Onderzoek zegt: het eten van bewerkt rood vlees kan de kans op dementie verhogen
Een reden om je vleesconsumptie te verminderen.
© Getty Images - fotostorm

Horen we dat goed? Ja, onderzoek wijst er inderdaad op dat het eten van bewerkt vlees mogelijk invloed heeft op de ontwikkeling van dementie. Eerder kregen we al te horen dat rood, bewerkt vlees kankerverwekkend zou zijn. Daar zou nu dus een verhoogde kans op dementie als gevolg bij komen. Hoog tijd om hier dieper in te duiken.
Wat verstaan we onder bewerkt rood vlees?
Allereerst is het goed om even af te kaderen wat we precies onder rood, bewerkt vlees verstaan. Bewerkt vlees is voorafgaand aan de verkoop bewerkt om de houdbaarheid en smaak te beïnvloeden. Het vlees wordt hierbij gerookt, gezouten, gedroogd, of er worden conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn paté, worst, ham, maar ook hamburgers en gemarineerd vlees.
Binnen het product vlees kan nog onderscheid gemaakt worden tussen rood en wit vlees. Vaak is het - logisch - af te zien aan de kleur van het vlees, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vlees dat afkomstig is van runderen, kalveren, varkens, geiten en paarden, wordt tot rood vlees gerekend. Onder wit vlees valt het vlees dat van kip en andere gevogelte of tamme konijnen komt. Rood, bewerkt vlees is dus afkomstig van runderen, varkens, geiten of paarden en is voorafgaand aan de verkoop bewerkt.
Bewerkt rood vlees en dementie
Dat het eten van vlees nadelen met zich meebrengt, zowel voor ons eigen welzijn als voor de dieren en het planeet, is niets nieuws. In de supermarkt zul je naast vleesproducten dan ook zeker een schap tegenkomen met vleesvervangers. Wil je een gezonde leefstijl aanhouden, dan zul je volgens experts moeten afzien van een hoge vleesconsumptie. Met name het eten van bewerkt vlees kan tot chronische ziekten leiden. En dit geldt ook voor het krijgen van dementie, suggereert recent onderzoek.
Resultaten uit het onderzoek van het Broad Institute of MIT and Harvard lieten zien dat participanten die dagelijks bewerkt rood vlees - zo'n 21 gram - consumeerden, een hoger risico op dementie hadden (zo'n 13 procent meer). Dit zou volgens de onderzoekers te maken kunnen hebben met een molecuul dat tijdens de afbraak van vlees in de darmen ontstaat en de kans op het ontwikkelen van onder andere Alzheimer (ofwel dementie) verhoogt. Ook zou het zout en vet in bewerkt vlees een mogelijke negatieve invloed hebben op de gezondheid van hersencellen en ontstekingsprocessen bevorderen. De onderzoekers concludeerden dat het verminderen van de consumptie van rood vlees, met name bewerkt rood vlees, een positief effect zou hebben op onze cognitieve gezondheid.
Helemaal geen bewerkt rood vlees meer eten?
Reden voor paniek? We moeten vooral niet te hard van stapel lopen en direct al het bewerkte rode vlees van de eettafel verbannen. De onderzoekers plaatsen namelijk een kanttekening: verdere studies zijn nodig om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een causaal verband en of er mogelijk nog andere factoren meespelen.
De verhoogde kans op dementie lijkt vooral voor bewerkt rood vlees te gelden. Het is hoe dan ook goed, voor zowel de mogelijke kans op dementie als het ontwikkelen van andere ziekten, om je vleesconsumptie te verminderen. Sta je in de supermarkt en heb je ongelofelijke trek in een stukje vlees, dan kun je in ieder geval het bewerkte rode vlees het best vermijden. Hieronder geven we je een aantal alternatieven voor bewerkt rood vlees.
Alternatieven voor bewerkt rood vlees
1.Kies voor onbewerkt mager vlees
Het Voedingscentrum is hierover luid en duidelijk: mager, onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past dus in een gezond voedingspatroon. In vleesproducten zitten vitaminen als B12 en mineralen als ijzer. Maar, het is dus wel heel belangrijk dat je voor onbewerkt, en het liefst ook mager, vlees kiest. Verzadigde vetten kunnen namelijk verband houden met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
2. Kies voor wit vlees in plaats van rood vlees
Met name rood vlees kan schadelijk zijn, al is niet helemaal duidelijk waarom. Volgens de Gezondheidsraad hangt het eten van rood vlees samen met een verhoogd risico op darmkanker en longkanker. Het risico op darmkanker wordt met name verhoogd bij bewerkt rood vlees. Een slimme keuze is dus om, als je graag vlees wilt toevoegen aan je maaltijd, voor wit vlees te gaan. Ook is het goed om te benoemen dat de bereidingswijze verschil kan maken: het grillen, roosteren of frituren op hoge temperatuur kan namelijk schadelijk zijn, bij zowel rood als wit vlees.
3. Eet vis in plaats van vlees
Vis is heel gezond, met name vette vis zoals makreel en zalm. Zo is het eten van vis goed voor je hart en voor je bloedvaten. Het voedingscentrum raadt aan om één keer per week vis aan je maaltijd toe te voegen.
4. Kies voor een alternatief voor vlees
Voor een lagere vleesconsumptie is het natuurlijk slim om voor een alternatief te gaan, denk aan peulvruchten, tofu, tempé of eieren. Vervang bijvoorbeeld vlees in je curry eens voor kikkererwten of voeg wat linzen toe aan een pasta. Het mooie van de moderne tijd: er is een ruim aanbod aan vleesvervangers die ook nog eens goed smaken.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?