Een dik salaris? Tegenwoordig kiezen we liever een goede werk-privébalans

We nemen de opvallende resultaten uit dit onderzoek met je door.

© Getty Images - Hinterhaus Productions

Werk-privébalans

Een goed salaris is hartstikke belangrijk, daarom onderhandelen we flink voordat we aan een nieuwe baan beginnen. Toch lijkt die paar honderd euro extra niet meer de belangrijkste reden om aan een baan te beginnen. Volgens onderzoek van Randstad vinden we de balans tussen werk en privé steeds belangrijker. Soms zelfs belangrijker dan het bedrag dat we op onze bankrekening krijgen.

Werk-privébalans steeds belangrijker

In de jaarlijkse Workmonitor zien onderzoekers al 22 jaar dezelfde trend: onze werk-privébalans wordt steeds belangrijker. Ook dit jaar noemt 82 procent van de werkenden in Nederland deze balans als ze gevraagd worden wat belangrijk is. Wat opvalt is dat steeds meer werkers ook actie nemen als deze balans verstoord wordt of de sfeer niet goed is. Van de mensen die van baan wisselen, heeft volgens het onderzoek 33 procent ontslag genomen vanwege een verstoorde werksfeer. Een stuk meer ten opzichte van vorig jaar: 21 procent.

Gedragswetenschapper Oscar van Mourik zegt hierover: ‘Hoewel salaris altijd een belangrijke factor blijft bij het aantrekken van talent, zien we dat een goede werk-privébalans steeds hoger op de prioriteitenlijst komt te staan.’

Verbinding boven salaris

Veel mensen zijn op zoek naar een gevoel van zingeving en verbondenheid in hun werk. Van Mourik: ‘Ons onderzoek laat zien dat een meerderheid van 72 procent van de werkenden die aan het onderzoek hebben meegedaan, wil dat hun werkplek een gevoel van gemeenschap biedt. Meer dan de helft, 54 procent, is bereid om te vertrekken als ze het gevoel hebben dat ze er niet bij horen.’

Opvallend is dat 32 procent van de respondenten aangeeft dat ze liever minder verdienen, als zij een baan met betere contacten hebben. Aansluitend gelooft maar liefst 79 procent dat verbinding met collega’s zorgt voor betere prestaties op de werkvloer.

Flexibiliteit en vertrouwen

Andere factoren die belangrijk zijn voor werknemers, zijn flexibiliteit en vertrouwen. Voor bijna een derde was een gebrek aan flexibiliteit de belangrijkste reden om hun baan te zeggen. Met name jongere werkers, die het volgens het onderzoek ook niet erg vinden om hier actief naar te vragen. Lekker bezig, Gen Z.

Tot slot vinden we de vertrouwensband met onze manager heel belangrijk. Bijna een derde van de respondenten vertrouwt er niet op dat hun huidige manager de beste bedoelingen heeft. 29 procent zegt zelfs dat ze hun manager niet kunnen vertrouwen als het gaat om carrièreontwikkeling. Herkenbaar? Dan is het misschien hoog tijd om je spullen te pakken.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?