Vermoeid? Dit zijn de 7 (!) soorten rust die we nodig hebben
We worden er bijna moe van.
© Getty Images - Daniel de la Hoz

In deze tijd van het jaar lijkt het alsof iedereen moe is. Je partner is het bed niet uit te krijgen, je collega zit tegenover je te gapen en je beste vriend(in) heeft voor de zoveelste keer afgezegd. Waar het precies aan ligt, is moeilijk te zeggen. Te weinig vitamine D? Het winterseizoen? Als je het Dr. Saundra Dalton-Smith vraagt, nemen we niet genoeg rust. In haar boek ‘Sacred Rest’ onderscheidt ze zeven soorten rust die we nodig hebben om ons goed te voelen. Houd je ogen nog even open: we nemen ze samen door.
Fysieke rust
Het zal je niet verbazen dat je lichaam rust nodig heeft - als het goed is duik je iedere avond je bed in. Slaap, dutten en een luie middag op de bank vallen allemaal onder passieve fysieke rust. Ook momenten van actieve rust vallen hieronder: lichte activiteiten zoals yoga, stretchen of een massage. Deze vorm van rust helpt bij het herstellen van fysieke vermoeidheid.
Mentale rust
Mocht je ‘s avonds in bed gaan liggen en je gedachten maken overuren, dan kun je waarschijnlijk mentale rust gebruiken. Je voelt je niet energiek als je wakker wordt en hebt bijvoorbeeld koffie nodig om je dag door te komen. Dalton-Smith tipt om overdag pauzes te nemen, journaling of thought diffusion te proberen. Hierbij ben je enkel de observeerder van je eigen gedachten en laat je ze rustig aan je voorbijgaan.
Zintuiglijke rust
Vandaag de dag krijgen we meer prikkels dan ooit; niet gek dat onze zintuigen volledig overbelast raken. Het nemen van zintuiglijke rust heeft alles te maken met het verminderen van prikkels. Denk bijvoorbeeld aan harde geluiden, fel licht en jawel, beeldschermen. Het advies is om 45 minuten voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen. Een oefening die je kunt proberen, is de five senses grounding.
Sociale rust
Deze vorm van rust gaat over sociale situaties die veel energie kosten. Denk aan een turbulente vriendschap of een collega met wie het steeds botst. Of misschien is je sociale batterij snel leeg, maar heb je een druk sociaal leven. In dat geval is sociale rust heel belangrijk. Dat betekent niet dat je alleen thuis moet zitten, maar dat je tijd maakt voor de sociale interacties die je wél energie geven.
Emotionele rust
Je herkent vast dat iemand vraagt hoe het gaat, en om van de vraag af te zijn antwoord je ‘goed’. Eigenlijk gaat het niet goed, maar je voelt niet de ruimte om je emoties toe te laten. Emotionele rust draait om jezelf te uiten zonder angst voor een oordeel. Daarom is het belangrijk om open gesprekken te voeren met mensen die je vertrouwt.
Creatieve rust
Heb je een creatief beroep, dan is creatieve rust een absolute must. Zeker als je merkt dat je geteisterd wordt door writer’s block of er simpelweg geen nieuwe ideeën meer naar boven komen. Het is dan belangrijk om nieuwe inspiratie op te doen, zonder dat je er direct iets mee ‘moet’. Ga bijvoorbeeld de natuur in of bezoek een museum, of stap tijdelijk weg van een project waarin je vastloopt.
Spirituele rust
Ook als je niet spiritueel bent, kun je baat hebben bij spirituele rust. Dit houdt in dat je een connectie maakt met iets dat groter is dan jijzelf. Wat dat precies is, verschilt natuurlijk per persoon. Denk aan meditatie, religie of het bijdragen aan je eigen community.
Dat hoeft niets groots te zijn: check eens in bij je oudere buurvrouw, of meld je aan als vrijwilliger bij het dierenasiel.