Helpt botox tegen acne? Wij zochten het uit
Dit zeggen dermatologen.
© Getty Images - Anna Efetova

‘Wat heeft botox met acne te maken?’ vraag je je wellicht af. Het klinkt misschien niet erg voor de hand liggend, maar toch heeft het meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie zou denken. Zo wordt beweerd dat botox kan helpen bij het tegengaan van acne. Dit zou komen doordat botox de activiteit van de talgklieren vermindert. Hoe werkt dat precies en is het echt effectief? Wij vroegen het een dermatoloog.
De rol van botox in het tegengaan van acne
Door botox te gebruiken, worden je spieren tijdelijk ontspannen. Dit zorgt niet alleen voor een gladdere huid, maar zou ook de productie van zweet en talg – twee belangrijke oorzaken van acne – kunnen verminderen. Vooral op de vettere delen van je huid, zoals je voorhoofd en T-zone, zou dit kunnen helpen om acne tegen te gaan. Niet voor niets wordt botox ook gebruikt om overmatig zweten te verminderen.
Wat zeggen dermatologen?
Bovenstaande theorie klinkt veelbelovend, maar is het echt zo effectief? We vroegen het Dr. Sebastiaan Van der Bent, dermatoloog bij het ziekenhuis van Alrijne. Volgens hem is er inderdaad een groeiende interesse in het gebruik van botox bij de behandeling van huidproblemen als acne en rosacea, al is het wetenschappelijk bewijs volgens hem wel beperkt en nog in ontwikkeling. Toch lijken de effecten positief. Zo zegt Van der Bent: ‘Naar alle waarschijnlijkheid remt botox de activiteit van de talgklier door de zenuwsignalen die de talgklieren activeren te blokkeren. Dit leidt tot minder talg, wat een belangrijke factor is in de vorming van acne.’ Ook zijn er volgens hem aanwijzingen dat botox mogelijk ontstekingsprocessen in de huid kan verminderen.
Veel bewijs voor het gebruik van botox tegen acne is er helaas nog niet. Wel zijn er volgens Van der Bent enkele kleine wetenschappelijke studies gedaan die hebben laten zien dat botox de talgproductie kan verminderen en daarmee ook acne. Daarnaast heeft botox weinig bijwerkingen, in tegenstelling tot acne-medicatie in tabletvorm.
Prijzige behandeling
Moeten we dus massaal aan de botox om acne tegen te gaan? Dat is niet het geval. Volgens Van der Bent is er nog geen grootschalig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten ervan. Ook wordt de behandeling van botox tegen acne niet vergoed door de zorgverzekeraar en is het daardoor vrij prijzig. Vooral omdat het regelmatig herhaald moet worden om het effect te behouden. Volgens Van der Bent is een behandeling met botox dus niet de eerste keuze. Heb je last van hele hardnekkige acne waar je met de standaard behandelingen niet vanaf komt? Dan zou je het kunnen overwegen. Wij raden je in ieder geval aan om hierbij een arts te raadplegen.