je ‘t ons vraagt. Russo: ‘Als we het hebben over voorwerpen die ziekteverwekkers in huis kunnen brengen, dan zijn schoenen een stuk belangrijker. Stel dus een ‘geen schoenen in huis’-beleid in.’

En hoe zit het met allergieën?

Oké, we kunnen dus massaal opgelucht zijn. Toch zijn er ook situaties waarin experts wél adviseren om van kleding te wisselen. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met zieke en gewonde mensen of er zichtbaar viezigheid op je kleding zit. Een ander voorbeeld is wanneer je snel last hebt van allergieën. Assistent Professor Denisa E. Ferastraoaru vertelt aan SELF dat veelvoorkomende allergenen je huis in kunnen komen via kleding. Denk bijvoorbeeld aan pollen (ugh, hooikoorts) of gras. Heb je daar in het voorjaar veel last van, dan is een schoon setje kleding geen overbodige luxe.

Is het onnodig om je buitenkleding te verwisselen voor binnenkleding? Misschien wel, je wordt er ten slotte (hoogstwaarschijnlijk!) niet ziek van. Maar als je je er tóch niet fijn bij voelt, kan het in ieder geval geen kwaad. Ook handig: regelmatig je bed verschonen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?