Suspension pilates: waarom iedereen (letterlijk) ondersteboven is van deze nieuwe work-out

Maak je klaar voor een flinke burn.

© Getty Images - Dimensions

Suspension pilates

Terwijl de ene na de andere studio opduikt, zien we ook steeds meer varianten van pilates in Nederland. Na klassieke mat pilates, reformer pilates en hot pilates, is nu ook suspension pilates overgewaaid uit Amerika. Tijdens deze (uitdagende!) work-out combineer je geliefde pilatesoefeningen met suspension training. En hoewel er nog maar enkele studio’s zijn waar je terecht kunt voor suspension pilates, kan het zomaar the next big thing zijn.

Wat is suspension pilates?

De naam zegt het eigenlijk al: suspension pilates verwijst naar de manier waarop je lichaam wordt ondersteund door hangende banden of slings. Deze zijn bevestigd aan een stevig punt, zoals een ophang-frame of het plafond. Tijdens de work-out plaats je je handen en voeten in de lussen, om verschillende pilatesoefeningen te doen. De instabiliteit van de suspension trainer zorgt ervoor dat je je core goed moet gebruiken om in balans te blijven.

Suspension pilates: dit zijn de voordelen

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van pilates voor je lichaam. Onderzoekers beschrijven hoe de work-out kan zorgen voor een sterke core, flexibiliteit en het verhelpen van pijn in je onderrug. Hoewel dat al reden genoeg is om het een kans te geven, heeft suspension training óók een hoop voordelen.

Volgens onderzoek zorgt dit type training namelijk voor een verbeterde dynamische balans - oftewel evenwicht terwijl je bijvoorbeeld rent of springt. Ook helpt het bij je functionele prestaties: hoe goed je lichaam dagelijkse en sportieve bewegingen uitvoert. Niet gek dat we wereldwijd massaal in de slings gaan hangen, als je ‘t ons vraagt.

Mijn ervaring met suspension pilates

Alyssia: ‘Na mijn ervaring met hot pilates, wilde ik ook deze variant direct uitproberen. Ken je mij een beetje, dan weet je dat ik nergens onvoorbereid heen ga. Toch kon ik nog niet veel vinden over suspension pilates - ik ging dus helemaal open minded de les in. Eenmaal binnen keek ik mijn ogen uit: via rails werden rijen met suspension trainers naar binnen gerold. Na uitgebreide veiligheidsinstructies konden we aan de slag met de eerste oefeningen.’

‘Omdat ik regelmatig pilateslessen doe, kwamen de meeste oefeningen me bekend voor: bijvoorbeeld lunges en planks. Door het ophangsysteem voelen deze alleen ineens enorm instabiel. Mijn armen, buik- en bilspieren: de pilates shakes namen al mijn spieren over. Toen ik eenmaal uitgewankeld was en mijn balans terugvond, voelde ik de burn. Het verbaasde vooral hoe hard mijn handen, polsen en onderarmen moesten werken om grip op de slings te behouden. Gelukkig went dat snel, liet ik me vertellen.’

‘Toen de instructeur de laatste reeks oefeningen demonstreerde, begon iedereen te giechelen. Voorzichtig plaatsten we onze onderrug in de slings om ondersteboven te hangen à la Tom Holland in Spiderman. Eerst dicht op de grond, maar de echte durfallen mochten het op heuphoogte proberen. Dat liet ik me natúúrlijk geen twee keer vertellen. Laat dit je overigens niet afschrikken, er was namelijk veel ruimte voor alternatieve oefeningen en je kreeg de rust om het op je eigen tempo te proberen. Dat maakt het wat mij betreft een aanrader voor zowel de ervaren pilatesliefhebber, als een beginner.’

Waar kun je pilates suspension proberen?

Aangezien deze pilatesles pas nét geïntroduceerd is in Nederland, zijn er nog maar weinig plekken waar je het kunt uitproberen. De eerste studio, waar ik ook naartoe ben geweest, is Movements LABzuid in Amsterdam. Maar met de snelheid waarop ook andere pilatesvarianten zich door Nederland verspreiden, hoef je er naar verwachting niet lang op te wachten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?