Zoveel groter wordt je kans op kanker door het drinken van alcohol
De cijfers liegen er niet om.
© Getty Images - Olga Pankova

Een glas wijn in de zon op het terras, een biertje in de kroeg en een cocktail tijdens een avond uit met vriendinnen. Alcohol is niet weg te denken uit onze maatschappij. Dat het niet goed voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Toch is het zo geaccepteerd, dat je waarschijnlijk niet vaak nadenkt over de gevolgen die het drinken van alcohol met zich mee kan brengen. Ach, het drinken van alcohol vergroot alleen je kans op ziekten zoals kanker wanneer je heel veel drinkt, toch? Of ziet het er misschien toch iets minder rooskleurig uit?
Alcoholgebruik en verschillende kankersoorten
Al lange tijd is bekend dat alcohol de kans op het krijgen van ziekten als slokdarm- en leverkanker vergroot. Helaas blijken dit niet de enige vormen van kanker te zijn waarop het risico verhoogd wordt door alcohol. Recent onderzoek van de American Association for Cancer Research heeft laten zien dat maar liefst 40% van alle kankersoorten te linken is aan het drinken van alcohol. Zo is er in de afgelopen decennia een toename in het aantal gevallen van borst- en darmkanker te zien. Een ontwikkeling waar alcoholgebruik volgens het onderzoek zomaar een rol in zou kunnen spelen.
Deze leugens zijn ons verteld over alcohol (en dit is de waarheid!)
De cijfers
Bovenstaand bericht is inderdaad geen goed nieuws, maar je kans hierop wordt toch alleen vergroot wanneer je heel veel drinkt? Ook dit blijkt niet helemaal te kloppen. Een onderzoek uit 2020 toont aan dat vrouwen al 17 procent meer risico op alcoholgerelateerde kankersoorten hebben bij het drinken van minder dan één glas per week. Bij twee glazen per dag ligt dit percentage op 22 procent. Voor mannen liggen deze percentages iets lager, namelijk op 10 en 13 procent.
Feit of fabel: één glas wijn per dag is goed voor je
Hoe zit het dan met het gerucht dat één glas wijn per dag gezond is? Lange tijd werd gedacht dat het drinken van één glas wijn per dag een positief effect zou hebben op je gezondheid. Zo zou een glas rode wijn goed zijn voor je bloedcirculatie. Helaas maar waar, dit blijkt niet te kloppen. Meer dan ooit tevoren is er wetenschappelijk bewijs van de gezondheidsrisico’s die alcohol met zich meebrengt en daaruit blijkt dus dat zelfs gematigd drinken geen enkel gezondheidsvoordeel heeft.
Hoe zit het met alleen in het weekend drinken?
Dat dagelijks drinken niet gezond is, mag duidelijk zijn. Maar hoe zit dat als je doordeweeks niets drinkt en alleen in het weekend een paar drankjes neemt? Ook dat is niet zonder risico. Wanneer je op één avond vier glazen of meer drinkt, wordt dit gezien als binge drinking. En zoals de naam al doet vermoeden, is je lichaam ook hier niet bepaald blij mee. Al is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het verband tussen binge drinken en kanker. Toch luidt het advies: of je nu dagelijks of alleen in het weekend drinkt, minderen zal in alle gevallen je risico op het ontwikkelen van kanker verlagen.