Dit is waarom je minder uitroeptekens in je werkmails zou moeten gebruiken

Spoiler: vooral vrouwen maken zich schuldig aan deze gewoonte.

© Getty Images - Daniel de la Hoz

Waarom minder uitroeptekens in werkmails gebruiken

‘Hi!’ ‘Ik hoop dat alles goed met je gaat!’ ‘Alvast bedankt!’. Zomaar wat kreten uit een gemiddelde mail. Herken jij jezelf hierin? You’re not alone. Het overmatig gebruik van uitroeptekens is een gewoonte waaraan met name vrouwen zich schuldig lijken te maken. Waarom hebben wij vrouwen toch zo’n onbedwingbare drang om overal uitroeptekens achter te zetten? Zijn we daadwerkelijk zo enthousiast of zit er een diepere betekenis achter? Zijn we bang om anders bot over te komen en hopen we zo aardiger gevonden te worden?

De oorspronkelijke functie van het uitroepteken

Volgens Onze Taal is de oorspronkelijke functie van uitroeptekens om ergens de nadruk op te leggen, bedoeld om de aandacht te trekken en de lezer wakker te schudden. Denk aan termen als ‘Pas op!’ Ook is het volgens Taalwinkel bedoeld om emoties uit te drukken. Zo benadrukt het uitroepteken blijdschap in teksten als ‘Gefeliciteerd!’ en ‘Wat goed!’.

Waarom het uitroepteken zo geliefd is onder vrouwen

In dat tonen van blijheid lijken wij vrouwen wat door te slaan. Zo gebruiken we uitroeptekens te pas en te onpas om aan te geven dat we iets ‘echt heel leuk!’ vinden. We gebruiken het als een vorm van vriendelijkheid, die bijna tegen het pleasende aan zit. Zo gebruiken vrouwen wel twee tot drie keer zoveel uitroeptekens als mannen. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral wordt gebruikt om vriendelijk te worden gevonden en slechts zelden om aan te geven wat we het ergens niet mee eens zijn.

Dit in tegenstelling tot mannen. Waar vrouwen vooral bezig zijn met het opbouwen of onderhouden van een relatie, zien mannen een mail vooral als een praktisch middel om informatie over te dragen.

Smileys in je werkmail, is dat wel zo’n goed idee?

Afkicken van uitroeptekens

Tijd voor verandering. Niet alleen zijn te veel uitroeptekens overbodig, het komt ook gauw ongeloofwaardig over. Stel je maar eens een tekst voor waarin om de paar regels een uitroepteken wordt gebruikt. Dat oogt niet alleen onprofessioneel, maar leidt ook gauw tot irritatie. Het zwakt de boodschap af en leidt de lezer af van wat je eigenlijk wilt zeggen.

De hoogste tijd dus om af te kicken van die uitroeptekens. Al blijkt dat in de praktijk nog niet zo heel makkelijk. Want hoe voorkom je dat een mail zonder uitroeptekens bot en kortaf klinkt? Dat doe je door de boodschap beter te verwoorden. Geef je zinnen meer emotie en wees daarbij niet bang om extra woorden te gebruiken. In plaats van dat je je mail afsluit met een korte ‘Alvast bedankt’, kun je ook ‘Alvast bedankt voor de moeite die je hiervoor wilt doen’ zeggen.

Zo nu en dan een uitroepteken is oké

Betekent dit dat je nooit meer een uitroepteken mag gebruiken? Dat is wat overdreven. Stel jezelf voordat je een uitroepteken gebruikt de vraag of het passend is in de situatie waarin je het gebruikt. Zo is een uitroepteken in een motivatiebrief of mail naar een onbekende niet zo gebruikelijk, maar is het in een appje of informele mail naar een collega of vriendin een ander geval. Dit soort berichten gaan meer richting spreektaal en hierin kan een persoonlijke en enthousiaste touch dus weinig kwaad.

Wees je in ieder geval bewust van de boodschap die uitroeptekens kunnen overbrengen en ga na hoe je op de ander wilt overkomen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?