Kende jij deze broodjeaapverhalen al over brood?

Wist je dat twee boterhammen evenveel eiwitten bevat als één ei?

© Getty Images - Anna Mardo

gettyimages-1970306514

Brood: het is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse cultuur en dagelijks leven. Van het bruine bammetje met kaas tot een vers afgebakken bol tijdens de lunch. Brood is niet weg te denken aan menig lunch- en ontbijttafel. Maar de boterham heeft het de laatste jaren flink te verduren gehad. Het zou een dikmaker zijn en niet passen in een eiwitrijk dieet. Tijd om deze broodjeaapverhalen eens te ontkrachten en de waarheid boven tafel te krijgen.

Broodjeaapverhaal 1: Brood is een dikmaker

Veel mensen zien brood vooral als een bron van koolhydraten en vezels. Toch biedt het veel meer. 'Wat veel mensen niet weten, is dat brood ook gewoon eiwitten bevat', zegt Linda van Zonsbeek, voedingsdeskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum. 'Sterker nog, twee sneetjes volkorenbrood bevatten meer eiwitten dan een gekookt eitje.'

Verder zijn de eiwitten in brood plantaardig, wat goed past in een duurzamer eetpatroon. 'We willen minder afhankelijk worden van dierlijke eiwitten vanwege de impact op het milieu', legt Zonsbeek uit. 'Brood is dus een perfecte manier om meer plantaardige eiwitten binnen te krijgen.' Met gemiddeld 3,8 gram eiwit per sneetje volkorenbrood is het een waardevolle toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon.

Wanneer brood wél een dikmaker kan zijn is als je te veel energie binnenkrijgt. Het aankomen of afvallen draait uiteindelijk om je totale energie-inname: krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan kom je aan. Let er bijvoorbeeld op wat je op je boterham smeert. Denk hierbij aan dikke lagen boter, hagelslag of plakken volle kaas.

Broodjeaapverhaal 2: Hoe donkerder, hoe gezonder

Veel mensen kopen brood op basis van de kleur, maar een donkere tint zegt niets over de voedingswaarde van het brood. Soms wordt brood donkerder gekleurd met mout of karamel, terwijl het geen volkorenbrood is. Het belangrijkste is om te kijken naar het etiket: alleen brood met het woord 'volkoren' bevat de volledige graankorrel, inclusief de vezels, vitamines en mineralen - en die bevat daarom dus ook meer eiwitten dan witbrood.

'Volkorenbrood is altijd de gezondere keuze, ongeacht de kleur', vertelt Zonsbeek. Laat je dus niet misleiden door een donker kleurtje, maar lees wat er op de verpakking staat.

Broodjeaapverhaal 3: Brood hoort alleen bij het ontbijt of lunch

Brood wordt vaak geassocieerd met een snelle boterham bij het ontbijt of een lunchpakketje voor op het werk. Maar brood is ontzettend veelzijdig. 'Je kunt brood ook verwerken in een ovenschotels voor tijdens het diner, gebruiken als basis voor toasts of zelfs als topping in soepen', vertelt Zonsbeek.

Creatieve manieren om brood te gebruiken maken het niet alleen leuker, maar ook voedzamer. Denk aan volkoren pita’s gevuld met groente, een knapperige zuurdesemtoast met avocado of een volkorenbroodsalade met olijfolie en kruiden.

Broodjeaapverhaal 4: Glutenvrij brood is altijd beter

De populariteit van glutenvrije diëten heeft geleid tot de misvatting dat glutenvrij brood gezonder zou zijn. Maar voor de meeste mensen is dat niet het geval. Alleen mensen met coeliakie of een glutenintolerantie moeten gluten vermijden. Voor anderen is brood met gluten juist een voedzame keuze.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?