Koken met groenten uit eigen tuin? Zo maak je je eigen moestuin

Droom je van een eigen moestuin, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Take notes.

© Getty Images - Mike Harrington

Tips voor eigen moestuin

Het hebben van een moestuin klinkt als een heerlijke mindful bezigheid. Even uit je hoofd en met je handen in de aarde. Droom jij ervan om een maaltijd te koken met producten uit eigen moestuin, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze eenvoudige tips kun je zelf aan de slag met het creëren van je eigen moestuin.

Hoe leg je een moestuin aan?

Er zijn verschillende wijzen waarop je een moestuin kunt creëren: voor kleine oppervlaktes of bij meer ruimte. Hieronder leggen we je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Verticaal tuinieren

Een moestuin, ‘dat is toch alleen voor mensen met een enorme tuin?’ horen we je denken. Niets is minder waar. Ook een kleine stadstuin of balkon is namelijk geschikt voor het aanleggen van een moestuin. Wel zal je in dit geval vooral gebruik moeten maken van de hoogte in plaats van de breedte. Dit wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Denk aan hangbakken aan de muur of het balkon, verticale tuinrekken en hangplanten in potten. Bij deze methode is het wel belangrijk dat je je planten voldoende water geeft. Planten drogen in hangbakken namelijk sneller uit dan wanneer ze in de grond staan.

Moestuin op je balkon? Deze groenten kun je makkelijk zelf kweken

De vierkante-meter-moestuin

Heb je iets meer ruimte? Dan is de vierkante-meter-moestuin ook een optie. Dit is een houten bak die je neerlegt op je terras. Ook voor deze optie geldt: zorg ervoor dat je je planten voldoende water geeft.

Houd er in beide gevallen rekening mee dat de wortels van de groente niet de grond in kunnen groeien. Iets waar je op moet letten bij het kiezen van de groente. Zo groeien de wortels van radijzen, rode bieten of aardappelen in de diepte. Zet deze dus in een bloembak die diep genoeg is. Planten zoals tomaten, courgettes en komkommers groeien juist wel de lucht in, al hebben deze planten soms wat extra steun nodig om recht te kunnen blijven groeien.

De ligging van je tuin of balkon

Nadat je hebt besloten of je voor een verticale of horizontale moestuin gaat, is het tijd om te kijken naar de ligging. Dit heeft namelijk een grote invloed op welke groente- en plantensoorten hier wel of juist niet goed groeien.

Ligt je tuin of balkon op het noorden? Dan zal je over het algemeen weinig zon en veel schaduw hebben. Iets waar niet alle groenten en kruiden dol op zijn. Ligt je terras op het oosten? Dan heb je de ochtendzon. Dit is geschikt voor planten die verbranden bij te fel zonlicht. Ben je gezegend met een tuin of balkon op het zuiden? Dan heb je bijna de hele dag zon. Hierdoor verdampt het water sneller en zal je je planten dus meer water moeten geven. Ook op het westen krijgen planten redelijk wat zon. Wel waait het hier vaak meer. Zorg er daarom voor dat je planten stevig staan.

Het kiezen van de groente

Welke groente je in je moestuin verbouwt, hangt dus niet alleen af van wat je zelf graag eet, maar ook van de ligging. Als de groenten meer of minder zon krijgen dan ze nodig hebben, zullen ze minder smaakvol zijn. Ook ontstaan er sneller ziektes en plagen wanneer de planten op een verkeerde plek staan. Hieronder geven we je daarom een overzicht van welke groente je het beste kunt kweken, afhankelijk van de ligging van je moestuin

Groenten voor zonnige tuinen of balkons

Ligt jouw moestuin op het zuiden? Dan komen groenten als tomaat, komkommer, aubergine en courgette hier goed tot hun recht. Deze zonaanbidders houden van de langere zonuren en de warme temperaturen die het zuiden biedt. Zorg ervoor dat je ze vooral tijdens de warmere maanden voldoende water geeft en ze genoeg ruimte geeft om goed te groeien.

Groenten voor half-zonnige tuinen of balkons

Tuinen en balkons op het oosten en westen hebben zowel schaduw als zon. Groenten die hier goed groeien zijn radijzen, kropsla, wortelen, broccoli, snijbonen en spinazie. Deze gewassen doen het prima in de gedeeltelijke schaduw, waar ze niet te veel directe zon krijgen, maar wel genoeg licht om goed te groeien. Dit maakt ze ideaal voor groenten die een beperkte hoeveelheid zon nodig hebben en gevoelig zijn voor te veel hitte.

Groenten voor schaduwrijke tuinen of balkons

Een tuin of balkon op het noorden heeft veel schaduw. Voor de meeste groenten is dit niet de ideale plek om te groeien, al zijn er gelukkig ook planten die juist wel veel schaduw nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan koolrabi, veldsla, rucola, rode biet, erwten en bonen.

Groenten combineren

Heb je weinig ruimte? Dan kun je meerdere groenten samen in één bak planten. Maar let op, niet alle planten kun je zomaar met elkaar combineren. Planten hebben namelijk verschillende voedingsbehoeften. Sommige groenten, zoals tomaten, komkommer, courgette en kool, hebben veel voedingsstoffen nodig, terwijl andere, zoals aubergine, wortel, sla, spinazie en knoflook, een gemiddelde hoeveelheid nodig hebben. Er zijn ook groenten die weinig voedingsstoffen vragen, zoals bonen, erwten, radijs, veldsla en rode biet. Het is belangrijk om groenten met verschillende voedingsbehoeften goed te combineren. Vooral groenten met een hoge voedingsbehoefte kunnen niet goed samen in dezelfde bak groeien.

De verzorging

Hoewel planten verschillende voedingsbehoeften hebben, is er één ding dat ze gemeen hebben: ze hebben allemaal meer voeding nodig dan kamerplanten. Gebruik voor je moestuin daarom geen gewone potgrond, maar speciale potgrond voor groenten. Deze variant houdt veel water vast en bevat meststoffen die je planten van de nodige voedingsstoffen voorzien. Kies bij voorkeur voor biologische potgrond, aangezien je de planten uiteindelijk wilt kunnen eten.

Daarnaast is het belangrijk om je planten om de twee tot drie dagen water te geven en bij warm weer zelfs dagelijks. Doe dit bij voorkeur ‘s ochtends. Zo kan het water overdag verdampen en is de kans op schimmel kleiner dan wanneer je de planten in de avond water geeft.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?