Plaatsen van spiraal geeft ernstige tot ondraaglijke pijn bij helft van vrouwen
Wat velen van ons al hebben ervaren, staat nu ook beschreven in een uitgebreid onderzoeksrapport.
© Getty Images - Peter Dazeley

Pijn speelt een grote rol bij het plaatsen van een spiraal. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Stichting Ava, een belangenorganisatie voor anticonceptie. Vrouwen beschrijven ondraaglijke pijn, zijn bang om een spiraal te laten plaatsen en houden er in sommige gevallen langdurig last van. Het onderzoek staat vol met zorgwekkende resultaten, die we één voor één met je doornemen.
Pijn bij plaatsing spiraal
Meer dan de helft van de vrouwen die een spiraal hebben laten plaatsen, lieten dit bij hun huisarts doen. De ingreep werd door 52 procent van vrouwen van 35 jaar en jonger beschreven als ernstig tot ondraaglijk. Ze gaven hierbij een pijnscore van zeven of hoger. In veel gevallen is die pijn ook niet direct voorbij. Hoe meer pijn vrouwen bij de plaatsing hadden, hoe meer pijn zij erna ervaarden.
Invloed op dagelijks leven
Eén op de drie vrouwen gaf aan ernstige pijn te ervaren in de uren na de plaatsing. Voor een vijfde duurde de pijn minder dan een dag, terwijl bijna de helft nog twee dagen of langer pijn had. In enkele gevallen hield de pijn tot wel een jaar aan. Bij één op de zes vrouwen was de pijn zo ernstig dat het een invloed had op hun dagelijks leven. Ze konden niet werken, sporten of moesten sociale activiteiten afzeggen.
Verwijdering spiraal ook pijnlijk
Het onderzoek beschrijft dat de pijn bij het verwijderen van een spiraal, over het algemeen minder pijnlijk is. Toch was het voor 23 procent van de vrouwen uit het onderzoek een ervaring met ernstige tot ondraaglijke pijn. De hoeveelheid pijn die een vrouw ervaarde, hing sterk samen met hoe angstig zij was. Hoe banger, hoe meer pijn de verwijdering ook daadwerkelijk deed.
Pijn als barrière voor een spiraal
Ook vrouwen die geen spiraal hebben, zijn meegenomen in het onderzoek. 29 procent van hen geeft aan dat pijn een belangrijke rol speelt in hun keuze: ze zijn bang voor de pijn bij het plaatsen en het verwijderen. Een kwart van deze vrouwen zou een spiraal overwegen als er sterke pijnbestrijding beschikbaar zou zijn.
Hoe lossen we dit op?
Stichting Ava pleit al langer voor een effectief pijnprotocol bij het plaatsen en verwijderen van een spiraal. Voorzitter Alina Chakh vertelt hierover: ‘Vrije keuze voor anticonceptie zou vanzelfsprekend moeten zijn. Pijn en angst mogen vrouwen niet belemmeren om te kiezen voor het anticonceptiemiddel dat bij hen past. Het spiraal is een zeer effectief middel, vooral voor wie een langdurige oplossing zoekt. Dat moet anders. Er kan iets aan de pijn worden gedaan.’
‘Het gaat om een serieus probleem. Waarom nemen we vrouwen dan niet serieus? Het is tijd om te zorgen voor passende oplossingen,’ sluit Chakh af.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?