Moestuintje op je balkon? Deze groenten kun je makkelijk zelf kweken
Geen groene vingers, maar wel je eigen groenten verbouwen? Het kan!
© Getty Images - Drs Producoes

Koken met groente uit je eigen moestuin is niet alleen leuk, maar brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo zijn zelfgekweekte groenten vaak verser en bevatten ze meer voedingsstoffen dan groenten uit de supermarkt. Bovendien zijn ze gezonder, omdat ze niet bespoten zijn met schadelijke bestrijdingsmiddelen. En alsof dat nog niet genoeg is, bespaart het je ook nog eens geld. Wil je aan de slag met het kweken van groente uit je eigen moestuin, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Deze groenten zijn het makkelijkst in onderhoud.
Minder makkelijk dan het lijkt
Google ‘makkelijkste groente om zelf te kweken’ en de groenten vliegen je om de oren. Van radijs tot sla, volgens menig kenner is bijna iedere groentesoort gemakkelijk zelf te verbouwen. Toch is dit niet helemaal waar. Zo vragen groenten als paprika en prei om flink wat ervaring en zijn aubergines - net als paprika’s - niet dol op het Hollandse klimaat.
Hoe zit dat dan met standaard groente als tomaat en komkommer, vraag je je misschien af. Alhoewel deze groenten makkelijk lijken om zelf te kweken, komen ook hier de nodige instructies bij kijken. Zo kun je deze zaden namelijk niet zomaar in de aarde stoppen, maar moet je ze eerst binnen voorzaaien.
De makkelijkste groenten om zelf te verbouwen
Kortom, voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een eigen groentetuin, is de nodige voorkennis geen overbodige luxe. Al zijn er gelukkig ook groenten die wel écht makkelijk zijn om zelf te kweken. Wil je komend seizoen graag groente uit eigen moestuin eten? Deze groenten hoeven niet eerst voorgezaaid te worden, komen makkelijk op, groeien snel en hebben weinig onderhoud nodig:
Rucola
Rucola is een super simpele groente om zelf kweken in je moestuin. Zo groeit het snel, kun je het bijna het hele jaar door zaaien en kan het zowel in de zon als in de schaduw staan.
Snijbiet
Geen tijd om dagelijks met je moestuin bezig te zijn? Dan is snijbiet een goede keuze, aangezien deze bladgroente heel weinig verzorging nodig heeft. Het blad van snijbiet kun je het hele jaar door oogsten en groeit snel. Een ander voordeel: snijbiet is met stengels in verschillende kleuren ook nog eens een echte eyecatcher op het balkon.
Radijs
Net als rucola en snijbiet, groeit ook radijs snel. Zo kun je deze groente al na vier tot zes weken oogsten. Ook hebben ze weinig verzorging nodig en kun je ze het hele seizoen zaaien. Radijsjes zijn heerlijk in een salade, als topping op een cracker of brood, of als snack.
Bieten
Bieten zijn ideale groente om te zaaien in ondiepe grond en zijn binnen een paar weken al klaar om geoogst te worden. De beste periode om bieten te zaaien is van april tot juli. Kom maar door dus met die zomerse bietensalades!
Struiktomaten
In tegenstelling tot de variant die aan een stam groeit, zijn struiktomaten super makkelijk om zelf te kweken. Waar stamtomaten een stok of steun nodig hebben om rechtop te blijven groeien, kunnen struiktomaten gewoon in een pot of hangmand gezaaid worden. Je kunt deze tomatensoort het beste in het voorjaar zaaien, als de temperatuur ‘s nachts niet meer onder nul komt.
Spinazie
Spinazie gedijt vooral goed in het vroege voorjaar. Zaai deze groente dus vroeg in het jaar. Door telkens wat bladeren af te plukken en de kern van de plant te laten staan, kun je er meerdere keren van oogsten. Dit maakt spinazie een ideale groente voor in je moestuin.
Courgette
Courgette is een ideale groente voor je moestuin. Deze zomergroente groeit snel en geeft vaak volop oogst. Ook voor de courgette geldt dat je deze plant het beste pas kunt oogsten als de nachtvorst voorbij is. Oogst de courgettes als ze nog klein zijn, want dan zijn ze het lekkerst. Voor een kleine tuin of balkon is een klimcourgette de beste keuze. Deze variant neemt weinig ruimte in beslag en ziet er ook nog eens mooi uit.
Erwten
Erwten zoals peultjes, sugarsnaps en wintererwten kunnen goed tegen kou en kunnen daardoor al vroeg in het voorjaar gezaaid worden. Je kunt de eerste peultjes en sugarsnaps oogsten vanaf juni, ongeveer acht tot tien weken na het zaaien. Heb je in de zomer niet genoeg erwten? Geen probleem, want erwten kunnen in augustus nog een keer gezaaid worden voor een tweede oogst. Zo heb je ook laat in het seizoen nog je eigen verse erwten. Het perfecte ingrediënt voor een lekkere herfstmaaltijd.