De 7 meestgestelde vragen aan de tandarts

Benieuwd of je jouw gebit op de juiste manier verzorgd? Dit zijn de antwoorden op de meestgestelde vragen aan de tandarts.

© Getty Images - J Studios

7 meestgestelde vragen tandarts

Van wat te doen tegen knarsetanden tot het wel of niet afsluiten van een tandartsverzekering: de antwoorden op de zeven meestgestelde vragen op een rij.

Vraag 1: Wat kan je doen tegen een slechte adem?

    Een slechte adem is een vervelende kwaal die vaak veroorzaakt wordt door bacteriën op het achterste deel van je tong. Gewone mondspoeling helpt vaak niet. Wat vooral belangrijk is, is om je mond goed schoon te houden. Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch poetst niet iedereen vaak en lang genoeg. Twee keer per dag poetsen (vergeet hierbij ook je tong niet) en het gebruik van tandenstokers of flosdraad, zijn de eerste stappen in het tegengaan van een slechte adem. Daarnaast zijn volgens Arts en Zorg ook roken, alcohol en lange tijd niet eten of drinken vaak veroorzakers van een vervelende geur.

    Vraag 2: Hoe kom je aan tandpijn als je iets kouds drinkt?

      Pijn wanneer je iets kouds drinkt, komt door gevoelige tanden. Iets wat vaak ontstaat door slechte mondhygiëne. Het voorkomen hiervan begint bij goed poetsen. Tandpijn wanneer je iets kouds drinkt, kan ook het gevolg zijn van terugtrekkend tandvlees of een gaatje. Gaat de pijn ook nadat je beter bent gaan poetsen niet over? Bezoek dan je tandarts.

      Vraag 3: Kan knarsetanden kwaad?

        Tandenknarsen tijdens je slaap kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan het niet alleen leiden tot vervelende klachten als pijnlijke, stijve kaakgewrichten en slijtage aan je gebit, maar kan het ook de kwaliteit van je slaap flink verstoren. Gelukkig is er ook goed nieuws, want knarsetanden is af te leren. Ook kun je je gebit beschermen met een anti-knarsbitje of kun je eventueel botox overwegen om je kaakspieren te verslappen.

        Vraag 4: Wat kan je doen tegen bloedend tandvlees?

          Heb je langere tijd last van bloedend tandvlees tijdens het flossen of poetsen? De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn te hard poetsen of flossen, een slechte mondhygiëne en roken. Al kan bloedend tandvlees ook ontstaan als je zwanger bent, bloedverdunners gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Blijft je tandvlees maar bloeden? Breng dan even een bezoekje aan de tandarts.

          Vraag 5: Is het aan te raden om een tandartsverzekering af te sluiten?

            Het hebben van een tandartsverzekering is niet verplicht en in de meeste gevallen ook niet aan te raden. Wanneer je - los van een halfjaarlijkse controle - geen gebruik maakt van de tandarts, zullen de kosten van je verzekering in de meeste gevallen namelijk hoger zijn dan de kosten die je daadwerkelijk maakt. Alleen wanneer je een grote behandeling op de planning hebt staan, kan het interessant zijn om te bekijken of een tandartsverzekering nodig is.

            Vraag 6: Is de straling van röntgenfoto’s gevaarlijk?

              Doordat de straling die vrijkomt bij het maken van röntgenfoto's minimaal is, is de kans op schade aan je gezondheid heel klein. De straling is qua hoeveelheid te vergelijken met de straling die je oploopt tijdens een wintersportvakantie van twee weken.

              Vraag 7: Is een elektrische tandenborstel echt beter dan een handtandenborstel?

                Uit een onderzoek van de International Journal of Dental Hygiene is gebleken dat tandplak effectiever verwijderd kan worden met een elektrische tandenborstel. Ook is het beter voor de gezondheid van je tandvlees. Een elektrische tandenborstel is dus echt beter dan een handtandenborstel.

                Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?