Dit zeggen jouw sportgewoontes over je spaarrekening (en dat is nogal wat!)
Volgens onderzoekers draait het allemaal om de juiste mindset.
© Getty Images - Viktoriya Skorikova

We stellen allemaal doelen voor onszelf, van een hoger salaris tot regelmatiger ontbijten. De kans is groot dat je fit voelen en een dikke spaarrekening dit jaar ook hoog op de to-do lijst staan. Klarna onderzocht in samenwerking met YouGov in hoeverre deze twee doelen samengaan. Zijn mensen die regelmatig sporten net zo gedisciplineerd met sparen? Wij hebben het antwoord.
De link tussen sporten en je spaarrekening
Volgens de onderzoekers hebben mensen die minimaal vier keer per week sporten, een grotere kans op een flinke spaarpot. Maar liefst 38 procent van die groep heeft namelijk 10.000 euro of meer gespaard. Vergelijk je dit bedrag met mensen die minder dan één keer per week sporten, dan heeft slechts 27 procent dit op de spaarrekening staan. Ook ontdekten de onderzoekers dat fanatieke sporters vaker een maandbudget opstellen én zich er daadwerkelijk aan houden.
Waarom sparen sporters meer?
Volgens consumentenonderzoeker Karin Hugland is discipline hier de belangrijkste reden voor. Hugland: ‘Mensen die toegewijd zijn aan een sportieve routine, passen die mindset vaak ook toe op hun financiën. Wie zijn impulsen kan beheersen in de sportschool, kan dat vaak ook bij het omgaan met geld.’
De basis van sparen
Of het maandelijks lukt om te sparen, hangt natuurlijk ook af van je inkomsten en uitgaven. Maak je iedere maand een torenhoog huurbedrag over, dan is het logisch dat je spaarrekening niet voller raakt. Mocht je toch merken dat je meer kan en wíl sparen, dan heeft het NIBUD goed advies. Het liefst zet je maandelijks 10 procent van je inkomsten opzij als spaargeld. Krijg je maandelijks 2500 euro op je rekening, probeer hier dan 250 euro van te sparen. Lukt dit niet? Spaar dan wat je wél kunt missen.
Ook adviseren zij om eerst te werken aan een buffer, deze is belangrijk om grotere en noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen. Denk maar aan het typische voorbeeld van de kapotte wasmachine. Heb je een goede buffer? Dan kun je sparen voor bijvoorbeeld een mooie reis of het kopen van een huis.
5 tips om (meer) te sparen
Sparen is een typisch gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom delen we een aantal spaartips waarmee je die schamele spaarrekening de komende tijd kan aanvullen, ongeacht hoe vaak je in de sportschool staat. Zet ‘m op!
- Zet extra inkomsten opzij. Heb je een financiële meevaller? In plaats van er iets leuks van te kopen (heel moeilijk, we know!), kun je het beter opzij zetten. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand of een teruggave van je energierekening.
- Spaar met een concreet doel. Weet je waarvoor je wil sparen, dan is dit de allerbeste motivatie. Maak duidelijk wanneer je je doel wil bereiken en hoeveel je hier maandelijks voor apart moet zetten. Dan is de verleiding om het uit te geven minder groot.
- Maak gebruik van tools. Vaak bieden banken spaaropties aan, zoals automatisch sparen of sparen door afronding. Het voordeel van dit soort hulpmiddelen is dat je je niet bewust bent dat je spaart. Door de ruime opties, zit er vast iets tussen dat bij jouw situatie past.
- Boek je spaargeld niet te snel terug. Wil je een impulsaankoop doen, dan kun je makkelijk geld vanuit je spaarpotje terugboeken. Maak de drempel groter door je spaargeld op een rekening te zetten waar je moeilijker bij kunt. Dan denk je toch éxtra goed na over de uitgave.
- Wees je bewust van je aankopen. In plaats van direct een uitgave te doen, probeer jezelf aan te leren er extra over na te denken. Dat ene nachtje slapen kan je helpen te realiseren dat je je geld liever in je zak houdt, dan dat je een nieuwe tas aanschaft.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?