Chiazaad met water: is dit hét wondermiddel voor een platte buik?
Werkt deze TikTok-hype voor een plattere buik?
© Getty Images - Alena Frolova

Van het drinken van een glas water met chiazaad zou je darmflora floreren. Maar wat is er nu waar over deze voedingshype?
Chiazaad met water: hét wondermiddel volgens TikTok
Je hebt je sociale media nog niet geopend of je bevindt je alweer vuistdiep in een nieuwe voedingstrend. Salades met een complete komkommer, cola met augurkensap en chiazaad in water passeerden de revue. Van laatstgenoemde zou je volgens TikTok een heleboel vezels binnenkrijgen, het zou goed zijn voor je hart- en vaatstelsel en je zou er langer vol van zitten. Wij vroegen microbioom expert Koen Venema, oprichter van het platform Beneficial Microbes Consultancy, naar zijn mening over deze trend.
‘In chiazaad zitten verhoudingsgewijs veel vezels. Die zijn enorm belangrijk voor onze darmen’, legt Venema uit, ‘naast het voorkomen van constipatie, is de belangrijkste functie van vezels om onze darmflora te voeden.’ Deze darmflora ondersteunen ons immuunsysteem, metabolisme en zelfs ons brein. Vezels zijn dus heel belangrijk in je dieet. Toch haalt ongeveer 80 procent van de Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels niet.
Chiazaad zou cholesterol verlagen
Volgens Venema is het toevoegen van chiazaad aan je voedingspatroon niet alleen een slimme zet om je vezelinname te verhogen, maar de zaadjes hebben ook een positief effect op je hart- en bloedvatenstelsel. Venema: ‘Chiazaad kan je cholesterol verlagen. Dit komt omdat het een gel vormt als het opgelost is in water. Deze gel zorgt ervoor dat het cholesterol minder snel de darmwand bereikt, waardoor het niet kan worden opgenomen.’
Kleine kanttekening: dit doet het alleen als je je mengsel van chiazaad met water oplepelt als je een maaltijd hoog in cholesterol inneemt. ‘Anders heeft dit effect geen zin’, stelt Venema. Dat betekent dus dat je niet uren wil wachten met het eten van een maaltijd na je chiazaad-met-water drankje. Verder stimuleren de vezels in chiazaad de afgifte van een hormoon in je darmwand waardoor je je langer vol voelt. ‘Dit effect is niet per se uniek voor chiazaad, maar het draagt wel bij aan de gezonde effecten ervan.’
Wil je verder lezen? Dat kan! Je leest het hele artikel plus het advies over chiazaad van microbioom Koen Venema in het nieuwe Women's Health nummer die nu in de winkel ligt! Of shop 'm hier beneden.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?