Help ik heb de 'ick': zijn 'icks' echt een teken dat je iemand niet leuk vindt?

Soms sluipen die 'icks' er zomaar in, wat doe je dan?

© Getty Images - Westend61

Icks tijdens het daten

Vieze nagels, een slechte adem, je pasta snijden; dit is slechts een kleine greep uit de 'icks' die je op het internet kan vinden. Je hebt het misschien wel eens een vriend of vriendin horen zeggen (of zelf ter sprake gebracht): 'ik heb de ick', of 'dit is een ick'.

'Help ik heb de ick!'

Als we even dieper inzoomen op de datecultuur vandaag de dag, valt aan deze Engels term voor een afknapper of irritatie, niet te ontkomen. Wanneer je de 'ick' krijgt, raak je geïrriteerd aan een bepaalde eigenschap of bepaald gedrag van jouw (potentiële) liefdespartner waar je jezelf moeilijk overheen kunt zetten. Het gevolg? Het kan zijn dat je het daten van de persoon op romantisch gebied niet meer ziet zitten. En die 'icks' gaan tot ver in detail: van het hebben tot een Android telefoon tot het achterna rennen van een pingpongballetje.

Of je die 'icks' nou allemaal zo serieus moet nemen, is de vraag. Een verkeerde kledingkeuze hoeft namelijk niet te betekenen dat iemand geen geschikte partner voor jou kan zijn. In dit artikel gaan we dan ook na waar de 'ick' precies vandaan komt en of het daadwerkelijk afknappers kunnen zijn die het einde van je relatie betekenen.

De populariteit van 'icks'

De term 'ick' is met name de afgelopen jaren op sociale media platformen als Instagram en TikTok enorm in populariteit gestegen. Zo delen Tiktokkers filmpjes over hun 'icks', of zelfs 'ick'-lijsten, waarin ze uitleg geven over de irritaties die zij hebben tijdens het daten. En die 'icks' komen niet zomaar uit de lucht vallen. In een gesprek met DailyMail gaven psychologen aan dat het hebben van zulke afknappers twee redenen kan hebben.

Allereerst kunnen 'icks' duiden op een onderbuikgevoel. Je onderbewuste vertelt je eigenlijk dat er sprake is van gevaar en dat je jezelf uit de voeten moet maken. Vroeger zorgde dit primitieve instinct ervoor dat we bij vieze geurtjes en giftig eten vandaan bleven. Als we kijken naar potentiële liefdespartners, kan een 'ick' je wijzen op een eigenschap of bepaald gedrag dat je gaandeweg zal tegenstaan of zelfs een gevaar voor je kan zijn. Onbeleefd gedrag naar een serveerster kan bijvoorbeeld duiden op respectloos gedrag naar jou in de toekomst.

Een andere mogelijkheid is dat het hebben van een 'ick' voortkomt uit zelfsabotage: je neemt door je eigen relatieproblemen of hechtingstijl afstand van de persoon. In dit tweede geval kan je het hebben van een 'ick' dus zien als een excuus om de handdoek in de ring te gooien en de relatie te beëindigen, terwijl dit niet per se aan de potentiële partner ligt. De 'ick' komt hier dan dus eerder voort uit een onzekerheid en een geïdealiseerd beeld van een partner.

Wanneer moet je een 'ick' serieus nemen?

We hebben vandaag de dag dus de neiging om daadwerkelijke slechte eigenschappen die voor onszelf gevolgen hebben te verwarren met imperfecties. Dit maakt het dan ook lastig om te bepalen welke 'icks' écht een rode vlag zijn en welke geen kwaad kunnen. Vooral wanneer er sprake is van een vermijdende hechtingsstijl, waarbij je angstig bent voor het nemen van de volgende stap in de relatie, zijn 'icks' een reden om het af te kappen. Deze hechtingstijl gaat samen met een 'ik-heb-niemand-nodig'-mentaliteit en een wantrouwen naar anderen. De angst om iemand dichtbij te laten komen, leidt tot het krijgen van de 'ick'. Dat is eigenlijk zonde, want die kleine irritaties vervagen vaak wanneer je gevoelens krijgt en het perfecte beeld loslaat.

Wat kunnen we hiervan leren?

De algemene les die we hier dus uit kunnen halen is de volgende... is die ene 'ick' niet schadelijk voor jou en is het slechts een imperfectie? Dan is het geen reden om iemand de deur te wijzen. En wie weet merk je het op een gegeven moment niet eens meer op, en kun je er zelfs wel om lachen.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?