Geen tijd voor een manicure? Zo verwijder je zelf thuis gellak van je nagels

Zónder je nagels te beschadigen.

© Getty Images - YakobchukOlena

Zelf gellak verwijderen

Er zijn weinig dingen zo satisfying als een frisse manicure. Al is dit gevoel helaas van korte duur. Gellak mag dan langer blijven zitten dan normale lak, toch zit ook hier een houdbaarheidsdatum aan. Voordat je het weet begint de lak namelijk alweer uit te groeien.

De makkelijke oplossing is om een nieuwe afspraak bij de salon te boeken en je nagels van een nieuw lakje te voorzien. Maar wat als je hier geen tijd voor hebt of simpelweg geen zin in hebt? Kun je gellak zelf verwijderen zonder daarmee je nagels te verpesten? Het antwoord is ja, mits je het op de juiste manier doet.

Waarom is gellak zo moeilijk te verwijderen?

Alhoewel gellak langer blijft zitten dan normale nagellak en natuurlijker oogt dan acrylnagels, kleeft er ook een nadeel aan. Zo bestaat gellak uit acryldelen die worden uitgehard onder UV- of LED-licht. Hierdoor hecht de gellak zich aan je nagel en ontstaat er een formule die zo sterk is dat het wekenlang kan blijven zitten. Je begrijpt, zulk sterk spul krijg je er dus ook niet zomaar af.

Zo kun je gellak zelf thuis verwijderen

De belangrijkste tip wanneer je gellak zelf wilt verwijderen is om er niet aan te gaan trekken en pulken. Hiermee loop je namelijk het risico je eigen nagel te beschadigen. Hoe dan wel? Hieronder leggen we je het stap voor stap uit.

1. Vijl de bovenste laag eraf

Begin met voorzichtig te vijlen over de lak. Gebruik hiervoor een zachte vijl en let erop dat je hierbij de omliggende huid en nagelriem niet meeneemt. Door voorzichtig over de lak te vijlen maak je de bovenste laag als het ware kapot, zodat de remover beter door kan dringen. Je vijlt dus niet om de gellak te verwijderen, maar om het wat ruwer te maken. Om te voorkomen dat je je nagelriemen en huid rondom de nagel beschadigd raken, kun je hier een laagje vaseline op smeren.

2. Losweken

De volgende stap is het losweken van de gellak. Hiervoor heb je een aantal watjes, aluminiumfolie en nagellakremover met aceton nodig. Knip de watjes in tien kleine vierkantjes, ongeveer ter grootte van je nagels. Zorg ervoor dat ze niet te groot zijn om irritatie aan je huid te voorkomen. Doordrenk ieder watje met nagellakremover en leg het op je nagel. Wikkel je met watjes bedekte vingertoppen vervolgens in aluminiumfolie. Een ietwat onhandig klusje, vooral naarmate er meer vingers zijn ingepakt. Toch is deze stap erg belangrijk. Hierdoor kan de aceton namelijk goed intrekken, waardoor de lak makkelijker loslaat. Laat dit vervolgens 10 tot 15 minuten zitten.

3. Verwijder de folie en watjes

Is het tijd om de watjes en folies eraf te halen? Controleer dan of de lak zacht genoeg is, door voorzichtig één nagel uit te pakken. Pak je nagels nooit allemaal tegelijk uit. Hierdoor kan de gellak namelijk weer hard worden.

Duw voorzichtig tegen de lak met een nagelriemduwer of een met remover doordrenkt wattenstaafje. Als het goed is, zou de lak nu vrij gemakkelijk los moeten laten. Zo niet, laat je nagels dan nog iets langer weken. Wanneer het zacht genoeg is, kun je de lak nagel voor nagel voorzichtig verwijderen.

Shellac vs Gel: wat is het verschil en wat is beter?

4. Vijlen

Is alle gellak verwijderd? Maak je nageloppervlak dan voorzichtig glad met de zachte kant van een nagelvijl en breng ze vervolgens met de ruwe kant in de gewenste vorm.

5. Voeden en herstellen

Je nagels voelen nu waarschijnlijk wat kwetsbaarder en zachter aan dan je gewend bent. Geen zorgen, dit is normaal. Je nagels hebben met de gellak en aceton immers flink wat te verduren gehad. Wat extra liefde en verzorging kan dus geen kwaad.

Smeer je nagels en nagelriemen daarom rijkelijk in met nagelriemolie en verzorg je handen met een voedende handcrème. Herhaal dit de komende tijd regelmatig. Dit helpt voorkomen dat je nagels breken en beschermt ze tegen verdere schade.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?