50-plussers opgelet: zó voorkom je blessures tijdens het sporten
Sporten houdt je jong en fit, maar luister wel goed naar je lichaam!
© Getty Images

Als je ouder wordt, blijft bewegen belangrijker dan ooit! Het helpt niet alleen om je spieren en gewrichten soepel te houden, maar het verkleint ook de kans op chronische aandoeningen. Maar sporten op latere leeftijd gaat gepaard met uitdagingen, zoals een verhoogd risico op blessures. In dit artikel vertellen we je hoe 50-plussers veilig en effectief kunnen blijven sporten zonder zichzelf meteen uit te schakelen.
Waarom hebben 50-plussers meer kans op blessures?
Met de jaren veranderen we allemaal en dat merk je ook in je lichaam. Je bent misschien niet meer de sprinter van vroeger, maar je kunt nog steeds fit blijven, als je het op de juiste manier doet. Hier zijn een paar redenen waarom je op latere leeftijd iets meer risico hebt op blessures:
Afname van spiermassa
Vanaf je 30e beginnen je spieren langzaam maar zeker af te nemen en rond je 50e versnelt dit proces. Minder spierkracht betekent dat je gewrichten minder steun krijgen, wat je kwetsbaarder maakt voor blessures.
Verminderde botdichtheid
Botten worden fragieler met de jaren en als je valt, kan dat sneller leiden tot breuken. Osteoporose (botontkalking) is niet ongebruikelijk bij 50-plussers, dus pas op!
Minder flexibiliteit
De soepelheid van je gewrichten neemt af, waardoor je spieren en pezen stijver kunnen worden. Dat maakt bewegen niet altijd even makkelijk. Bovendien kan het leiden tot blessures als je te ver gaat.
Langzamere hersteltijd
Jammer genoeg herstelt je lichaam minder snel na een blessure als je ouder wordt. Dit komt door een lagere bloedsomloop en een verminderde capaciteit om weefsel te repareren. Het betekent dat je lichaam even tijd nodig heeft om weer helemaal fit te worden.
Verlies van coördinatie en balans
Je balans wordt minder stabiel en daardoor is de kans groter dat je valt. En je weet wat ze zeggen: vallen is het makkelijkste wat je kunt doen als je je niet goed vasthoudt.
Chronische aandoeningen
Veel 50-plussers hebben al wat gezondheidskwesties, zoals artritis, diabetes of hartproblemen, wat de kans op blessures vergroot of het herstel vertraagt.
Leefstijl en fysieke activiteit
Als je wat ouder wordt, ga je misschien wat minder bewegen. Dat maakt het lastiger om je spierkracht en flexibiliteit op peil te houden. Maar zelfs overdrijven met sporten kan blessures veroorzaken, zeker als je niet goed opwarmt of te weinig rust neemt.
Hoe voorkom je blessures?
Niet getreurd, er zijn gelukkig genoeg manieren om blessures te vermijden. Hier zijn een paar tips:
Een goede warming-up én cooling-down
Een warming-up zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten voorbereid zijn op de training. En vergeet de cooling down niet! Dit helpt spierpijn en stijfheid te voorkomen (en ja, dat geldt ook voor jou). Denk aan lichte cardio en dynamische rekoefeningen zoals knieheffen of armzwaaien.
Kies een sport die bij je past
Niet elke sport is voor iedereen geschikt. Wandelen is bijvoorbeeld een geweldige keuze; het is goed voor je hart en heeft een laag blessurerisico. Zwemmen is ideaal voor je gewrichten en versterkt je spieren, terwijl fietsen geweldig is voor je knieën en conditie. Ook yoga en pilates zijn prima, want ze verbeteren zowel je flexibiliteit als balans. Oh, en vergeet krachttraining niet: het helpt je spiermassa en botdichtheid te behouden!
Luister naar je lichaam
Als je pijn hebt, blijf dan niet doorgaan! Overbelasting is vaak de boosdoener bij blessures. Let op tekenen zoals pijn die niet weggaat, aanhoudende vermoeidheid of gezwollen gewrichten en geef je lichaam de rust die het nodig heeft.
Draag de juiste schoenen en uitrusting
Goede sportschoenen zijn een must. Ze geven steun en absorberen de schokken. Laat je adviseren in een sportwinkel en zorg dat je het juiste paar hebt. Misschien is het ook tijd voor wat extra ondersteuning, zoals een brace of compressiekousen als je gevoelige gewrichten hebt.
Werk aan je balans
Oefeningen die je balans verbeteren, zoals op één been staan of yoga, zijn essentieel. Hoe beter je balans, hoe kleiner de kans dat je valt (en dus geblesseerd raakt).
Bouw de intensiteit langzaam op
Wees geen overmoedige sporter! Als je net weer begint met bewegen, bouw de intensiteit langzaam op. De '10%-regel' is een goede leidraad: verhoog je trainingsbelasting met maximaal 10% per week.
Eet gezond en drink genoeg
Sterke spieren en botten beginnen in de keuken. Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, calcium en vitamine D. En vergeet niet voldoende water te drinken om spierkrampen en vermoeidheid te voorkomen.
Wanneer moet je medische hulp inschakelen?
Soms kan een blessure niet worden voorkomen. Maar als je pijn blijft houden, zwellingen niet verdwijnen of als je plotseling kracht verliest in een ledemaat, is het tijd om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.
Sporten na je 50e is absoluut mogelijk – en zelfs aanbevolen! Je kunt zelfs ná je 100e nog spieren opbouwen. Met de juiste voorbereiding, aandacht voor je lichaam en wat gezonde keuzes, blijf je jarenlang actief en blessurevrij. Dus trek die sportschoenen aan en ga ervoor!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?