Scheidingspiek: op deze leeftijd gaan de meeste mensen uit elkaar
Ze leefden nog lang en gelukkig... uhh not!
© Getty Images - Karl Tapales

Relaties zijn de bouwstenen van ons leven, maar niet elke steen blijft op zijn plek. Scheiden is voor niemand een makkelijke keuze, maar er lijken wel duidelijke momenten in het leven te zijn waarop stellen vaker de knoop doorhakken om te scheiden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er een opvallend patroon te zien in de leeftijden waarop de meeste scheidingen plaatsvinden.
Samenwonen, trouwen of registreren
Nederlanders kiezen steeds bewuster hoe ze hun samenzijn vastleggen. Hoewel het huwelijk nog steeds populair is, winnen samenlevingscontracten terrein. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 10.294 samenlevingscontracten geregistreerd, terwijl 9.235 stellen trouwden en 5.744 een geregistreerd partnerschap aangingen.
Toch is er een verschuiving gaande. Tijdens de coronapandemie piekten geregistreerde partnerschappen, omdat feestelijke bruiloften vaak onmogelijk waren. Inmiddels is die trend afgenomen en nemen traditionele huwelijken weer de overhand. De populairste dagen om te trouwen in 2024 waren 24 april en 24 juli. Geen toeval, want stellen kiezen vaak symbolische data die gemakkelijk te onthouden zijn.
Stijging aantal scheidingen
Het aantal echtscheidingen is de afgelopen jaren gedaald, van 34.650 in 2000 naar 24.310 in 2023. Dat heeft te maken met het feit dat steeds minder mensen trouwen en andere opties zijn. Toch zijn er in het eerste kwartaal van 2024 opvallend méér scheidingen geregistreerd dan in dezelfde periode in 2023, blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor 2024. Vooral in Zuid-Limburg is de scheidingsgolf opvallend. Heerlen en Vaals voeren daar de ranglijsten aan, terwijl Urk en Staphorst nog steeds uitblinken in relatieve huwelijkstrouw.
Het aantal scheidingen lijkt niet af te nemen door de aanhoudende woningnood. Hoewel het vinden van een nieuwe woning na een scheiding lastig blijft, lijkt dat geen reden te zijn om bij elkaar te blijven. Vakantieparken en logeeradressen bij vrienden of familie worden steeds vaker ingezet als tussenoplossing.
De scheidingspiek: tussen 40 en 50 jaar
Uit CBS-gegevens blijkt doorgaans dat het aantal scheidingen het hoogst is bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Vooral bij vrouwen in deze leeftijdsgroep is de kans op een scheiding het grootst. Maar waarom juist in deze levensfase? Dit is vaak de leeftijd waarop kinderen uit huis beginnen te gaan of zelfstandiger worden. Partners kijken ineens kritisch naar hun relatie en beseffen dat ze misschien niet gelukkig zijn.
De huwelijken die in 2023 eindigden in een echtscheiding duurden gemiddeld 14,6 jaar. Het grootste deel van deze huwelijken hield tussen de 5 en 10 jaar stand. Daarnaast was 15,9 procent van de ontbonden huwelijken korter dan 5 jaar.
De toekomst van scheiden: sneller en eenvoudiger?
Politieke plannen om scheiden eenvoudiger te maken, kunnen vanaf 2025 de procedure drastisch veranderen. Voor stellen zonder minderjarige kinderen wordt voorgesteld om scheidingen via de gemeente te regelen, in plaats van via een rechter. Dit zou sneller, goedkoper en minder stressvol zijn. Wat de definitieve cijfers zijn van 2024 wordt door het CBS pas in het vierde kwartaal van 2025 bekendgemaakt.
Tips om een scheiding te voorkomen
Lang en gelukkig samen blijven is niet altijd makkelijk, maar met een paar simpele tips kun je de kans op een scheiding flink verkleinen. Allereerst: communicatie is key! Praat regelmatig met elkaar over wat je bezighoudt, wat je leuk vindt, maar ook wat minder goed gaat. Zo voorkom je dat kleine irritaties uitgroeien tot grotere problemen.
Daarnaast: vergeet niet om tijd voor elkaar vrij te maken. In de drukte van het dagelijks leven gaat het soms verloren, maar een date night of even samen iets leuks doen doet wonderen voor de band. Als het eens wat minder gaat, wees dan niet bang om hulp te zoeken. Relatietherapie klinkt misschien groot, maar kan juist helpen om beter te communiceren en samen verder te komen.
En wees ook lief voor elkaar. Complimentjes en kleine attenties zijn niet alleen leuk, ze houden de sfeer in de relatie positief. Natuurlijk is het ook belangrijk om elkaar de ruimte te geven om te groeien, zowel samen als individueel. Laat elkaar bloeien en pas je aan wanneer dat nodig is – flexibiliteit is belangrijk. Door een beetje aandacht, tijd en respect, blijft de relatie sterk. Zet 'm op!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?