Revenge quitting: we brengen onze werkgevers massaal in de problemen met deze carrièretrend

Ineens je baan opzeggen op de laatste dag van de maand? Dat is tegenwoordig hartstikke normaal.

© Getty Images - Delmaine Donson

Revenge quitting

Waar we het in 2023 allemaal over quiet quitting hadden, is revenge quitting nu de nieuwste carrièretrend. Volgens Forbes betekent dit dat je plotseling ontslag neemt met een statement als reactie op negatieve ervaringen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan een slechte werk-privébalans, een te hoge werkdruk of een gebrek aan flexibiliteit. Door onaangekondigd weg te gaan, blijft de werkgever achter met een groot probleem. En dat lijkt nu júist de bedoeling van de trend.

Revenge quitting: waarom doen we dit?

Experts vertellen aan Forbes dat de revenge quitting-trend een onvermijdelijk gevolg is van de manier waarop onze werkplek verandert. Voorbeelden hiervan zijn technologische veranderingen en de verschillende verwachtingen die generaties hebben. Ook reorganisaties, hoge werkdruk en verplichte kantoordagen zijn belangrijke oorzaken van revenge quitting. Volgens onderzoek van Randstad vinden we een goede werk-privébalans namelijk steeds belangrijker. Kan onze werkgever dat niet bieden, dan is dit de ultieme manier om hen ‘terug te pakken’.

Manieren van revenge quitting

Een veelvoorkomende wraakactie is om plotseling ontslag in te dienen, bijvoorbeeld op de laatste dag van de maand. Heb je een opzegtermijn van een maand, dan is dit vaak een te korte periode om een nieuwe collega te zoeken, aan te nemen en op te leiden om jouw functie op te vangen. Andere werknemers kiezen ervoor om een (publiek) statement te maken, waarbij ze hun frustraties met en over de organisatie delen. Ook een passief-agressieve houding waarbij je de werksfeer probeert aan te tasten, is een vorm van revenge quitting. Welke variant een medewerker kiest, hangt natuurlijk af van de situatie.

Wat als je niet gelukkig bent op werk?

Wij zijn de laatste die je vertellen dat je iets wel of niet moet doen. Zelf weten, dus. Maar als je ongelukkig bent op je werk, dan is het hartstikke belangrijk om hier iets aan te doen. Het is namelijk niet normaal om tegen een werkdag op te zien, je ondergewaardeerd te voelen of geen enkel carrièreperspectief te hebben. Daar schreven we al eerder een artikel over.

Mocht revenge quitting niet helemaal bij je passen, dan hebben we nog een aantal andere tips om problemen op je werk aan te pakken. Die zijn niet op wraak gericht, maar vooral op het blijvend verbeteren van je eigen situatie. Dat is wat ons betreft het állerbelangrijkst.

5 tips als je problemen ervaart op je werk

  1. Achterhaal de oorzaken van dit gevoel. Weet je niet precies waarom je zo tegen een werkdag opziet? Dan is het belangrijk om dit te onderzoeken. Zijn het misschien je collega’s, is de werkdruk te hoog of ben je verveeld? Weet je wat de oorzaak is, dan kun je dit gericht aanpakken.
  2. Praat met een vertrouwenspersoon. Of dit nu je leidinggevende, een HR-collega of een psycholoog is, het is belangrijk om erover te praten. Kies iemand die je vertrouwt en die het beste met je voor hebt. Zij kunnen je helpen met de volgende stap: of dit nu binnen of buiten de organisatie waar je voor werkt is.
  3. Denk aan die werk-privébalans! Soms is het werk zelf niet het probleem, maar heeft het te veel invloed op je privéleven. Stel daarom hele duidelijke grenzen: buiten werktijd reageer je niet op mails, je neemt iedere dag pauze en zegt ‘nee’ tegen de collega die nog meer werk over de schutting wil gooien.
  4. Kijk naar je carrièreperspectieven. Waar zie je jezelf over een paar jaar? Als dat niet in je huidige functie is, onderzoek dan welke alternatieven er zijn. Daag jezelf uit om nieuwe skills te leren die van pas gaan komen in een baan waar je wél blij van wordt. Deze helpen je bovendien om weer plezier en uitdaging terug te vinden.
  5. Zorg goed voor jezelf. Voel je je slecht op werk, dan is het des te belangrijker dat het thuis wél goed gaat. Probeer daarom te bewegen, goed te eten en voldoende te slapen. Op die manier kun je beter omgaan met je gevoelens, tot het moment dat het opgelost is.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?