Dit is waarom je regelmatig je waterkoker zou moeten ontkalken

Je gebruikt je waterkoker tenslotte (bijna) dagelijks. Regelmatig onderhoud is dus geen overbodige luxe.

© Getty Images - d3sign

Waarom waterkoker regelmatig ontkalken

Als het aankomt op huishoudelijke apparatuur staat de waterkoker hoog in de lijst van apparaten waar we niet meer zonder kunnen. Van even gauw een kop thee zetten tot het sneller laten koken van groente, de waterkoker is een onmisbaar onderdeel van ons huishouden. Des te belangrijker dus om ‘m goed te onderhouden. Doordat die zoveel gebruikt wordt, ontstaat er na verloop van tijd namelijk een kalklaag aan de binnenkant. Hierdoor werkt de waterkoker minder goed en kan hij zelfs kapotgaan. Hoe voorkom je dit en hoe vaak zou je je waterkoker eigenlijk moeten ontkalken?

Wat is kalksteen en hoe ontstaat het?

Laten we beginnen met een korte scheikundeles, want hoe komt het eigenlijk dat je waterkoker verkalkt? Wanneer je water verwarmt in een waterkoker, ontstaat er kalksteen. Hoe ‘harder’ het water is, hoe meer kalksteen er ontstaat. Hierdoor kan je waterkoker na verloop van tijd minder goed gaan werken en kunnen de verwarmingselementen beschadigd raken.

Is kalk slecht voor je?

Is het ongezond om thee te drinken uit een verkalkte waterkoker? Nee, dat is het niet. Kalk bestaat uit calcium en magnesium en dat zijn beide gezonde stoffen, die je zelfs nodig hebt. Als je wat kalk binnenkrijgt, kan dit dus geen kwaad. De reden van het filter op je waterkoker? Dat is om te voorkomen dat grote vlokken kalksteen in je thee terechtkomen.

Zo ontkalk je je waterkoker

Kalk mag dan niet schadelijk voor je gezondheid zijn, slecht voor je waterkoker is het wel. Het is dus belangrijk om ‘m regelmatig te ontkalken. Maar hoe doe je dit precies?

Zorg er als je je waterkoker gaat ontkalken allereerst voor dat die helemaal leeg is en spoel vervolgens de losse deeltjes weg. Vul ‘m daarna met schoon water en voeg een scheutje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kalk oplost. Zet de waterkoker aan, zodat het water op kan warmen, maar zet ‘m uit voordat het kookt.

Laat de waterkoker vervolgens een paar minuten met rust en giet ‘m dan leeg. Vergeet niet om de deksel en schenktuit goed door te spoelen, want ook hier bevindt zich vaak een hoop kalkaanslag. Spoel als laatste stap de waterkoker goed om. Op thee met azijnsmaak zit tenslotte niemand te wachten. Is de kalk toch nog niet helemaal weg? Herhaal de stappen dan nogmaals.

Ontkalken met citroensap

Geen azijn in huis? Je kunt je waterkoker ook ontkalken met citroensap. Deze aanpak werkt hetzelfde, alleen gebruik je hier citroensap in plaats van azijn. Komt de kalk niet vanzelf los? Probeer dan zachtjes te wrijven met een doek of spons.

Hoe vaak zou je je waterkoker moeten ontkalken?

Verkalkt je waterkoker snel? Dan is de kans groot dat je in een gebied woont waar het water wat harder is. In dat geval luidt het advies om je waterkoker iedere maand te ontkalken. Hierdoor voorkom je dat er een dikke laag kalk ontstaat die je er niet meer af krijgt en waardoor je waterkoker sneller stuk kan gaan.

Duurt het na het ontkalken even voordat zich weer een nieuwe kalklaag vormt? Dan woon je waarschijnlijk in een gebied met wat zachter water. In dat geval is eens in de paar maanden ontkalken voldoende om je waterkoker in goede staat te houden.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?