Met deze 3 recepten zet je het ultieme valentijnsdiner op tafel

Beginner-proof, natuurlijk.

© Getty Images - Anna Blazhuk

Valentijnsdiner recepten

Misschien heb je al jaren een relatie, of vier je Valentijnsdag juist voor het eerst. De dag van de liefde kan in beide gevallen flinke druk (en hoge kosten!) met zich meebrengen. Daarom geven we je in plaats van een lading restaurant-tips, drie recepten waarmee je de romantiek zelf op tafel zet. En als extra kers op de taart: deze heerlijke gerechten zijn ook nog eens vegetarisch. Kortom: samen met deze tips wordt het een onvergetelijke dag.

Voorgerecht: burrata met huisgemaakte pistachepesto

De combinatie van tomaat en burrata is geliefd - wij begrijpen waarom. In dit recept geven we deze klassieker een twist door pistachepesto toe te voegen. Dat is namelijk hartstikke makkelijk, kijk maar mee.

Tip: Serveer dit gerecht met afgebakken brood of crostini’s voor een extra crunch.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 bol burrata;
  • 200 gr kerstomaten (gemixt rood, geel en oranje);
  • 1 eetlepel olijfolie;
  • 1 theelepel balsamicocrème;
  • 40 gram gepelde pistachenoten;
  • 30 gram parmezaanse kaas, geraspt;
  • 1 teen knoflook;
  • Handje verse basilicum;
  • 1 theelepel citroensap;
  • Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:

Stap 1: Maal de pistachenoten, parmezaanse kaas en basilicum in een keukenmachine of vijzel. Voeg langzaam olijfolie en citroensap toe tot het een gladde pesto wordt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2: Halveer de tomaten en meng ze met olijfolie, zout en peper.

Stap 3: Leg de burrata op een bord en leg de tomaten eromheen. Lepel de pistachepesto over de burrata en de tomaten.

Stap 4: Besprenkel het gerecht met balsamicocrème en leg een laatste basilicumblaadje bovenop de burrata bol.

Hoofdgerecht: Romige bietenrisotto met geitenkaas

Om in het romantische thema te blijven, maak je als hoofdgerecht deze bietenrisotto. De bieten geven de risotto een roze kleur, terwijl ze een milde en zoete smaak afgeven.

Tip: Eet je vlees of vis? Dan kun je gegrilde entrecote of dorade toevoegen.

Ingrediënten (2 personen):

  • 150 gr risottorijst;
  • 1 sjalot, fijngehakt;
  • 1 teen knoflook, fijngehakt;
  • 2 eetlepel olijfolie;
  • 500 milliliter groentebouillon;
  • 100 milliliter witte wijn;
  • 2 gekookte rode bieten, geraspt of gepureerd;
  • 30 gram parmezaanse kaas, geraspt;
  • 50 gram zachte geitenkaas;
  • 1 el boter;
  • Handje walnoten, grof gehakt;
  • Peper en zout naar smaak.

Bereidingswijze:

Stap 1: Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes totdat ze glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en bak deze kort mee.
Stap 2: Blus de risotto af met witte wijn en laat de wijn verdampen. Voeg een soeplepel warme groentebouillon toe en roer regelmatig. Herhaal dit totdat de bouillon bijna volledig is opgenomen.
Stap 3: Voeg in de laatste vijf minuten de geraspte of gepureerde biet toe en meng dit goed door. Laat de risotto verder koken tot deze romig is en de rijst gaar is.
Stap 4: Haal de risotto van het vuur en meng de Parmezaanse kaas en boter erdoor voor extra romigheid. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Verdeel de risotto over de borden en verkruimel de geitenkaas erover. Maak het geheel af met de gehakte walnoten.

Nagerecht: Frambozencrumble met vanille-ijs

Deze frambozencrumble is een heerlijke afsluiter voor je Valentijnsdag-diner. Je maakt de crumble gemakkelijk al eerder klaar, bijvoorbeeld de avond of de ochtend ervoor. Zo hoef je alleen nog de opmaak te doen als je eenmaal aan tafel zit.

Tip: Afhankelijk van je smaak of dieetwensen kun je in stap 1 meer of minder suiker gebruiken.

Ingrediënten (2 personen):

  • 400 gram frambozen (vers of bevroren);
  • 150 gram suiker;
  • 1 eetlepel citroensap;
  • 100 gram bloem;
  • 75 gram havermout;
  • 75 gram koude boter, in blokjes;
  • Snufje zout;
  • Vanille-ijs.

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in. Meng de frambozen met 100 gram suiker en de eetlepel citroensap in een kom en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de schaal.
Stap 2: Meng de bloem, havermout, suiker en een snufje zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf deze door het mengsel met je vingers totdat het eruitziet als grove kruimels.
Stap 3: Strooi de crumble gelijkmatig over de frambozen. Zet de schaal in de oven en bak het 30 à 35 minuten totdat de bovenkant goudbruin en krokant is en de frambozen beginnen te borrelen.
Stap 4: Laat de crumble een paar minuten afkoelen en serveer het met een bolletje vanille-ijs als finishing touch.

Zo, het is tijd om aan de slag te gaan. En heb je geen relatie? Dan kun je dit diner natuurlijk ook maken voor je beste vriend(in), familielid of favoriete collega. Zij zullen het minstens zo waarderen, promise.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?