Met deze voeding houd je je hersenen gezond
Een hersenonderzoeker legt het uit.
© Getty Images - Liudmila Chernetska

Ken je het gevoel dat je minder scherp bent als je niet goed hebt gegeten? Voeding heeft een grote invloed op hoe je je voelt en daarmee ook op je brein. Zo kun je je futloos voelen na het eten van een zware lunch of moeite hebben met concentreren als je juist te lang niets hebt gegeten. De veroorzakers hiervan zijn koolhydraten. Om goed te kunnen functioneren hebben je hersenen hier voldoende van nodig. Al speelt niet alleen de hoeveelheid koolhydraten een rol, ook het soort koolhydraten is belangrijk. Een hersenonderzoeker legt het uit.
De rol van voeding in de gezondheid van je hersenen
De juiste voeding heeft een grote invloed op ons brein. Volgens de Hersenstichting kan gezonde voeding, zoals groenten, noten, plantaardige oliën en vis helpen bij het voorkomen van hersenaandoeningen zoals dementie. Ook hersenonderzoeker Heather Sandison benadrukt hoe belangrijk het is om je hersenen goed te voeden.
Volgens haar krijgen je hersenen met de juiste voedingsstoffen de kans om te genezen, weefsels te herstellen, gifstoffen te bestrijden en neurotransmitters aan te maken. Processen die bijdragen aan het zo lang mogelijk jong, scherp en actief houden van je hersenen.
De juiste voedingsstoffen voor gezonde hersenen
Wat verstaan we dan precies onder de juiste voedingsstoffen? Volgens Sandison gaat het hierbij om voeding die bouwstenen levert voor je hersenen en langzame koolhydraten bevat. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en kent het minder pieken en dalen. Deze schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen namelijk niet alleen voor de bekende highs en lows in je energielevel, maar veroorzaken ook cognitiebeperkende bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan duizeligheid, angst, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Aha, dat verklaart het hangry gevoel dat je krijgt wanneer je te lang niets hebt gegeten.
Verschillende soorten koolhydraten
Om goed te kunnen functioneren hebben je hersenen koolhydraten nodig. Volgens het Voedingscentrum zouden tussen de 40% en 70% van de calorieën die je per dag binnenkrijgt afkomstig moeten zijn uit koolhydraten. Krijg je minder koolhydraten binnen? Dan gebruikt je lichaam spiereiwit als energiebron. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit ten koste van je spieren. En laat dat nou precies zijn wat je niet wilt.
Al is niet iedere koolhydraat hetzelfde. Zoals we hierboven al zeiden, zijn het vooral langzame koolhydraten waar je hersenen blij van worden. Denk aan volkoren graanproducten als volkorenbrood, pasta, bulgur en zilvervliesrijst, maar ook peulvruchten, groente en fruit staan op de lijst van kwalitatieve koolhydraten. Het soort koolhydraten dat je beter kunt overslaan, zijn die uit ongezonde voeding, zoals chips, snoep, koek, wit brood en vruchtensap.
Dit gebeurt er als je (te) veel koolhydraten eet
De volgorde waarin je eet
Niet alleen wat je eet, maar ook de volgorde waarin je het eet speelt een rol. Om koolhydraten het beste in te zetten, kun je fruit met een hoger koolhydraatgehalte, zoals druiven of watermeloen, het beste eten na een vetrijke, eiwitrijke snack, zoals Griekse yoghurt. Hierdoor zal je minder last hebben van een korte, hoge bloedsuikerpiek. Wanneer je bloedsuiker snel en kort piekt, komt erna namelijk een daling. Deze daling zorgt vaak voor een dip in je energielevel en een hongerig gevoel.
Meer bewustwording
Natuurlijk zijn de juiste koolhydraten niet de enige factor in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, maar bewustwording van het soort koolhydraten dat je eet kan geen kwaad. Door meer inzicht te krijgen in de veroorzakers van de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, is het makkelijker om aanpassingen te maken in je voeding. Iets waar niet alleen je hersenen, maar ook de rest van je lijf blij mee zullen zijn.