Layer up: zo blijf je ‘s nachts warm zonder de verwarming aan te zetten
Slapen in de warmte is namelijk helemaal geen goed idee.
© Getty Images - Olga Dobrovolska

Woon je in een ouder huis, dan is het nu waarschijnlijk hartstikke koud binnen. Al helemaal als je het nog met enkel glas moet doen; we leven met je mee. Het is daarom logisch dat je de verwarming een graadje hoger wil zetten. En hoewel dit overdag geen probleem is, kun je dat ‘s nachts beter niet doen. No worries, we delen tips waarmee je vanavond alsnog lekker warm in bed ligt.
‘s Nachts géén verwarming
Aan Ria van Rooij, slaapstoornisdeskundige, vroegen we waarom je ‘s nachts de verwarming beter niet aan kunt zetten. Van Rooij legt uit dat dit vooral met je biologische klok te maken heeft. Zodra je slaperig wordt, neemt het hormoon melatonine toe en koelt je lichaam af. Slaap je met een loeiende verwarming, dan wordt dit proces van afkoeling verstoord. Daarnaast kan de verwarming zorgen voor een slechte luchtvochtigheid, waardoor je een droge en geïrriteerde keel kan krijgen.
Hoe blijf je dan warm?
We begrijpen dat je liever niet de hele nacht in bed ligt te klappertanden. Daarom hebben we vijf tips verzameld om tóch warm te blijven. Doe er je voordeel mee!
- Deze tip is vanzelfsprekend, maar we zetten ‘m er toch bij: layer up. Ga je naar bed in een T-shirt en ondergoed, dan krijg je het gegarandeerd koud. Draag daarom een warme pyjama en zachte sokken. Zo word je 's nachts niet meer wakker van de kou en sta je 's ochtends gemakkelijker op.
- We kunnen ‘m uit eigen ervaring tippen: de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde. Deze fijne alleskunner steek je in het stopcontact en verspreidt warme en gereinigde lucht door de hele (slaap)kamer. En is het helemaal op temperatuur? Dan stopt-ie ook weer automatisch. Tried and tested door de Women’s Health-redactie.
- Doe je work-out ‘s avonds, in plaats van ‘s ochtends. Sporten helpt om je lichaamstemperatuur te verhogen, vooral als je cardio of intervaltraining doet. Met een verhoogde temperatuur blijf je warmer, al helemaal als je de warmte vasthoudt met - daar is-ie weer - een fatsoenlijke pyjama.
- Neem een warm bad voor het slapen. Net als de vorige tip, helpt een warme douche of een bad om je lichaamstemperatuur te verhogen. Vaak voel je dat je na afloop nog een uur (of langer) door gloeit. Als je precíes op dat moment naar bed gaat, slaap je voordat je temperatuur weer zakt. Bovendien helpt een warm bad om sneller in slaap te vallen.
- Investeer in goede isolatie. Je kunt met een paar tweaks zorgen dat de warmte in huis beter bewaard blijft. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Gebruik tochtstrips, houd de deuren in huis goed dicht en koop isolerende gordijnen. Dat scheelt ook nog eens een heleboel stookkosten.
- Niet vanzelfsprekend, wel heel fijn: samen slapen. Mocht je een partner, favoriete huisgenoot of andere cuddle buddy hebben, maak daar goed gebruik van in deze koude maanden. Het delen van lichaamswarmte zorgt dat je het ‘s nachts niet koud krijgt. Heb je die niet? Dan is een kruik of je huisdier een goed alternatief.