30 dagen zonder klagen: dit is waarom je best wat minder mag zeuren
Wat gebeurt er als we die klaagzang eens voor ons houden?
Onze zuiderburen wagen zich er al sinds 2018 aan: 30 dagen zonder klagen. Ondanks dat de glaasjes tijdens Dry January behoorlijk leeg blijven, zien zij gedurende de maand januari het glas spreekwoordelijk gezien halfvol. Dat roept bij ons de vraag op: welk effect heeft het om een tijd lang niet te klagen? Word je daar daadwerkelijk gelukkiger van? En waarom klagen we eigenlijk überhaupt?
30 dagen zonder klagen: een maand lang geen gezeur
Dertig dagen niet even zeuren over het weer, drukte in het openbaar vervoer of een overvolle agenda; ga er maar eens aan staan. Het initiatief van de ‘30 dagen zonder klagen’-campagne kwam van de Belgische Isabelle Gonnissen, de verkoopdirecteur van een Belgisch chemiebedrijf, en ging in België op de beruchte Blue Monday - 20 januari - van start. Het doel van de campagne is om bewustzijn en optimisme bij mensen aan te wakkeren. En hoe kun je dat nu beter bereiken dan door een maand lang niet te zeuren?
Die dertig dagen zonder klagen zijn nu ook overgewaaid naar Nederland. Door middel van een klaagbarometer kun je jouw ‘klaagprofiel’ achterhalen en kom je te weten hoe je ervoor staat. Isabelle reikt je dan ook meteen praktische tips aan, die je handvaten zullen bieden voor de maand zonder klagen die voor de boeg ligt. En de campagne lijkt aan te slaan: in 2024 vulden maar liefst 1300 mensen de klaagbarometer in. Daar kwamen een aantal relevante inzichten in ons klaaggedrag. Zo zouden we onder andere vaak structureel klagen over hetzelfde onderwerp, voelen we ons over het algemeen niet beter na het klagen, en kunnen we het bovendien veelal niet waarderen als er tegen ons geklaagd wordt. En dat vele, toch wel vervelende, geklaag vindt het meest plaats op de werkvloer.
Waarom klagen we?
Tja, waarom doen we dat eigenlijk, dat klagen? Klagen is in feite een vorm van communicatie. En aangezien we voornamelijk communiceren om verbinding met anderen aan te gaan, is de voornaamste functie van al dat geklaag om ons verbonden te voelen. We zoeken door middel van klagen validatie bij anderen: als mensen in je omgeving jouw misère erkennen, voel je je gehoord. Ook hangt klagen samen met je beter voelen dan anderen en het boosten van je eigen ego.
De voor- en nadelen van klagen
Klagen brengt toch ook wel voordelen met zich mee. Zo kan als uitlaatklep dienen en creëert het verbondenheid tussen mensen. Maar, daar staan ook zeker negatieve gevolgen tegenover: vaak klagen we ten koste van anderen om onszelf beter te voelen. Bovendien brengt klagen je in een negatieve spiraal en ben je minder bezig met hetgeen waarvoor je dankbaar bent. Je kunt je voorstellen dat je daar niet per se gelukkiger van wordt. Ook is klagen niet bevorderend voor de efficiëntie op het werk. Zo liet onderzoek naar klagen op de werkvloer zien dat klagen een negatief effect had op zowel teamprestatie als de verbetering van het teamproces.
Ook een anti-klaagmaand inlassen?
Het lijkt er dus op dat een maand lang niet klagen helemaal niet zo’n slecht idee is. Je zou de komende tijd eens kunnen proberen met een week lang niet klagen, om te kijken welke voordelen dit voor jou heeft. En ben je aan het eind van dit jaar helemaal klaargestoomd en toe aan het echte werk, dan kun je deelnemen aan de ‘30 dagen niet klagen’-campagne die in januari 2026 weer van start zal gaan. Of eerder in je eigen tijd natuurlijk, als je niet zo lang wilt wachten.