Last van bultjes na het scheren? Zo voorkom je het!
Weg met die irritante bultjes en op naar een gladde huid!
© Getty Images - Moyo Studio

We hebben het allemaal wel eens: van die vervelende rode bultjes na het scheren. Ze doen niet alleen af aan een mooie, gladde huid, maar kunnen ook nog eens flink irriteren. Waar komen deze bultjes toch vandaan en hoe voorkom je ze tijdens het scheren? Wij vertellen het je!
Wat zijn scheerbultjes?
Die rode bultjes na het scheren, ook wel scheerbultjes genoemd, kunnen ontstaan bij een gevoelige huid, verkeerde scheertechnieken, ingegroeide haartjes of bacteriële infecties. Vaak zijn je benen of bikinilijn plekken waar deze scheerbultjes tevoorschijn komen. Dit kan door een aantal dingen gebeuren. Zo kun je vaak last krijgen van deze bultjes als je met een bot of oud scheermesje scheert of tegen de haargroeirichting in scheert. In principe kunnen de bultjes geen kwaad en hoef je alleen bij aanhoudende pijn of infecties langs te gaan bij de huisarts of een huidspecialist. Maar, vervelend zijn ze wel wel.
Hoe voorkom je deze bultjes?
Tijd voor actie! Om te voorkomen dat je na het scheren met scheerbultjes opgescheept zit, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Deze handigheden komen vooral neer op het minimaliseren van wrijving en irritatie. Allereerst is het ontzettend belangrijk om je scheermesje regelmatig te vervangen. Een schoon en scherp mesje kan namelijk een groot verschil maken. Daarnaast is het ook verstandig om niet te hard op je huid te drukken en je huid voor én na het scheren goed te hydrateren, bijvoorbeeld met een lotion of crème (bij voorkeur zonder alcohol of parfum in de ingrediëntenlijst). Zorg er tenslotte ook voor dat je met de haarrichting mee scheert en dat je voldoende scheerschuim gebruikt.
Alternatieven voor scheren
Ben je die bultjes helemaal zat en gooi jij je scheermesje het liefst de prullenbak in? Dan zijn er natuurlijk ook nog alternatieve ontharingsmethoden. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet, zodat jij je rustig kunt oriënteren!
- Harsen
Wil jij jouw haartjes voor een aantal weken kwijt zijn? Dan is harsen misschien wel een goede oplossing! Bij deze methode kan jouw haargroei minder worden en kunnen jouw haartjes bovendien zachter aan gaan voelen. Toch zijn ook hierbij nadelen: zo kan ook hier huidirritatie optreden, kun je alleen harsen als de haren lang genoeg zijn en, ook niet onbelangrijk, voelt een behandeling voor veel mensen erg pijnlijk aan. - Ontharingscrème
Naast scheren is het gebruik van ontharingscrème ook een makkelijke - en daarmee goedkope - do it yourself. Deze crème breng je op het gedeelte van je huid aan waar je de haartjes wilt verwijderen en laat je een tijdje zitten. Na de verstreken tijd haal je de crème er weer af en zullen de haartjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar, juich toch niet te vroeg: ook bij deze methode kan er huidirritatie ontstaan, zeker als je de crème te lang laat zitten. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en informeer vooral ook op welke plekken je de crème wel en niet kunt aanbrengen. - Elektrisch epileren
Wil je graag af van haartjes in het gezicht of op kleine oppervlakten, dan is elektrisch epileren een goede optie. Bij deze methode worden de haren één voor één weggehaald. Nadelig eraan is dat grote oppervlakten hiermee niet kunnen worden aangepakt, dat je een haarlengte van enkele millimeters nodig hebt en dat ook dit epileren pijnlijk kan zijn. - Laseren
Voor een (bijna) permanente haarverwijdering wordt laseren veelal aangeraden. Een laser vernietigt hierbij de haartjes én haarzakjes. Voordelig hierbij ten opzichte van elektrisch epileren is dat het ook bij grotere oppervlakten toegepast kan worden. Maar, helaas, ook aan laseren zitten nadelen. Zo kan het alleen bij donkere haren gedaan worden en is het aan de prijzige kant.
Of en op welke manier je je haren wilt verwijderen, is natuurlijk helemaal aan jou. Waar je ook voor kiest, ieder lichaam is prachtig en verdient vooral een heleboel zelfliefde!